Технологиите… нашата благословия и проклятие. Тази неразделна част от живота ни управлява голяма част от нашето ежедневие и бързо може да ни хвърля между екстаз и нервни кризи в различни ситуации. Истината е, че ние като потребители почти не можем да влияем на това как работят технологиите, а и да си признаем – те стават все по-сложни, и по-сложни. Резултатът от всичко това е, че сами трябва да решим как да ги използваме и да намерим онези сладки трикове, които пестят време и увеличават производителността ни буквално с един клик или докосване по екрана. Ето няколко тех съвета, които правят деня ми по-лесен и ми позволяват да спестя време за други важни неща.

Печатът не е кошмар

На всеки човек, работещ в офис, поне веднъж в месеца му се налага да отпечата нещо. В този смисъл принтерите не са изчезващи динозаври, а ценни активи, които могат да направят деня ти хубав или кошмарен. Разбира се, зависи от самия принтер. Съветвам те да забравиш за онези тракащи архаични устройства, които дъвчат листа, печатат на ивици и общо взето винаги са недоволни от нещо.

Вместо това можеш да си вземеш изгодно чисто ново устройство Brother, при това проектирано в Япония. Освен модерна външност, ще получиш и най-съвременни функции. Веднага ти давам пример – можеш да печаташ всичко директно от смартфона с тяхното удобно мобилно приложение. Никакви кабели, драйвери и други сложнотии от миналот – да живее Wi-Fi! Също толкова хубаво е, че ако устройството е мултифункционално, можеш и да сканираш директно в смартфона или безжично към лаптопа.

Защо трябваше да чакаме десетилетия за това удобство?!

Друга много често срещана заблуда е, че принтерът и скенерът (които отдавна комбинираме в едно мултифункционално устройство) са нещо само за големия офис. Поне веднъж седмично, работейки вкъщи, ми се налага да принтирам договори или друг тип документи; да сканирам по работа или по личен повод документи; или такива на съседите, защото сигурно аз съм единствената с принтер в целия вход.

Един от най-новите модели на пазара е Brother MFC-L2922DW – компактно, лазерно мултифункционално устройство, което просто е направено да работи, без да това изисква каквито и да е усилия от страна потребителя. И ето защо: идва с 1200 страници заредена тонер касета, печата удобно безжично директно от компютър или каквото и да е мобилно устройство, сканира двустранно и има автоматично листоподаващо устройство. Това последното се казва ADF и не знаех колко е удобно, докато не ми се наложи да сканирам един конспект от 200 страници. Живият живот.

Цената му е около 780 лева, но си струва всяка вложена стотинка.

Споделяне на файлове

Всички човек, който работи, произвежда нещо, било то и документи. А може би най-вече документи.😊 Така стигаме до момента, в който те трябва да бъдат споделени с някого. Във века на информационната свързаност, носенето на файлове на флашки е почти комично. Освен това, ако използвате приложения за чат, това не е много удобно – има ограничение на броя и обема на файловете, те могат да бъдат пропуснати, а и винаги идват в неподреден вид, защото няма как да ги изпращате по папки.

Тук на помощ идват облачните услуги, но ако залагате на безплатна такава бързо ще достигнете ограничението на капацитета ѝ. По-добра идея е да монтирате в офиса мрежово дисково устройство (т. нар. NAS), благодарение на което винаги ще имате бърз достъп до файловете, а и ще знаете, че никой друг, тайно или не, не ги преглежда.

Лидер на този пазар е марката Synology, която предлага NAS модели за потребители и фирми от всякакъв калибър. Но ценното в случая е приложението Synology Drive, което дава достъп от всяко устройство (лаптоп, смартфон) до вашите файлове. Така лесно ще можете да ги отваряте, споделяте и дори да ги изтриете дистанционно от устройствата на хора, които вече не работят във фирмата. Сигурността е на топ ниво, така че можете да сте спокойни за търговските тайни. А мястото, което имате на разположение, зависи само от вида на дисковете във въпросния NAS и лесно може да бъде надградено при нужда. Абонаментни такси: 0.

Как да сканирам този подписан документ в кафето?

Винаги е много приятно да седнем с любими клиенти и партньори в ресторанта или кафето и да се договорим за бъдещ бизнес. Както знаем от народните мъдрости „желязото се кове, докато е горещо“, така че защо да не оформите тези важни договорки в официален документи, който да разпишете директно на място. А може да е просто формален анекс, който се нуждае от подписите на всички страни.

Или пък да сте на морето, а най-близкият офис център да е на съседния остров?

Решение, разбира се, има. И тук на помощ идват вездесъщите японци от Brother, които услужливо са разработили много удобни и елегантни мобилни принтери и скенери. Това са много компактни устройства, които няма да ви натежат в багажа, но пък са безценни при нужда. Принтерите могат да печат до формат А4 и не се нуждаят от друг консуматив освен от термохартия. Така няма шанс да стигнете с дрехи на петна от мастило.

И те, както и мобилните скенери на Brother, се връзват по Bluetooth или Wi-Fi към вашия телефон или лаптоп и за секунди вършат своята работа, захранвани от вградена батерия. Някои от моделите мобилни скенери могат да сканират дори двустранно, което пести време. И при двата вида устройства можете да бъдете сигурни, че качеството е на топ ниво.

Мисля, че току-що ви дадох решение как да се преместите на плажа за цялото лято.

Не се мъчи!

Ако се превиваш по цял ден над малкия екран на лаптопа и не изпитваш адски болки в гърба, ти си героиня! Но не е нужно да рискуваш пълна парализа още преди пенсия, просто защото се примиряваш с това, с което разполагаш.

Един хубав външен монитор веднага ще промени нещата, защото освен, че ще имаш много по-здравословна поза пред екрана, ще можеш да виждаш много повече неща едновременно, което те прави много по-продуктивна.

Препоръчвам ти модел като Philips 27B1U5601H, който има USB-C порт. Последното е важно, защото ти позволява само с един кабел да свържеш монитора и лаптопа, при което той да се зарежда и да прехвърля видео и звук към екрана. Много удобно и без нужда да носиш зарядно в офиса. С високата резолюция на този монитор ще можеш да виждаш много повече от дългите документи и таблици и на воля да освободиш творческите си пориви в презентациите. А вградената изскачаща камера те вижда от най-добрия ъгъл, а не от позицията „какво имам в носа“.

AI e твой приятел (все още)

Може вече да ти е досадно да четеш за AI навсякъде, но той е тук и не мисли да си ходи. Затова по-добре да го впрегнеш на работа в своя полза. AI вече е много по-лесно достъпен – в програмите за чат, в операционната система и къде ли още не. Ползвай го за това, за което е най-добър – да генерира идеи, да синтезира информация от много източници, да прави анализи на дълги документи или разговори. Разбира се, имай едно на ум и проверявай информацията, но повярвай ми, това не само пести време, но и ти позволява да бъдеш много по-продуктивна, иновативна и креативна по начин, който дори може да не ти хрумне.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара