Чудите ли се дали да запишете децата на лагер, уроци по шах, лятна арт академия, курс по готварство, или тенис? Или пък на всички? Ето отговорите на Академия за родители:

Има толкова голямо разнообразие от занимания и летни лагери, с които да запълните ваканцията на детето, както и да ви помогнат с грижата през лятото, когато детските градини и училищата са затворени. Психолозите и експертите по детско развитие обаче съветват, че да претоварвате лятната програма на децата не е задължително добра идея – това им пречи да открият сами нещата, които са им интересни.

beach-1305182_960_720

“Нашата роля като родители е да подготвим детето да заемe своето място в обществото. Да си възрастен означава да запълваш времето си с неща, които те правят щастлив”, споделя Лин Фрай, детски психолог, практикуващ в Лондон. Ако родителите избират интересите на детето, то никога няма да се научи да прави това само”, допълва тя.

Д-р Тереса Белтън също обръща внимание на това колко е важна скуката и на нейната връзка с въображението.

Въпреки че способностите ни да скучаем

са изключително намалели благодарение на дигиталния свят, в който живеем, ползите от “правенето на нищо” се дискутират от векове.

През 1993 г. Адам Филипс публикува есе за скуката, в което твърди, че “придобиването на способността да скучае, е важна част от развитето на едно дете”. Скуката е възможност да размишляваш върху живота, вместо просто да препускаш през него, казва още той. “Едно от най-потискащите очаквания на родителите към детето е то да бъде постоянно заинтересовано от нещо, вместо да отдели време за да намери нещото, което му е най-интересно”.

Фрай съветва родителите да отделят време в началото на лятната ваканция и заедно с децата, поне тези на възраст над 4 години, да направят списък на нещата, които те искат и могат да вършат през лятото. Това може да са съвсем простички неща – игра на карти, четене на книга, каране на колело. Може да са и по-сложни и трудни неща, които си поставят за цел – да подготвят официална вечеря, да практикуват фотографските си умения, да измислят пиеса.

И ако в някакъв момент от лятната ваканция

детето се оплаче, че му е скучно,

родителите могат да извадят този списък. “Така отговорността и решението какво да прави, се прехвърля върху самото дете.”

Разбира се, има много голяма вероятност, че детето ще се тръшка и ще се връща отново и отново, мрънкащо, че му е скучно, но това не е загуба на време. “Скуката не е проблем,” казва Фрай. “Децата трябва да се научат как да скучаят, за да се мотивират да вършат повече и различни неща. Скуката е начин детето да се научи да разчита на себе си.”

Същата теория е защитена през 1930 г. от философа Бертранд Ръсел:

„Детето се развива най-добре,

когато в ранна възраст е оставено необезпокоявано в една и съща почва. Многото пътувания, впечатления и приключения не са полезни за младите, защото не им дават възможност да се научат да понасят творческа монотонност като възрастни.”

Още не е късно да направите този списък с децата си.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара