В западната астрология се вярва, че Вселената се е формирала от четирите елемента Земя, Въздух, Огън и Вода. Счита се също, че зодиакалните знаци принадлежат на тези четири стихии. Четирите елемента изграждат нашето тяло, както и всичко, което консумираме. Тези елементи като неизменна част от нас и от телата ни също носят и определени качества, които влияят на поведението на човека.

Наблюдава се и при човешкия темперамент, който се състои от комбинации от четирите елемента: Огън, Земя, Въздух и Вода. Всеки човек притежава в себе си всички четири елемента, но в различни пропорции. Различаваме се по това в каква степен е изразен даден елемент в нас. Чрез опознаването на качествата, които носят четирите елемента, ние можем да опознаем още по-добре себе си, както и детето си. Всички преминаваме през различни състояния в нашия живот. Ако наблюдаваме нашите деца – какви са тенденциите към проявата на един или повече елементи, това може да ни помогне да намерим начини да ги подкрепим да изразят своята уникалност.

Нито един от елементите не е по същество добър или лош. Те носят в себе си положителни и отрицателни качества, които, ако познаваме, можем да балансираме там, където има дисбаланс, и по този начин да помогнем на детето си да стане една добра версия на себе си. Вижте дали ще откриете познати неща в характеристиките на четирите елемента за вас и за вашето дете.

Земя

Земната част от нас е практична. Здраво стъпили на земята, тези хора правят схеми и планове, докато останалите само мечтаят. Такива хора рядко мечтаят, те искат реални резултати и притежават нужното търпение и сили, за да ги постигнат. Отличават се с вродено разбиране за света и трудно се плашат от каквото и да било. Не униват, не падат духом и се борят с всички сили докрай, за да получат своето. Отрицателните качества на земните хора са, че те трудно се адаптират към нови ситуации и промени, липсата на въображение и необоримия инат.

Как да балансирате отрицателните качества на елемента земя при вашето дете?

 • Обърнете внимание на здравословното и редовно хранене на вашето дете. Добре е да се храни с домашно приготвена, здравословна храна от органично земеделие.
 • Ежедневни навици за движение, редовно да прави физически упражнения за поддържане на физическото тяло.
 • Балансиране на прекалената практичност и рутинност на земния елемент чрез водния елемент. Прекарване на повече моменти със семейството сред уютната и топла атмосфера на дома ще допринесе за засилване на емоционалността.
 • Играйте игри за развиване на креативността, като например Dix It, асоциации, игри за въображение.
 • Разходки сред природата и посещения на пещери.
 • Когато времето позволява, да си събува обувките и да ходи босо по тревата.

Въздух

Хората с доминиращ елемент Въздух имат способността да са обективни и да се дистанцират, както и да остават безчувствени. Те са интелектуалци, обичат спонтанността, лесно се отегчават, извънредно общителни и разговорливи. Наричат ги „Ветрове на промяната“. Предпочитат да прекарват времето си в четене или сърфиране из интернет, да се занимават с идеи, теории, вместо с физически неща. Любопитни и пълни с идеи. Въздухът е най-социалният елемент. Въздушните хора обикновено се движат и мислят бързо. Отрицателните качества на въздушните хора са, че са непрактични, не им достига чувство и емоция. Основният им недостатък е, че бързо се отегчават. Рядко изразяват емоциите си, дори пред най-близки хора. Когато нямат интерес към нещо, бързо го изоставят и заменят с далеч по-приятно занимание. Често стават нервни, трескави, неспокойни.

Как да балансирате отрицателните качества на елемента въздух при вашето дете?

 • Занимания с медитация – дава почивка на ума от прекалено мислене.
 • Разходки на чист въздух.
 • Занимания с дихателни техники.
 • Балансиране през елемент Земя. Да се насърчава да проявява идеите си в реалност, да борави с материята.
 • Като си въведе ред в стаята, да си води график – елемент Земя.

Огън

Огнените хора са активни, ангажирани, могат да правят едновременно много неща. Огнената част от нас е оптимистична, весела и енергична. Лесно и естествено стават първенци. Не обичат да получават откази, те са по-скоро в състояние да ги амбицират, отколкото да ги обезкуражат. Артистични и креативни. Независими, смели, дружелюбни, благородни, ентусиазирани и активни. Всеки от нас има „огнена сила“, въпросът е да се научим да я използваме отговорно, защото тя може да се превърне лесно в източник на унищожение в нашия живот. Отрицателните качества на огнените хора са проява на агресия, нетърпеливост, егоизъм, припряност, избухливост.

Как да балансирате отрицателните качества на елемента огън при вашето дете?

 • Включете в графика на детето си регулярни рутинни физически упражнения, които ще позволят на детето ви да „изпусне парата“, вследствие на това ще започне все по-малко да избухва неочаквано.
 • Помогнете му да си създаде светоглед, който да му помогне да се разширят вижданията му за света, да вижда нещата през различни ъгли.
 • Водете го често на разходки сред природата, на чист въздух, сред дървета и около реки и езера.
 • Да излиза навън на естествените слънчеви лъчи.

Вода

Водният елемент представя емоционалната страна на човешкия живот. Водата ни дава чувствителност, инстинкт, интуиция, емпатия, съпричастност и състрадание. Винаги мислят за околните. Типична черта на характера е спокойствието. Сред негативните качества е липсата на стабилност. Емоциите често им играят лоша шега и водят до прибързани действия. Често пъти са неуверени и срамежливи. Често се оставят да ги манипулират. Имат склонност към тъга и дори депресия. Недостатъците им са хленчене, вкопчване, свръхчувствителност. Лесно изпадат в мрачно настроение и депресия. Често се оставят да бъдат манипулирани.

Как да балансирате отрицателните качества на елемента вода при вашето дете?

 • Важно е да намери място, група от хора, в които да среща подкрепа. Да намери среда, в която свободно да може да изразява чувствата си, да не се притеснява да бъде себе си.
 • Фокус върху позитивните неща от живота, подхранване на радостта, вместо на гнева и тъгата.
 • Балансиране чрез елемента огън, да му се припомня, че „нещата не са толкова сложни, колкото изглеждат“.
 • Да си води ежедневно дневник, където да записва емоциите и преживяванията си.
 • Често прекарване на времето сред природата, покрай течаща вода, река, изворче.
 • Често миене на ръцете по време на деня, да си наплисква челото с вода.
 • По време на деня да пие редовно чиста вода, по възможност да е от планински извор.

От написаното дотук виждаме, че във всички дадени препоръки за балансиране една присъства навсякъде и тя е да имаме по-често съприкосновение с Природата. Нека бъдем проводници на живата Природа, постигайки това чрез ума, сърцето, със своята душа и със своя дух. Стане ли човек проводник на това, което Природата иска да прояви чрез него, той би могъл да се развие като една хармонична и креативна личност.

Авторката е педагог, артист, обучител, ментор по личностно развитие. Основател на детска академия Jagadamba. Източник: Академия за родители

Facebook Twitter Google+

0 Коментара