Тази магия се нарича масаж и е комбинация от класическия масаж на лицето и японски масаж, който произлиза от китайската акупресура. Натискът на пръстите съдейства за раздразването на определени точки, с което се повлиява на нервната система и се освобождава енергията на тялото. Японците не могат да си представят живота без всекидневния масаж. За да се чувстват добре, представителите на деловите кръгове се масажират чрез натиск на пръстите дори по време на дълги заседания и съвети. Натисковата техника се използва и при болки. За масажа по японски ще ви е необходим освен крем и усвояването на следните осем правила.

Чело и слепоочия

Нанесете дебел слой крем върху челото, лицето, носа и брадата. Най-напред масажирайте със средния пръст на дясната ръка, а после с пръстите на лявата. Посоката на масажа е от основата на носа право нагоре (срещу бръчките на челото), чак до косите и после към слепоочията. С върха на пръстите притиснете слепоочията малко по-силно и така главоболието ще изчезне.

Нос

Масажирайте лявата страна с дясната ръка, а дясната страна – с лявата. Започнете от вътрешния край на веждите в посока надолу по линията на носа. Масажирайте с малко по-силен натиск около носните отвори.

Уста

Започнете с кръгови движения под устните със средния и безименния пръст в посока около устата и нагоре – най-напред надясно, после наляво. Върнете пръстите отново в изходната точка и повторете отначало.

Лице

С малки кръгови движения следете три линии: започнете от брадата и бавно се придвижвайте към ушите. С натиск на ухото (стиснете здраво зъби и така ще установите къде се намира желаната точка) завършва първата линия на масажа. Втората линия започва при ъгълчетата на устата и стига до средата на ухото. Там притиснете, натискът върху ушния нерв успокоява. Последната линия започва при ноздрите. Масажирайте с кръгови движения чак до слепоочията и леко притиснете. Започвайте масажа на лицето винаги от дясната му част.

Брада

Направете „ножица“ с десния показалец и средния пръст и започнете да „режете“ през брадата от дясно на ляво. След това опрете длан с длан и с палеца направете втора „ножица“, преминете през брадата с натискови движения.

Очи

Притиснете десния вътрешен очен ъгъл за около 3 секунди. С върха на пръстите обиколете окото и отново притиснете. Накрая на масажа със средния пръст притиснете слепоочията. После масажирайте лявото око.

Шия

С опънати пръсти масажирайте шията от долу на горе и редувайте дясна и лява ръка – 6 пъти от средата на шията до страните и 6 пъти в обратна посока. След това с горната част на ръката леко потупвайте брадата отдолу.

Уши

С палеца и показалеца хванете и стиснете ушните висулки на дясното ухо. Масажирайте предния край на ухото от долу на горе с кръгови движения, след което в посока надолу леко притиснете с пръсти. После масажирайте лявото ухо. Масажът на ушите освежава и възбужда.

Общи правила

Масажите на всяка страна от лицето правете три пъти. Масажирайте със средния и безименния пръст, защото палецът и показалецът имат твърде голяма сила за това. В посока нагоре масажирайте по-силно, отколкото в посока надолу. Тези, които имат слабо усещане във върха на пръстите, могат да извършват масажа с парченце памук. Важно е кожата да не се опъва и натиска прекомерно – достатъчен е лекият натиск. Ако по време на масажа кремът ви попие, нанесете нов слой. В края на масажа отстранете излишния крем с хартиена салфетка.

Масажът не се препоръчва при слаба съединителна тъкан и чувствителна кожа.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара