Кетогенната диета (или кето диета) стана популярна напоследък заради потенциала й да помогне при загуба на тегло, премахване на апетита и подобряване на умствената яснота. Някои дори твърдят, че тя може да лекува рак. Но наистина ли можем да ядем само бекон и да сме здрави? Отговорът, разбира се, е „Не“.

 

Какво е кетогенна диета?

Най-общо казано, кетогенната диета е хранителен режим, който е а) с високо съдържание на мазнини и б) ниско съдържание на въглехидрати и протеини. Това принуждава тялото да разчита на мазнини вместо въглехидрати (глюкоза) за енергия. Първоначално диетата е била използвана през 20-те години на 20-ти век за лечение на тежки случаи на епилепсия при деца, макар че сега много хора я използват, за да отслабнат.

Кетогенната диета поставя тялото в състояние на кетоза, където основното гориво за организма е продукт на мазнините, наречен кетон. Кетозата може да възникне чрез намаляване на въглехидратите в диетата или чрез гладуване (или чрез приема на външен продукт, произвеждащ кетон). Черният дроб е този, който произвежда кетони, като разгражда мастни киселини или от телесните мазнини, или от приетите мазнини.

Как изглежда здравословната кето диета?

Типичната нисковъглехидратна диета може просто да се съсредоточи върху ограничаването на въглехидратите с допустим прием на различни други храни, без конкретен акцент върху мазнините. Лесно е да се яде предимно месо и всякакви други храни без въглехидрати за нисковъглехидратна диета и да не се вкарвате в кетоза.

Кетогенната диета отива една крачка напред и ограничава протеина, за да се постигне кетоза. Според д-р Даниел Помпа, кетогенната диета се състои от:

 • 65 – 80% от калориите идват от мазнини
 • 10 – 15% калории от протеини
 • останалите 5-10% калории от въглехидрати

Ако една жена тежи 60 килограма и има 25% телесна мазнина и около 45 килограма чиста маса. Ако тя следва режим, осигуряващ 2000 калории дневно, тя ще яде между 145 – 179 грама мазнини, 50 грама протеин и между 50 и 124 грама въглехидрати (в зависимост от нивото на активност). Тя ще трябва да поддържа въглехидратите си под 50 грама на ден, за да се „кето-адаптира“ (за тялото си да се адаптира към използването на мазнини като основно гориво).

Този модел не е диета тип „само бекон“ и трябва да включва обилно количество нескорбялни зеленчуци за фибри и микронутриенти.

Как да ядем кето?

В идеалния случай, при кето диета 5-10% от въглехидратите ще бъдат от зеленчуци, ядки и семена, а не от друг източник на нишесте. Този режим изисква чинията ви да бъде пълна предимно с нескорбялни зеленчуци, разумна част месо – около 85 грама и свободно количество добри мазнини. Мазнините могат да бъдат във вид на ядки, семена, зехтин, авокадо, масло от авокадо, свинска мас или бекон, масло.

След като човек се кето адаптира, апетитът често се регулира. Човек вече не усеща лишение, когато между вечерното и сутрешното ядене минат 12 часа. Тази форма на продължително гладуване може да осигури някои допълнителни ползи за здравето.

Защо ни е такава диета?

Не само че кетогенните диети са успешно използвани като лечение на епилепсия в продължение на почти век, но те имат много потенциални ползи дори и за здрави хора.

„Кето нулирането“ възстановява нашите „фабрични настройки“, което се изразва в гъвкавата замяна на един вид гориво за тялото с друг и превръщането на съхраняваните мазнини в енергия. Тази гъвкавост е позволила на хората да процъфтяват в продължение на милиони години, защото древните ловци не винаги са имали достъп до постоянно изобилие и разнообразие от храни, които имаме днес.

Както се оказва, тази гъвкавост е действително важна за здравето. Биохимичните пътища на кетогенните диети оказват анти ейдж ефект и дори могат да изкоренят много съвременни заболявания.

В действителност, изследванията показват, че кетогенните диети осигуряват ползи за здравето чрез:

 • стабилизиране на кръвната захар и понижаване на инсулина
 • намаляване на оксидативния стрес
 • подобряване на броя на митохондриите и подобряване на функционирането им
 • осигуряваме на нашите клетки кетонови тела, което е по-чисто гориво, отколкото глюкозата
 • активираме клетъчен процес на почистване, автофагия, в който клетките разграждат и рециклират складирани хранителни вещества

5 основни ползи за здравето от кетогенната диета

Когато се прилага правилно, кетогенната диета може да помогне за:

1. Подобряване на метаболитното здраве от понижената кръвна захар. 

Когато преминем от изгарянето на глюкоза към изгарянето на кетони за енергия, кръвната захар и инсулин се колебаят много по-малко, отколкото когато разчитаме на въглехидрати за енергия. Черният дроб може постоянно да осигурява достатъчно глюкоза в кръвта, за да запази мозъка.

Стабилизирането на кръвната захар има много ползи за здравето, включително:

 • намаляване на риска от метаболитен синдром и диабет
 • помага при заболявания, дължащи се на висока кръвна захар като синдром на поликистозните яйчници
 • намаляване на стреса на тялото (тъй като няма нужда от стресови хормони като кортизол и адреналин да се намесват, за да поддържат кръвната захар). Това прави по-лесно постигането на хормонален баланс
 • намаляване и може би дори изчистване на акне (защото акнето е знак за твърде много инсулин)

2. Намаляване на апетита

Вярно е, кетоните могат да потискат апетита, като действат върху хипоталамуса в мозъка. В допълнение, стабилизираната кръвна захар може да помогне за намаляване на глада. На последно място, храненията с високо съдържание на мазнини могат да стимулират хормона, който увеличава насищането в червата.

В резултат на това много хора на кетогенна диета откриват, че са много по-малко гладни и вече не жадуват за високо въглехидратните храни, които преди лакомо са хапвали. Те дори могат да пропускат храна, без да усетят силен глад.

3. Подобряване на функцията на мозъка и защита на невроните

В много отношения кетогенната диета е много добра за мозъка. Тя подобрява когнитивната функция, забавя прогресията на невродегенеративните заболявания и дори може да предпази от такива заболявания.

Кетозата осигурява постоянно доставяне на гориво за мозъка.
Тъй като мозъкът е най-енергоемкият орган в тялото, той е изключително чувствителен към колебанията на наличните горива. За много жени стабилизирането на кръвната захар има ефект на подобряване на настроението.

Смята се дори, че кетогенните диети могат да помогнат за стабилизирането на психичните заболявания, понякога дори по-мощно от медикаментите. Кетогенните диети намаляват симптомите на тревожност и депресия при плъхове и мишки, а някои малки клинични проучвания показват, че кетогенната диета може да помогне за стабилизирането на шизофренията.

До скоро учените смятаха, че увреденият мозък не може да се възстанови. Въпреки това, подобрявайки здравето на митохондриите, намалявайки възпалението и стимулирайки клетъчното почистване, кетогенните диети могат да помогнат да се ремонтира повредения мозък. По този начин кетогенната диета се явява почти чудо за много мозъчни заболявания, които са смятани за нелечими.

Изследванията показват, че кетогенните диети (заедно с други лечения) могат или да обърнат прогресивните мозъчни нарушения като травматични увреждания на мозъка и невродегенеративни заболявания от типа на Алцхаймер и Паркинсон или множествена склероза.

4. Забавяне на стареенето

Кетозата се превръща в група гени, наречени Sirtuins. Когато учените активират Sirtuins в животните, те установяват, че тези животни живеят по-дълго. В допълнение, Sirtuins може да ви помогне да поддържате енергично тялото си през деня и да спите добре през нощта. Необходими са повече изследвания, за да се установи дали този ефект е един и същ при хората, но доказателствата изглеждат силни.

Чрез намаляване на кръвната захар кетозата значително намалява оксидативния стрес в организма.

Кетозата и гладуването активират и антиейдж клетъчен процес на почистване, наречен автофагия – когато една клетка изяжда собствените си дефектни части, за да рециклира хранителните веществ. Автофагията може да предпази от невродегенеративни заболявания, вирусни и бактериални инфекции и рак.

5. Защита срещу рак

Всеки човек образува ракови клетки, но те могат да се превърнат в тумор, само ако тялото не успее да ги убие. ДНК увреждането, възпалението, лошото клетъчно почистване, високата кръвна захар и неспособността на имунната система да убие нововъзникващите ракови клетки водят до рак. Поддръжниците на катогенната диета твърдят, че тя може да се справи с всички изброени фактори.

Кетогенните диети намаляват оксидативния стрес и възпаление, стимулират клетъчното почистване, намаляват кръвната захар. Раковите клетки не могат да се хранят с кетони. Те могат да генерират енергия само чрез изгаряне на глюкоза и глутамин за енергия.

Тъй като състоянието на кетозата принуждава клетките да разчитат на кетони и да използват митохондриите за енергия, кетозата захранва здравите клетки, докато раковите клетки гладуват.

Източник: Wellness Mama

Facebook Twitter Google+

0 Коментара