След влизане в менопауза много жени са изправени пред факта, че излишните мазнини почват да се трупат по-активно в областта на талията – по така наречения мъжки модел. Това е доста опасно за здравето, тъй като висцералната мазнина може да обгърне вътрешните органи и да доведе до затлъстяването им. Освен това мазнините в корема имат отрицателен ефект върху сърцето: лекарите предупреждават, че всеки допълнителен сантиметър около талията увеличава риска от сърдечен удар.

Ще ви разкажем какво може да се направи за поддържане на здравето и красотата след менопаузата.

Защо мазнините се натрупват около талията?

Причините са две: намаляване на дела на хормона естроген в женското тяло и загуба на мускулна маса. Именно естрогенът е отговорен за женския тип тяло и за разпределението на мазнините в женското тяло, принуждавайки ги да се натрупват в ханша и поддържайки подчертана талия. Когато производството на естроген намалява по време на менопаузата, мазнините започват да се разпространяват по мъжкия модел, трупайки се около кръста.

Втората причина е намаляването на мускулната маса. След 40 години мускулната тъкан се губи по-бързо (и този процес се ускорява всяка година) и е по-трудно да се възстанови, натрупаните калории се превръщат в мазнини, а за да се превърнат в мускулна тъкан, трябва да отделяте повече усилия от преди.

Как да се отървем от корема след менопаузата?

За да се отървете от корема, трябва да се съсредоточите както върху храненето, така и върху упражненията. Можете да правите йога, да практикувате упражнения за разтягане, силовите тренировки и аеробните упражнения също са подходящи – но всичките трябва да са редовни.

Що се отнася до храненето, ето няколко съвета.

Откажете се от соята

Соята съдържа съединения, които са химически подобни на хормона естроген и по този начин имат същия ефект на наддаване на тегло и подуване на корема. Затова е важно да намалите приема на преработена, неферментирана соя – като соево мляко или соева вода.

Избягвайте газираните напитки

Най-честите виновници за подуването са бирата и безалкохолните напитки. Въздържайте се да ги консумирате поне два часа преди лягане – или по-добре, изоставете ги напълно. Содата и алкохолът забавят метаболизма ви и са вредни за вътрешните ви органи – така че плоският корем е само едно от предимствата на избягването им.

Пийте чай от мента

Ментата е естествено лекарство, което помага за отпускане и успокояване на стомашно-чревния тракт и предотвратява подуването на корема. Ментовият чай или напитката, направена от вода, към която са добавени няколко капки ментово масло, не само ще успокои нервната ви система преди лягане, но и ще ви даде плосък корем.

Яжте повече протеин

Протеинът е от съществено значение за изграждането на мускулна тъкан, а също така ни помага да се чувстваме сити и премахва желанието да похапваме междинно нещо сладко и калорично. Опитайте се да ядете протеинови храни при всяко хранене – това е едновременно вкусно и здравословно.

Не пропускайте закуската

Пропускането на закуската има отрицателен ефект върху нивата на кръвната захар и в дългосрочен план може дори да увеличи толерантността на клетките към инсулин. Освен това, прескачайки закуската, вероятно ще хапнем повече по време на обяд, а тази храна едва ли ще е здравословна.

 

Facebook Twitter Google+

0 Коментара