Инженер-химик, доктор на химическите науки с над 30-годишна кариера в сферата на фармацевтичната химия и приложната биохимия, Нина Анчева e създател на бутиковата бюти марка NINANY COSMETICS.

Нина АнчеваПреди да стане предприемач, работи като учен в български и международни изследователски институции като Катедрата по Органична химия към СУ „Св. Климент Охридски”, Института по органична химия към БАН, Международния център по генно инженерство и биотехнология (ICGEB) в италианския град Триест и Катедрата по биохимия към тамошния университет.

Участва в разработката на европейски и италиански проекти по създаването на нови пептиди за диагностициране на ревматоиден артрит; на пептиди и пептидомиметици като антимикробни и автивирусни лекарства (включително блокиращи развитието на HIV), на нов клас протеинови антибиотици и др. Автор е на научни публикации в престижни чужди издания. Сред всичките й дипломи и сертификати се нарежда и награда за живопис от Триест, защото рисуването също е нейна страст.

Красотата обикновено е външна, но вътрешната й диаграма е потребност на душата и начин на живот. Вие как свързвате козметиката с природата, лайфстайла и душевността?

Онзи израз „Красотата идва отвътре“ не е изтъркано клише – тя е начин на мислене и на живот. Красотата е много широко понятие и зависи от много фактори: вътрешни и външни. Но като изключим генетичните и хормонални фактори, останалите зависят от нас – от емоционалния ни статус, от нивото на стрес, от това дали сме се наспали, дали имаме хронични заболявания, дали прекаляваме с лекарства и алкохол, дали пушим, храним ли се здравословно, ползваме ли подходяща козметика и слънцезащита…

Коко Шанел не случайно казва: „Лицето ви на 20 е даденост от природата, какво ще е на 50 зависи единствено от вас“. Ако в миналото само определен кръг хора, най-вече дами с възможности, са можели да ползват качествена козметика, сега тя е достъпна почти за всички. За да изберем най-подходящата, трябва да знаем как да разчитаме т. нар. INCI – съставките във всеки козметичен продукт. Защото в това море от реклами, което ни залива, могат да ни подведат на всяка крачка.

Каква е историята на бранда ви NINANY COSMETICS?

Всичко започна през 2012 г., когато след близо четвърт век, посветен на научна кариера, внезапно останах без работа. Бях на 50 и си дадох сметка, че никой няма да ме наеме бързо и лесно, въпреки титлите ми, многобройните научни публикации и натрупания опит в изследвания, свързани с биохимията и фармацевтичната химия. Бях обезверена и отчаяна, изпаднах в депресия – като повечето жени на моята възраст, изгубили работата си. Но един ден ме споходи провокативната мисъл: „А защо да си търся работа, не мога ли сама да си я създам?“ Направих една ретроспекция, потърсих своите скрити таланти. И си припомних едно старо мое увлечение – приложната химия и козметика. Някога имах собствена „домашна лаборатория“, където правех водни извлеци с различни цветя и билки, които после използвах за направата на лосиони и маски за лице и коса. Именно заради тази моя страст избрах да уча в софийския ВХТИ специалността „Органичен синтез и фармацевтична химия“. Тогава детската ми мечта остана в „чекмеджето“ на времето. Но сега имах възможност да сбъдна желанията си под формата на собствен бутиков бизнес, влагайки в него всичките си познания на учен, които бях натрупала през годините. Исках да съчетая най-новите научни постижения с богатите на биологично активни вещества растителни екстракти и да създавам високоефективна и безопасна авторска козметика, щадяща както кожата, така и околната среда.

Именно така дадох живот на бранда NINANY COSMETICS. Тъй че, ако не вярвате в чудеса, вярвайте на себе си, на интуицията и на приятелите си, защото мечтите рано или късно се сбъдват. По-късно дори ме поканиха в Института по гещалт психотерапия в Триест – в групите за подпомагане на безработни, за да разкажа историята си и да вдъхна оптимизъм на загубили работата си жени. Бях живия пример, че и на попрището жизнено в средата човек може да поеме успешно по нов път. За мен най-голямата отплата бе да гледам как светва угасналият им поглед, докато ме слушаха.

Историята ви прилича на филм. Кое беше най-трудно?

След 5 г. сериозни изследвания и тестове се появиха първите продукти, изцяло формулирани и произведени в Италия – в сътрудничество с Фармацевтичния факултет на Университета в Триест. Съчетахме научните иновации с богатите на активни вещества растителни екстракти и създадохме козметика, подходяща за всеки тип кожа, включително най-чувствителната. Вложените ценни природни и биотехнологични вещества бяха внимателно подбрани, за да действат синергично, в концентрации, които е научно доказано, че са ефикасни. Активните им съставки: пептиди (натурални и ботокс-подобни), ДНК, стволови клетки, серамиди, токофероли, хиалуронова и липоева киселина, стабилизиран витамин С, коензим Q10 и други стандартизирани екстракти – се използват успешно и във фармацевтиката. Наличието на ефективни преносни системи улеснява навлизането и усвояването им дълбоко в дермата на кожата, като ефектът е по-голям от този на „традиционната“ козметика. Всички продукти са дерматологично и никел тествани. Не са комедогенни и не съдържат производни от животински произход, силикони, парабени, петролати, оцветители и др.

Защо кръстихте NINANY вашата козметична линия?

Търсех име на богиня на красотата, което да не е твърде експлоатирано и попаднах на Нинана (Инанна) – древна шумерска богиня на красотата, любовтa и чувствеността. Тя е олицетворение на Земята и на Небето, на Светлината, владетелка на планетата Венера, на Зорницата и Вечерницата. По-късно е наречена Ищар от акадите, Афродита от гърците и Венера от римляните. Нейни свещени растения са розата и миртата.

Какво е посланието на осемте лъча в графичния знак на бранда?

Символиката на образа се асоциира със звезда с 8 лъча. Откриваме го по-късно и в изображенията на Ищар, Венера и Дева Мария. Тази звезда ме вдъхнови и се превърна в прототип на логото на козметичните продукти. NINANY COSMETICS е творчески синтез на науката с природата, за да се стигне до иновативните ни, натурални, абсолютно безопасни и много ефективни anti-age продукти, получени от патентовани технологии. Те са създадени преди всичко, за да подобрят и поддържат кожата млада.

Какво значи, една козметика да е близо до природата? Мотото на серията ви е: „Вдъхновени от природата, създадени от науката, направени с любов“.

Световна тенденция е, да се обръща все по-голямо внимание на това, което употребяваме всекидневно, независимо дали е храна или козметика. Хората искат да са по-близо до природата и естествените неща. Мнозина търсят осъзнато и отговорно т.нар. green cosmetics (зелена козметика) – възможно най-чиста и натурална, еко и дермо съвместима, щадяща както кожата, така и околната среда. Това значи използване на безвредни и биоразградими съставки в козметичните продукти, без петролни производни, без силикони, парабени и изкуствени оцветители. Такава беше и моята цел.

Застояхме се повече вкъщи през последните месеци заради ковид-карантината. Как да обновим духа си, от една страна, но и тонуса на кожата си, от друга? Слънцето става все по-силно…

В тези кризисни времена на първо място трябва да поддържаме духа си. А един от най-добрите „антидепресанти“ е творчеството. Всеки има своите нереализирани творчески способности, позабравени хобита, за които все не намира време – е, дойде моментът да ги извадим на повърхността. Това беше и моето „анти-депресивно“ хапче, когато преди 8 г. останах без работа. Не тръгнах на психотерапия, но вътрешно усетих, че ми е нужно занимание, което да ме отвлича от депресивните мисли, докато търся следващата си посока. За мен това се оказа козметиката и рисуването.

Колкото до грижата за кожата, в домашни условия можем сами да сътворяваме маски с почти всички хранителни продукти. Можем да правим дори “йога за лице” срещу бръчки – една много лесна анти-ейджинг програма. Тя подобрява вида, тена, структурата на кожата. За отстраняване на мъртвите клетки има бърз и ефикасен начин със сода за хляб. Първо обтриваме намокреното си лице с малко сода на върха на пръстите – внимателно и деликатно. Изплакваме го и с вътрешната част на току-що изстискан лимон правим леки кръгообразни движения, за да променим pH на кожата от алкално в кисело. Отново изплакваме обилно с вода, подсушаваме с тампониране, полагаме подходящ крем. Ще се изненадате колко гладка и нежна ще е кожата на лицето ви след това. Не се препоръчва, ако имате розацея или някакъв друг сериозен кожен проблем.

Нина, вече сте създател на изискана по форма и съдържание бутикова козметична серия, която включва дневен и нощен крем, серум и околоочен крем. Мислите ли за създаването на продукт, изцяло разработен за особеностите на зрялата кожа?

Да, в момента работя над такъв продукт, посветен на жените в менопауза, задължително със слънцезащитен фактор. Доказано е, че 80% от факторите, предизвикващи стареене на кожата, се дължат на слънчевата радиация. А по време на климакса тялото и кожата ни се нуждаят от много и специфични грижи. Доста проблеми, свързани с напредването на възрастта, имат психосоматичен компонент. Дори съществува една съвсем нова дисциплина, наречена невро-естетично програмиране (НЕП), която ни помага да разберем по-добре връзката между ума и тялото. Уви, в България тя все още е почти неизвестна.

Къде в България се чувствате най-добре, къде релаксирате?

Няма по-зареждащо място за мен от Рилския манастир. Когато имам възможност, оставам и да пренощувам там, сред тишина и покой. Това ми помага да се вглъбя в себе си и да чуя вътрешния си глас. Нищо, че цял живот съм се занимавала с наука, аз съм дълбоко искрена в своята вяра. Това се дължи вероятно на баба ми Николинка, която беше монахиня – всяка година с брат ми прекарвахме лятната ваканция с нея в манастир край София.

В Триест, където живеете сега, имате ли подобно място?

Да, замъкът Мирамаре. Построен е от Максимилиан, по-малкия брат на император Франц-Йосиф, докато Триест е в рамките на Австро-унгарската империя. Замъкът е бил любимо място и на принцеса Сиси, съпругата на императора. През първите ми години в Триест отивах там с книга в ръка и прекарвах дълги часове, четейки в прохладната му градина сред редки растения и вековни дървета от различни континенти.

Защо произвеждате козметичната си серия в Италия, а не в България?

За мен т.нар. случайности са пример за синхроничността във Вселената – като появата на подходящите хора в подходящото време на подходящото място. Когато реших да се занимавам с козметика и да основа собствен бизнес, ме запознаха с един професор от Университета в Триест, където работех по това време. Той стана мой преподавател по козметология и един от знаковите хора в професионалния ми път. По същото време се запознах с едно момиче – популярен beauty blogger. Тя ме свърза със собственичката на италианска козметична фирма, която произвеждаше само био продукция. Тези две срещи ми помогнаха да се ориентирам какво искам да правя. Вярвам, че когато много силно желаем нещо, цялата вселена ни помага с хора и ситуации.

Беше логично, след като от 25 години живея в Италия и познавам добре високите стандарти на италианската индустрия, да започна на произвеждам козметиката си именно там. А и съдбата помага на смелите и постоянните.

Сега ми хрумва една реплика от филма „Имало едно време: история за Пепеляшка“ (с участието на Дрю Баримор и Анджелика Хюстън) – там като добрата фея се явява Леонардо да Винчи, който казва на принца: „Любовта е съдба, но и на съдбата понякога трябва да се помогне“. Вашият Професор от Триест напомня ли ви на Леонардо?

Да, проф. Дарио Войнович – италианец с хърватски произход от катедрата „Химически и фармацевтични науки“ към Университета в Триест – изигра ключова роля в начинанието ми и се превърна в мой ментор и съмишленик. Даваше ми ключа от лабораторията по козметика, когато нямаше упражнения със студенти, и там аз се „развихрях“. В тези часове, точно както докато рисувам, губех реална представа за времето. Беше като вид медитация. Тогава не си представях, че хобито ми ще се превърне в професия.

Професорът ме насърчаваше с чисто практически съвети най-вече. Но не мога да не отдам заслуженото и на човека, който от 20 години е до мен – моят най-близък приятел и партньор в живота и в бизнеса. Изключително съм му признателна за всеотдайността и подкрепата. Имала съм доста тежки моменти, но и късмета да срещна добри, достойни хора по пътя си. Запознах се и с много смели, борбени жени, които правят собствен бизнес в България и в Италия.

Вдъхновява ли ви виталността на други успели жени в днешния преобладаващо мъжки свят на бизнеса?

Подобно общуване е едно от най-големите ми вдъхновения. Имах удоволствието да участвам в сбирките на Клуб Smart Lady – една прекрасна инициатива на Първа инвестиционна банка. Тези престижни клубни срещи са част от специалната бизнес програма за жени предприемачи на Първа инвестиционна банка Smart Lady, която съчетава възможности за финансиране на малък и среден бизнес с платформа за нетуъркинг и социализация. Откровените разговори в уютната обстановка на тв студиото на кулинарния ни домакин Ути Бъчваров бяха истински окриляващо преживяване. Там имах късмета да се запозная с умни, красиви и силни жени, изградили собствен бизнес или пък работещи на високи отговорни постове като Chef Силвена Роу, Цвети Пиронкова, Александра Жекова, Ваня Манова, Марчела Абрашева, Даниела Иванова, Ива Екимова…

В тази атмосфера жените не само не си съперничеха, а напротив, изразяваха солидарността си с обмяна на опит, съвети и готовност за сътрудничество. Там се създадоха нови, искрени приятелства. Тези жени са моето вдъхновение, те ми дават кураж да не се отказвам и да продължавам напред въпреки трудностите. В сегашните сложни времена на изолация срещите на Клуб Smart Lady много ми липсват и се надявам скоро да се възобновят. Винаги ги чакам с нетърпение, защото жените разполагаме с по-малко време за събиране заедно, за обсъждане и споделяне на идеи поради многото роли, които се налага да съчетаваме. Всички имаме нужда от окуражаване и добри примери.

Не мога да пропусна това, което вие наричате хоби, а за мен е божествена дарба – таланта ви на художник. Какво е за вас рисуването?

То е вътрешна необходимост – като такова и започна. Нямам художествено образование, но в един момент почувствах много силна нужда да рисувам, а даже не знаех как точно да държа четката. „Случайно“ ми попадна обява за уроци по рисуване в Триест – те в Италия са много популярни. Попаднах на поредната вдъхновяваща жена – аржентинка, бивш преподавател в Художествената академия в Буенос Айрес. Започнах като всички начинаещи – с натюрморти, с въглен и пастели. Но ми беше  скучно и пожелах да ме научи да рисувам с маслени бои. Първата ми картина беше пейзаж – лавандулово поле. Същото лято в Триест организираха конкурс за непрофесионални художници и ми предложиха да участвам. Включих се в изложбата с моята “С дъх на лавандула“ като на шега – дори физически не бях там, понеже всяко лято, докато университетът е затворен, изкарвам ваканцията в България. Оставих картината на приятелка да я занесе. А там дори искали да купят пейзажа. Отговорът ми беше, че не се продава. Когато се прибрах от България, разбрах, че съм спечелила първа награда. Пазя сребърния плакет като много скъп спомен.

Какво бихте казали на жените днес, които се нуждаят от окуражаване?

Бих говорила най-вече на онези, които на 50 и повече години са загубили работата си: „Не изпадайте в самосъжаление или депресия, животът не свършва на 50, напротив – тепърва започва! Открийте своите скрити таланти и мечти! Може би досега сте помагали за сбъдванего на мечтите на другите, сега е дошъл моментът да осъществите своите собствени. Не се колебайте и го направете сега – днес е най-подходящият момент, защото вече сте натрупали достатъчно житейски и професионален опит!“

Да се върнеш в реалността може би е именно това – да сбъднеш мечтата си и да се завърнеш у дома, в себе си.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара