Независимо дали си стоим вкъщи или сме в движение, навън – в днешно време постоянно сме заобиколени от многобройни източници на леснодостъпна, вкусна храна. А това лесно може да доведе до преяждане.

Ако не обръщаме внимание на големината на порциите, преяждането бързо излиза извън контрол и започва да оказва редица негативни ефекти върху тялото ни.

Един от начините да се отучим от вредните навици (какъвто е и преяждането) е да се информираме добре как точно влияят и вредят на тялото ни и защо е добре да ги избягваме.

Именно това е и целта на тази статия. В нея ще споделя с теб някои от страничните, неблагоприятни ефекти от преяждането, с надеждата това да те информира по-добре и да започнеш да се храниш малко по-умерено и целесъобразно. Което пък в дългосрочен план ще подобри и здравето ти!

1. Преяждането може да доведе до натрупване на излишни подкожни мазнини

Както знаеш, твоят дневен калориен баланс се определя от съотношението между изгорените и приетите калории за деня. Когато изяждаш повече калории, от колкото можеш да изгориш, навлизаш в състояние, наречено калориен излишък.

В тялото остават неизразходени калории, които, при липса на адекватно натоварване, най-често се складират като енергиен запас, под формата на подкожни мазнини… А когато преяждането е системно, този запас започва да нараства значително и води до затлъстяване и всички здравни рискове, свързани с него.

2. Преяждането може да повлияе на регулирането на глада

Регулирането на глада в тялото се осъществява от два основни хормона – грелин, който стимулира апетита и лептин, който подтиска апетита.

Когато не си се хранил скоро, нивата на грелин започват да се покачват и чувството за глад се усилва. А когато се нахраниш, нивата на лептин казват на тялото, че е сито и няма нужда от повече храна.

Преяждането обаче може да обърка този хормонален баланс. Причината е във вида храни, с които обикновено обичаме да преяждаме…

Вкусните за нас храни, с които обичаме да си угаждаме, обикновено са богати на мазнини, сол, захар или комбинация от тях… Преяждането с такава храна освобождава хормони на щастието, като допамин например, които активират центровете за удоволствие в мозъка ни.

С течение на времето тялото може автоматично да започне да свърза този вид храна с усещанията за удоволствие, а това може да надмогне процеса по регулиране на глада и да го подтисне. С други думи – тялото ще иска да се храни за удоволствие, вместо за да засити глада, което води до порочен кръг от преяждане и то главно с вредни, висококалорични храни.

3. Преяждането може да увеличи риска от заболяване

Макар инцидентното, спорадично преяждане да не се свърза с дългосрочни последствия за здравето – хроничното, постоянно преяждане може да му повлияе.

Тук отново опираме до залтъстяването, до което може да се стигне с преяждане и рисковете, за здравето, свързани с него.

За затлъстяване можем да говорим при хора с BMI (индекс на телесната маса) над 30. Затлъстяването е и един от основните рискови фактори за развитие на т.нар. метаболитен синдром – съвкупност от негативни условия в тялото, която предразполага към развитие на тежки здравословни проблеми като диабет, сърдечен удар и др.

Индикатори за развитие на метаболитен синдром могат да са повишените нива на триглицериди в кръвта, повишено кръвно налягане, инсулинова резистентност…

Сама по себе си инсулиновата резистентност също е пряко свързана с преяждането.

Тъй като много хора обичат да преяждат с храни, богати на захари – натрупването на прекомерно количество захари в кръвта понижава възможността на хормона инсулин да складира кръвна захар в клетките, което в дългосрочен план може да доведе до развитие на диабет тип 2.

4. Преяждането може да предизвика подуване и газове.

Поглъщането на големи количества храна оказва стрес върху храносмилателната система, водейки до подуване на корема и газове. Това се отнася особено при преяждане с пикантна и мазна храна, както и при прекомерна консумация на газирани напитки.

Друга причина за подуването и газовете е бързото хранене. Дори храната да не е толкова много като количество – ако се погълне бързо и без да се сдъвче добре, стомахът се затруднява да я обработи.

5. Преяждането може да предизвика сънливост и летаргия.

Може би се е случвало и на теб? – След обилно хранене много хора се чувстват отпаднали и сънливи и им се иска да си подремнат, което може да попречи на ефективността им да се справят с ежедневните задължения.

Това най-вероятно се дължи на феномен, наречен реактивна хипогликемия, при който нивата на кръвна захар падат рязко малко след приема на обилно хранене. Най-вероятно заради прекомерното произвоство на инсулин.

Хипогликемията обикновено се наблюдава при хора с диабет, но реактивна хипогликемия може да се прояви и в други случаи, включително и при здрави индивиди, след преяждане.

В заключение…

Да се преяде е лесно и обикновено го правим неусетно и дори не забелязваме, че сме прекалили с храната, докато не усетим някой от страничните ефекти на преяждането…

За да не се стига до там – трябва съзнателно да си наложиш граници и да контролираш приема на храна през деня, за да избегнеш нежелани последици и усложнения.

Можеш да се бориш с преяждането като намалиш порциите на храната, която приемаш, намалиш приема на преработени храни, храниш се по-бавно и заложиш на повече богати на фибрибелтъчини и сложни въглехидрати храни, които засищат добре дори в малки количества.

Можеш да се консултираш и със специалист, за изготвяне на хранителен режим, който да замени вредните хранителни навици с полезни такива и да положи основите на един по-целесъобразен и здравословен начин на живот.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара