Защо държим да сме със съвършени тела в един твърде несъвършен свят? Каква е връзката между емоциите, тялото и психичното здраве? Как да се научим да приемаме телата си и техните проблеми без срам, притеснение и страх? Защо да бъдем в телата си е най-хубавото място, на което можем да бъдем? Проектът „Кожа“ на Ирина Атанасова представя поредица от интервюта с мъже и жени за връзката им със собственото им тяло – как и за какво им служи то, как се е променяло отношението им към него през годините и как обществото ни се отнася към човешкото тяло.

Снимка: Веско Николов

Последната новина около ултрамаратонеца Краси Георгиев беше благотворителното му бягане през януари. Тогава той бяга на пътека в продължение на цели 36 часа, с което помогна деца, преборили рака, да отидат на специална олимпиада.

Кога за първи път осъзна, че си мъж и имаш мъжко тяло?

Винаги съм знаел, но осъзнаването, че съм Мъж може би дойде от това, че родителите ми казваха да съм Кавалер, да отстъпвам столчето си на момичетата или да държа вратата и да ги защитавам.

Какво означава за теб да си мъж? Свързваш ли го със социалните роли, с които разполагаме на тези географски ширини, с биологичните особености на пола или с някаква собствено добавена стойност?

Аз не виждам други разлики освен очевидните биологически, разбира се, и някои психологически особености на пола ни. Но за мене да се ограничаваш със социални роли е късеогледство. С две думи: няма нещо, което да могат да правят мъжете, а жените не и обратното..

Как се е променяло отношението ти към тялото ти през годините? Имал ли си моменти на неразбирателство с него – срам, притеснение, недоволство? Как изглежда пътят, по който е минало самочувствието ти до момента?

Аз си бях дебеличко дете и, разбира се, не сме говорили на един език със тялото ми. Понякога сме се карали и викали един на друг, но както казва Оскар Улайлд, когато се раждаме, ние започваме едно съвместно съществуване със себе си и ако не се харесваме, ще имаме много тегаво съжителство заедно. Затова аз просто промених това, което не ми харесваше и в момента сме супер щастливи заедно.

Защо да бъдеш в тялото си е най-хубавото място, на което можеш да бъдеш?

Хората губят цели животи да са някой друг и когато стигнат там, виждат колко смешно и безполезно е било всичко това.  Всеки се е родил със някакъв потенциал и тогава и само тогава можеш да го реализираш, когато си в твоето си тяло. Чуждото тяло върви със потенциала на другия човек.

Затова – покорявай, изследвай, дерзай, защитавай, нападай, преобразявай, изучавай, но бъди в твоето тяло, то ти е дадено неслучайно.

Цялото интервю прочетете в Проекта „Кожа“.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара