Повечето от нас се притесняват да говорят пред широка публика и аудитория. Добрата новина е, че това може да бъде превъзмогнато и то със съвсем лесни и достъпни за всеки трикове и правила.

Подготовка

Тя се разделя на два етапа. Първият е свързан със зараждане на идеи и обработване на информация. Тук е необходимо да си зададем няколко много важни въпроса:

За какво ще говоря? По какъв начин искам да говоря за въпросното нещо? Например като биолог, доктор, физик и т.н.
Как искам да звуча? Убедително, информативно. С колко време разполагам? Доколко е запозната публиката ми с това, за което ще говоря?

human-995562_960_720

Втори етап. Преди деня на представянето

Направете си план с лист и химикалка. Отворете „Power Point“ чак накрая, когато трябва да оформите визуалната част на презентацията.

Репетирайте пред човек, но не и пред огледало, предмет или каквото и да било друго. Трябва максимално много да се опитате, да си пресъздадете утрешната презентация, все пак няма да говорите пред плюшени играчки, а пред живи хора.

Засечете времето, което ви отнема репетицията, за да може да се вместите и във времето, което ви е отделено за самата презентация.

Не учете презентацията си наизуст, в противен случай рискувате тотално да се оплетете. Всяко нещо извън наизустените неща ще ви дойде като гръм от ясно небе.

В деня на представянето

Облечете се подходящо, все пак първото нещо, което хората виждат е външния ви вид.

Отидете по-рано на мястото на презентацията, за да свикнете с обстановката.

Пийте нещо топло преди представянето, за да се отпуснат гласните ви струни.

Намерете човек от публиката, който на определено време да ви сигнализира с колко още време разполагате, докато тече представянето ви.

Преме на презентацията

Първото и най-важно нещо е да се запознаете с публиката. Чрез диалог и задаване на въпроси, ще разберете доколко са съгласни или не с посланието, което искате да им предадете, за да знаете как да презентирате и ще имате ли евентуално опоненти.

Поддържайте съдържание на представянето си, както при книгите. Така участниците в презентацията могат много по-лесно да се ориентират и да задават въпроси.

Постарайте се представянето ви да има няколко части. Увод, теза (само едно изречение, не повече), разказвателна част („ще си говорим за…“), изложение (примери, аргументи и мястото да се разгърнем), антитеза (покажете на хората, че сте отворени към други мнения) и заключение (призив за действие „четете повече“, „замислете се над тези неща“.

Заемайте удобна и уважителна

към публиката поза, а също така и комфортна.

Съобразете се с това как звучите, трябва да ви чуват всички в залата. Намерете средното темпо за себе си, с което нито ще звучите прекалено високо за гостите на първите редове, нито прекалено ниско за тези на последните.

Забавете съзнателно скоростта на говорене, за да няма неясни и нечути неща от публиката. Също така се старайте да използвате кратки изречения с повече глаголи в активен залог, тъй като те се възприемат по-лесно от аудиторията.

Не забравяйте да използвате и художествени фигури, като метафора и сравнение, за да предадете информацията по колкото се може по-запомнящ се начин. В никакъв случай не използвайте паразитни думи като „смисъл“, „нали“, „значи“ и т.н.

Публиката мрази тишината. Старайте се да не правите огромни паузи.

Ако използвате чуждици, задължително трябва да ги дефинирате при първата им употреба, същото е и с абревиатурите. Например, използвате абревиатурата „МОН“, чак след като сте споменали дефиницията й „Министерство на образованието и науката“.

Публиката ви задава въпрос и не сте го разбрали? Не се опитвайте да го интерпретирате, а попитайте отново, за да сте сигурни точно какво да отговорите. А също така, ако въпросът е зададен от първите редици, повторете го високо, за да го чуят и последните.

Поддържайте зрителен контакт с публиката.

Установявайте зрителен контакт за секунда-две с различни хора, за да не се чувства някой пренебрегнат.

Не оставяйте презентацията си без заключение и бъдете добронамерени към публиката, а също така и изключително откровени през цялото време. Дори да ви бъде зададен въпрос, чиито отговор не знаете, просто отговорете с „Не знам, ще се поинтересувам и ако желаете оставете координати за обратна връзка, за да Ви отговоря“.

Трикчета за справяне със стреса

* Колкото повече практикувате дадена дейност, толкова по-лесно се справяте с нея.

* Канализирайте енергията в пръстите на краката си. Никой няма да забележи, че ги свивате, стягате или правите нещо, което ви успокоява.

* Дръжте до себе си чаша с вода, за да не ви пресъхва устата и да се чувствате хидратиран през цялото време.

* При огромен пик на притеснение, прехапете леко езика или бузата си от вътрешната страна.

* Ако ръцете ви треперят, не дръжте никакви предмети.
Помнете, че публиката в залата е съставена от хора, точно като вас. Те също спят, хранят се, ходят до тоалетна, забавляват се. Нещата, които правите и вие.

Има човек в публиката, който ви саботира?

* Запазете спокойствие и дипломатичност. Отговаряйте съвсем възпитано на изказванията му.

* За да не забравите част от нещата, които искате да кажете, можете да си подготвите листче с големина, колкото дланта ви или пък някакъв предмет, който да ви напомня. Ако пък случайно пропуснете нещо, не се притеснявайте, само вие ще разберете, че се с е случило.

* Запознайте се с част от публиката си, докато все още се настаняват. Това ще ви даде увереност и сила, че презентирате пред познати хора и няма от какво да се притеснявате.

* Не на последно място – бъдете подготвени! Щом сте подготвени и уверени в себе си, със сигурност всичко ще мине отлично!

Мътериалът е написан благодарение на съветите на Димитър Симидчиев

Facebook Twitter Google+

0 Коментара