Ние сме ученички. Нашите приятели ни се смеят и ни се подиграват, че още сме девствени. Смятат ни за изостанали. Еснафщина ли е девствеността ? Къде е чистотата на любовта? Този проблем много ни вълнува…

Три приятелки от XI клас, Провадия

letters-637253_960_720

Б. Р. Мили момичета, струва ни се, че не е правилно да правите един толкова личен въпрос, девствеността, предмет на дискусии, както не е правилно да слагате знак за равенство между нея и чистата любов. Като понятие чистата любов се свързва не с някои формални моменти от общуването между двата пола (запазването или загубата на девствеността), а с нравственото съдържание на чувствата. Със способността на младия човек да разграничи увлечението от истинското чувство, да оцени с необходимата зрелост връзката със своя партньор, да поеме отговорността за своето поведение в любовта.

Но ето и мнението на една акушерка и на двама акушер-гинеколози от Института по акушерство и гинекология в София.

ВИОЛЕТА СТЕФАНОВА:

Вече 35 г. работя като акушерка и имам впечатление, че някои съвременни момичета започват полов живот не ръководени от трайни и истински чувства, а просто за разнообразие. Те дори считат, че абортът е една малка неприятност. Но от практиката съм разбрала, че всеки аборт носи риск и когато момичето го заплаща с безплодие за цял живот, едва тогава си дава сметка, че нещата не са толкова прости и розова.

Д-р ВАСИЛЕВ:

Традиционно физическият белег девственост е служил за доказателство, че жената влиза в брака с най-големия си капитал — чистотата на своите чувства. Според някои религии момиче, което не е девствено, се е считало за опозорено. Днес младите хора се развиват много бързо както физически, така и духовно. Обществената оценка на понятието девственост се е поизменила. Считам, че този проблем не трябва да се разлежда изолирано, сам за себе си, а в тясна връзка с един друг въпрос — преждевременното водене на полов живот, когато той не е непреодолима потребност и когато момичето трябва да се пази от тежки заболявания. Щом младият човек има необходимите познания по половите въпроси, той сам, а не под влияние на различни несъстоятелни и глупави подмятания, трябва да реши как да постъпи.

Д-р ДУГАНОВ:         

За  да започнат полов живот, както момичето, така и момчето трябва да бъдат подготвени. Защото без необходимите познания, без спазването на елементарна полова хигиена ранните полови връзки водят до различни заболявания — венерични, инфекции и възпаления, аборти и рискове, които ги следват. Това е опасно. А запазването или не на девствеността е въпрос строго личен, за да се изнася на показ като медал. Още повече, че девственост и нравствена чистота не винаги се покриват. Всяко момиче трябва индивидуално, за себе си, да прецени с какъв човек общува. И няма нищо срамно и осъдително в това, ако то се запази, докато наистина срещне човека, на когото ще отдаде чувствата си.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара