Има нещо толкова успокояващо в цветовете, което те кара да се чувстваш като у дома си дори в жилището на приятел, нали? През годините тенденциите при цветовете в интериорния дизайн се променяха непрекъснато от по-семпли в ретро и винтидж епохата през 50 и 60-те години до смели и ярки през 70-те и 80-те години, но винаги сме обичали как цветът създава атмосфера, с която всички ние се свързваме в домовете си. Пастелните цветове изминаха дълъг път, започнал предимно от детските стаи. Днес те предават спокойна атмосфера на дневните пространства, както и ретро привлекателност на кухните, боядисани в пастелни цветове.

Заедно с интериорния дизайнер на Моми Студио – Антония Саранеделчева сме подготвили  кратко ръководство как лесно да вплетете пастелните цветове в съвременния интериор.

Преоткрийте привлекателността на пастелните цветове във вашия дом

Днес пастелните цветове се завръщат в доста по-голям мащаб в интериорния дизайн. Независимо дали мислите да преобразите интериора си или просто да добавите някои пастелни щрихи към текстила си – безспорно ще подобрите визуално обстановката в дома си.

Пастелните кухненски уреди правят страхотно завръщане

Кухненските уреди изминаха дълъг път от избора на бял, бежов, черен или инокс цвят. Днес има почти всеки цвят на дъгата, наличен за хладилника и фурната, и още повече разновидности за малките уреди на плота като смесители, тостери и други. Независимо дали обичате пастелно розови кухненски уреди или предпочитате печка/фурна с висок клас газова горелка – всички са на разположение по ваш избор във великолепни пастелни нюанси – синьо, лавандула, розово и  мента. Пастелните цветове са прекрасен начин да превърнете скучната си кухня в цветно и вдъхновяващо пространство.

Релаксиращ интериорен дизайн в пастелни нюанси

Има нещо толкова релаксиращо в по-светлите нюанси на цветовата палитра, които спокойно можете да използвате за пространствата, в които обичате да се чувствате далеч от света. Баните, спалните и дневните са идеални за мек цветен декор. Ако все пак искате да запазите по-мъжествена атмосфера в тези стаи, помислете за комбинация на по-тъмни цветове на твърдите повърхности като подовете, плочките и плотовете, за да създадете баланс между двата цветови спектъра.

Пастелно зелено и жълто

Пастелни или ментови зелените нюанси са отличен начин да продадете на вашето пространство винтидж, но и изтънчен вид. През 80-те години смелите зелени и жълти пастелни цветове са често срещани в интериорния дизайн на кухни и всекидневни. Днес отново тази тенденция се завръща и все повече собственици предпочитат да добавят повече жизненост и топлина, като добавят тези нюанси към жилищните си пространства.

Пастелно синьо и лилаво

Пастелните лилави цветове са толкова красиви и елегантни сами по себе си, а комбинирани с всякакъв вид неутрален бежов или сив цвят, могат да създадат изключително уютна и топла атмосфера във всяко пространство. Друг прекрасен цвят е пастелно синият, който е наистина фантастичен за интериорен дизайн с плажни мотиви, като средизменноморския стил. Това създава релаксираща атмосфера, пренасяща те на морето, и щастливото усещане, че си на почивка.

Неутрални с пастелни акценти

Ако искате да постигнете дългосрочна гъвкавост за вашия интериорен дизайн, то запазването на големи повърхности като стени, тавани и шкафове в неутрални нюанси е най-добрият вариант. Смяната или обновяването само на акцентиращия декор или текстил ще ви коства много по-малко време и пари. Белите, бежовите и сивите цветове са страхотен избор за неутрално платно, върху което могат да се подчертаят красивите пастелни цветове.

Забравете идеята, че пастелните цветове са за един тип стил

Пастелните цветове не са подходящи само за ретро-романтичен стил. Стоят много добре и в модерен, съвременен интериор, както и такъв със скандинавско звучене.

Запомнете, че пастелните цветове помагат да се създаде дълбочина при комбиниране с по-смели шарки и цветове. Използвайте ги като акценти с други доминиращи цветове или направете с пастелните своя фокусна точка.

Не само, че елегантните пастелни нюанси са идеални за пролетния сезон, но и вероятно ще останат модерни и актуални.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара