Успешният музикален проект оживява и на хартия, за да помогне на родителите в трудната задача „приучаване към полезни навици“. Срещаме се с двете дами, за да проверим дали ние самите не сме позабравили как трябва да си мием ръцете, или защо е важно да сме за пример на най-малките.

„Опасна работа са тези двете“ е първата мисъл, която ми хрумва, когато за пръв път се запознавам с Яна Липованска и Виктория Терзийска, която за хората от моето поколение завинаги ще остане момичето с кафевите очи и памуковите облаци.

Разликите между тях привидно са много повече от приликите – Яна е рижава „котка“,  част от градската бохема – с къдрава коса и цветна феерия около себе си. Тя е тази, която предимно говори, смее се като за трима и има готов отговор на почти всичко. Вики за сметка на това е доста по-обрана; облечена е в класически сиво-бели нюанси – хем нежни, хем строги. Не говори много, но пък когато се включва, някак винаги е на място.

Но около тези две привидно различни жени сякаш съществува невидима и здрава връзка; спойка, която ги превръща в едно дуо, сработило се до съвършенство. Както се казва –  до използването на репликата „Познавам си човека.“

За проекта „Маргаритка“ навярно е чувал всеки, който има дете. Аз лично разбрах за него от приятел. В колата му открих единия от дисковете, благодарение на който – цитирам – „има спасение“.

Оказва се, че синът му Борко не може да прекара и минута в колата, без да чуе песничката за цифрите.

Малко по-късно разбирам, че хиляди родители в България не смеят да се качат в колата си, ако в нея не е натоварено свещеното CD, което ще им осигури безпроблемното преминаване от точка „А” до точка „Б”. Пък било то и само за да отидат до супермаркета. И че всеки четвъртък „Маргаритка“ има своите радио минути. И всяко отклонение от обявения час води до горещи молби по телефона – „Моля ви, пуснете ги тези „Маргаритки“!“.

При цялата тази информация, която човек получава съвсем случайно от познати с деца, може да си извади най-простия извод – „Маргаритка“ наистина е нещо като ангел-пазител и безотказен детеукротител. Само че е приела образа на мили и възпитани вълшебни герои.

Запознайте се с Биби, Мими, Маргаритка и Бухалчето.

През 2016 г. на пазара се появява първият албум с тях и нови аранжименти на някои от най-популярните български детски песнички.

След впечатляващия му успех Яна и Вики издават още един албум през 2018 г., а миналата година предприемат огромна крачка напред със създаването на изцяло авторски музикален албум, посветен на по-лесното усвояване на полезни навици.

Песничките в него звучат с гласовете на Поли Генова, Влади Ампов – Графа, Белослава, Михаела Филева, Орлин Павлов, Вики от Мастило, Вензи, Дичо, Йоанна Драгнева и децата от Voice Academy и вокална група „Шоколадче”.

Избрани части от всички музикални произведения от диска участват и във видеопоредицата „Полезни навици”, реализирана в партньорство с „Приказки без край”.

Всичко това звучи като голям успех, но сякаш нещо липсва. Затова двете решават да запълнят тази дупка и започват работа по първите изцяло български детски книжки, посветени на това страшилище – навиците.

Защото „и баба знае“, че трябва да пазим ръцете си чисти, но само преди 2 месеца този простичък факт сякаш се оказа новина и за нас, възрастните.

И именно по повод първите две книжки от поредицата – „Маргаритка и чистите ръце“ и „Маргаритка и вкусната храна“ – се срещам с двете дами. Те развълнувано разказват, че изданията са на пазара от 20 май, и споделят любопитни подробности около работата им с издателството („Сиела“) и колко дни са обсъждали дали на корицата да има покривка и зелен кант, или пък по-голям сапунен мехур. Вижда се, че въпреки че живеят с този проект вече няколко години, той все още ги вълнува, все още е по-скоро лична страст, отколкото успешен бизнес модел. Може би защото и двете са изпитали трудностите сами да трябва да предадат уроците на своите деца.

„Идеята за Маргаритка се роди при мен преди около 6-7 години, когато все още аз самата не бях майка. Исках да купя диск с хубави детски песнички на моята кръщелница Мия и след голямо търсене установих, че няма такъв“, разказва Вики.

„Тогава нe съм мислила за всички активности, които днес реализираме, a само за музика. И с Краси Тодоров (бел.ред. D2, Jeremy?, Графа) избрахме песничките от първия албум на „Маргаритка”, той създаде прекрасни съвременни аранжименти и поканихме други наши приятели да ги изпеят. Така записахме първия албум.

Яна беше свидетел на всичко това, тъй като тогава с Краси бяха гаджета, а днес вече и спътници в живота. Албумът отлежава в компютъра на Краси поне 3 години, когато един ден Яна каза: „Време е тези песнички да видят бял свят!”, допълва тя.

Впрочем и Вики, и Яна винаги започват с примери от личния си опит, без това да е натрапчиво или досадно. По-скоро сякаш обрисуват пред мен смели пътешествия, част от едно цяло приключение, което всеки ден ги изправя пред нови предизвикателства. И за щастие не чувам дежурното „О, ще видиш“, след като им обяснявам, че съм била притеснена за това интервю, защото като човек без деца не съм сигурна, че разбирам изцяло всички неща, които „Маргаритка“ обхваща.

Чудя се какво ги е привлякло една към друга, защото докато ги наблюдавам, в главата ми изпъкват по-скоро картини от „Телма и Луиз“.

„Мисля, че взаимно се привлякохме. Всичко се случваше стъпка по стъпка. Песничките бяха записани отдавна и складирани в една папка на компютъра, но когато и двете с Вики станахме майки, осъзнахме колко много нужда има от съвременно българско творчество за деца – музика, видео и любими герои, в които децата да се припознават.

До този момент аз се бях занимавала основно с телевизия и бизнес развитие и знанията и опитът на двете ни се оказаха наистина добра комбинация. За мен решението, че се захващаме сериозно с проекта,  се оказа повратно, защото напуснах работа и вече 4 години и двете сме отдадени изцяло на „Маргаритка“. В същата година се роди дъщерята на Вики – Маргарита, и кръстихме целия проект на нея.”

Истината е, признават си без бой, че в приключението „Маргаритка“ те не са сами и по книжките работят с талантливия писател Илия Дереджиев, а Веселка Велинова е създателят на визиите. Тоест, Маргаритка, Бухалчето, Биби и Мими имат не двама, а цели четирима грижовни родители.

„Без тях този проект съвсем нямаше да е това, в което се превърна.“

Издаването на тази поредица книжки е естествено развитие, след като през 2019 г. Маргаритка реализира видеопоредица и музикален албум – „Полезни навици”. С  книжките Вики, Яна и екипът на проекта продължават мисията за създаване на качествено, изцяло авторско българско съдържание, с образователен характер за най-малките деца.

„Предизвикателството да създаваме изцяло нови авторски произведения за деца е вълнуващ и забавен процес, но носи и голям риск и отговорност – споделя Яна. – Досега основната линия на Маргаритка е свързана изцяло с музикално и видеосъдържание, а създаването на литературни произведения е съвсем ново за нас. Истината е, че ако Захари Карабашлиев не ни беше потърсил и убедил и ако целият екип на издателство „Сиела” не вярваха толкова много в нас и в проекта, не бихме предприели подобна крачка”.

Двете дами са сигурни, че книжките на „Маргаритка” са точно такива, каквито децата искат. Искрено се надяват родителите да им се доверят и да ги харесат.

Дали ще има още? Естествено, екипът вече работи по следващата книжка от поредицата – „Маргаритка на море“, а до края на годината се очакват още няколко тематични заглавия, обвързани с полезните навици.

„За последните три години докосваме сърцата и даваме усмивки на много деца и техните родители. За този период научихме много и постигнахме много, но най-големият ни успех е любовта на децата, която получаваме всеки ден! Точно тя ни дава смисъл и сили да продължаваме напред и да създаваме още”,  казва Вики.

Това е сякаш и най-важното послание във времето, което „Маргаритка“ носи. А тъй като вече ги има и на хартия – знаете, „написаното остава“.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара