Извънредната епидемична обстановка ще бъде удължена с 15 дни – до 30 юни, обяви премиерът Бойко Борисов. Удължаването се налага заради нарастване броя на заболелите от коронавирус у нас.

По думите на премиера няма да има нови мерки, маските остават задължителни в градския транспорт, но на останалите закрити места ще са само препоръчителни.

„Повишението на заболелите от коронавирус считаме, че се дължи на Доспат, Сърница, село Ясенец. Овладяваме ги, без да затваряме градовете, без да създаваме паника и страх и да затваряме производствата. Така трябва да продължи: дисциплина, дистанция, дезинфекция“, обяви Борисов и допълни: „Нищо положително не се е случило, нищо различно отпреди месец или два няма, пандемията се увеличава. Радостният факт е, че и излекуваните се увеличават в условията на почти нормален начин на живот на културата, икономиката, бизнеса и всички останали“.

Премиерът обяви, че

нищо различно няма да се предприема.

„По никакъв начин не искам да се приема като застрашаващо или стресиращо. Точно обратното – от нас зависи, ако продължим да спазваме мерките, да продължим да живеем и работим в почти такава среда, в каквато сме живели преди коронавируса“, каза Борисов.

Премиерът разпореди да се гледат внимателно старческите домове. Дисциплината, дистанцията, дезинфекцията са най-важното, което хората трябва да спазват в този момент, каза Борисов.  Той коментира и случаите с учителките от детска градина в София, които са били преди дни в Сърница, въпреки предупреждението

да се избягват посещения в региона.

От обясненията на кмета Йорданка Фандъкова се разбра, че учителките отричат да са били там, но във „Фейсбук“ има техни снимки от пътуването. Не сме разследващ орган и не знаем дали наистина са ходили там, коментира кметът на заседанието. „Да де, ама последно – били ли са в Сърница, или не са били?“, сопна се Борисов. След като Фандъкова не можа да отговори, Борисов се разгневи: „Накрая ще ви пратим сметката. Толкова усилия, толкова лаборанти, тези тестове пари струват“.

Според Борисов никъде другаде няма толкова разхлабени мерки, а предстоят и още облекчения, например за театрите и кината, които ще бъдат пуснати на 50%.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара