Косата е почти като секса – една грешка и всичко пропада. Всяка от нас поне веднъж е ревала за остриганите си от „специалист“ букли и знае насъщната нужда от добър фризьор. Каквито и да са тенденциите в модата обаче, най-важното е косата да бъде винаги здрава. И чак след това добре подстригана.

127

Малки хитрини

  • И мазната, и сухата коса можете да миете толкова често, колкото е необходимо. Главното е според типа й правилно да подберете шампоан и балсам.
  • Ако е суха и с чуплив косъм, не трябва да я връзвате, пристягате, сплитате или забождате с фиби и шноли.
  • Вредни са електрическата маша и терморолките. Металните четки пък разрушават структурата на косъма.
  • Косата, също като кожата, страда от слънчевите лъчи, твърдата вода, от студения въздух и вятър. Ще ви помогнат специалните козметични продукти и подхранващи маски – купувайте ги от същата марка като шампоана и балсама.

Най-злите врагове

Ако се храните неправилно и живеете в непрестанен стрес, и косата ви страда. Ядки и плодове, освен че освежават мозъка, ще я подхранят добре. Всяка болест, дори и най-дребната настинка също влияе зле. Вирусните грипове и витаминният глад поразяват корените на косата. За да я запазите жива, забравете за оцветителите, които са на базата на прекиси и амоняк. Силното химическо въздействие поразява всеки косъм, а разрушенията никога не се възстановяват.

Най-злият враг остава сешоарът, най-вече заради неправилно ползване. Не сушете косата всеки ден, а струята не е задължително да е гореща. Крайно необходима вещ е четката с естествена четина. Дори дървените гребени са вредни, колкото и металните.

Бърза помощ

От възстановителни процедури се нуждае всяка коса. Затова се запасете с масло от лавандула, жожоба, авокадо, портокал или бадем – продават се във всяка аптека. Направете си масаж в корените на косата и постойте така поне половин час. Маслото тонизира кожата и стимулира растежа, но ако го ползвате поне веднъж на две седмици.

За да подчертаете естествения цвят, боята не е задължителна. Кестенявите коси „оживяват“ след баня с отвара от чай. Блондинките могат да имат златист блясък, ако втрият в косата си след измиване няколко капки пресен сок от лимон. Ще помогнете на уморената си коса, ако й направите маска от един жълтък, разбит с 4 чаени лъжички ром или коняк. След като нанесете маската, загърнете главата с топла кърпа. Измийте след 25 минути. Резултатът ще ви изненада приятно. Също толкова ефективен е лосионът от половин литър вода и 100 г ябълков оцет. Нанесете върху косата и добре я помасажирайте. Отново завийте с кърпа и постойте така 20 минути. Изплаква се с топла вода

Митове

Знаменитите сто сторазресвания на косата всяка вечер и твърде енергичният масаж по време на миене ще направят косата прекрасна. Това е стара и отдавна развенчана легенда. Специалистите твърдят, че тези процедури действат агресивно на кожата на главата, раздразват жлезите и травмират косата.

Никога

  • не разресвайте мокра коса с метална четка с топченца по върховете
  • не връзвайте косата с ластик без текстилно покритие
  • не сплитайте за през нощта дългата си коса, разрешете я и я оставете да диша свободно
  • не се опитвайте да изправите с опъване и сешоар природно къдравата си коса

Facebook Twitter Google+

0 Коментара