„Кухнята на времето. Традиционната българска кухня през ХХ век” не е просто книга с рецепти. Съставителят Лилия Герасимова е събрала антропологични и етнографски данни от множество кътчета на България, за да събере най-българските ястия в книга с рецепти и фотографии, които очертават най-ясно националния кулинарен облик.

Kuhniata_na_vremeto_cover (1)В книгата ще намерите над 200 примера за богатството на българската кухня и ще се докоснете до многобройните възможности да готвите разнообразно с локална продукция.

Изданието е част от програма „Евро-Ток България”, чиято кауза е да съхрани родното кулинарно наследство и да бъдат обособени кулинарни региони в страната. Ето защо в „Кухнята на времето” (ИК „Сиела”) са намерили място рецепти, които от десетки години са част от бита на българското семейство. Те са предадени от хора от различни краища на България и на възраст над 60 години; хора, пазещи още традициите от своите майки и баби.

Лилия Герасимова е разделила книгата на няколко части – салати, супи, основни ястия, рибни ястия, баници и пити, зимнина, сладка и курабии. Снимките към рецептите са автентични и носят духа на българския бит едновременно от десетилетия назад и от днес.

В „Кухнята на времето” има позабравени рецепти за гозби с любопитни имена като приложник, бурания, тавалък, мора, кюрисия, раки. Някои от ястията тук са свързани с обреди и празници, но със сигурност всяко едно от тях може да намери своето приложение в кухнята и всекидневието на всяко съвременно семейство.

supa_pile_jpg.

Супа пиле саламура

Савка Атанасова, гр. Берковица, обл. Монтана

Сложете в тенджера 700 мл вода да заври. Посолете водата. Изпечете пилешкото месо на грил по 2 минути от всяка страна. Нарежете го на порции и го сложете във врящата вода. Прибавете обелените и нарязани на ситно печени чушки, оставете всичко да ври 4-5 мин. Добавете копър и накрая чесън. В тази супа няма и грам мазнина и може да се консумира студена.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара