Ако успееш да разбереш, че твоите недостатъци са фикция, наложела от другите или са плод на случайността, то нищо вече не ти пречи да се видиш в друга светлина.

love-1318103_960_720

Първа заповед

Смени старата плоча и помни мъдростта: „Аз съм това, което мисля за себе си.“ Вероятно имаш списък от неща, които не харесваш в себе си. Направи си позитивен списък. Срещу всяко негативно твърдение напиши противоположното.  Списъкът маже да изглежда така:

* Аз съм уникална и неповторима

* Обичам се и се приемам такава, каквато съм

* Заслужавам любов, внимание и уважение

* Способна съм да постигна целите си

* Обичам своята външност

* Леко и свободно общувам с хора

Трудно е, защото всяка от нас знае наизуст и до болка обича старата плоча. По-изгодно се оказва да мислиш за себе си лоши неща. С тях оправдаваш неуспехите, слабостите, освобождаваш се от необходимостта да действаш. Знай, че това е привиден комфорт.

Втора заповед

Позволи си да бъдеш несъвършена. Спомни си, че когато обичаш някого, не ти идва наум да го оценяваш, да го сравняваш с някого и да му търсиш кусури. А как е с любимите ни дечица? Нашето гардже е най-черно, нали?

Главният съвет

Напиши си хвалебствена ода. Вярно, звучи необичайно, дори тъпо и съвсем нескромно. Работата е в това, че никой досега не ни е учил да се радваме и да сме влюбени в себе си. Но ако си решила да живееш своя собствен живот, без да обръщаш внимание на водопада от чуждо неодобрение, одата за себе си е точно това, което ти е нужно. Тя може и да те разсмее, но ще ти повиши самооценката си. А и настроението ти. Запомни, това не е труд за публикуване или за общо четене в махалата. Ще славиш себе си пред себе си. Затова забрави лъжливия срам и излишната скромност. Пожелай си това, което другите забравиха да ти пожелаят. Одата ти може да е в стихове, но в проза.  Няма никакво значение. Може да е кратка – в няколко реда, или пък дълга-дълга поема с несръчни рими и много епитети.

Дай простор на фантазията си, признай си колко си влюбена в себе си. И без това на никой друг не можеш са излееш до дъно, особено ако смъртоносно го обичаш. Затова го направи сега.

И после всеки път се доверявай на вътрешния си глас. Той ще ти напомня колко неподозирани сили и възможности има в тебе – недооценени и най-вече неизползвани.

 

Facebook Twitter Google+

0 Коментара