Новата стара диета

Най-вероятно си мислите: „Поредната нова диета…“? Не и този път! В палео диетата всъщност няма нищо ново. Това е може би най-древният начин на хранене – древен, колкото човечеството. „Палео“ идва от „палеолит“ и е опит да приложим в съвременни условия палеолитната диета на пещерните хора.

Този режим на хранене набира все по-голяма популярност на запад – като лесен метод за отслабване, поддържане на добро здраве и лекуване на автоимунни заболявания – затова и няма как да не му обърна специално внимание. Вижте какво представлява палео диетата и заслужава ли всичкия шум, който се вдига около нея.

Палеолитният и модерният човек – има ли място за сравнение?

Преди десетки хиляди години нашите прадеди са се прехранвали с лов и събирачество. Макар днес цивилизацията да е претърпяла огромно развитие, човешката генетика не се е променила кой знае колко. Но каква е разликата във външния вид на Хомо сапиенс тогава и сега? Огромна! Докато пещерният човек е бил мускулест, атлетичен, пъргав и гъвкав, ние, модерните му наследници, сме всичко друго, но не и атлетични. Повечето от нас са с наднормено тегло и нека бъдем честни – намираме се в доста лоша физическа форма. Да не споменаваме и стреса на съвременния живот, както и епидемията от хронични заболявания.

Много от вас ще кажат, че прадедите ни са живели далеч по-кратко. Това безспорно е така. Но логичния въпрос, който трябва да си зададем, е дали ние щяхме да живеем до 90 години, ако бяхме принудени сами да осигуряваме прехраната си и да оцеляваме в дивата природа? А до колко би живял един палеолитен човек, ако имаше достъп до модерната медицина? Разбира се, няма как да намерим отговорите на тези въпроси, но е любопитно да се замислим.

Кои са основните аргументи на палео диетата?

Според един от създателите и най-големи защитници на палео диетата – д-р Лорън Кордейн – причината, която стои в основата на тези огромни разлики между пещерния и съвременния човек е… земеделието! Да, земеделието, което се смята за едно от ключовите човешки постижения. Именно то е допринесло най-много за развитието на цивилизацията. То ни е превърнало от ловци и събирачи във фермери, което е довело до уседналия начин на живот и създаването на селища!

Но според д-р Кордейн и участниците в палео движението земеделието колкото ни и помогнало, толкова ни е и навредило. Те подкрепят идеята, че телата ни така и не са се приспособили напълно към всички растителни култури, които отглеждаме. Организмите ни са имали на разположение стотици хиляди години, за да свикнат с палеолитния начин на хранене, базиран около лова и събирачеството. И само няколко хиляди години, за да се приспособят към новите земеделските култури. А днес именно те са в основата на хранителната пирамида при повечето хората.

Идеята на палео диетата е да се върнем към храненето такова, каквото природата го е заложила. Така на теория би трябвало да се възползваме от пълния си генетичен потенциал и да живеем без хроничните заболявания на съвремието.

Забранени храни

Основните забранени храни са зърнените и бобови култури – пшеница, царевица, ориз, боб, леща, нахут и други. Основната причина, поради която се изключват е, защото не са част от естествената човешка храна. Освен това съдържат предимно въглехидрати, които ако не се изразходят за енергия, се складират в мастните депа.

Друг аргумент на палео привържениците е, че повечето зърнени култури съдържат глутен и лектини. Много хора имат непоносимост към глутена, изразяваща се по най-различен начин (дерматити, стомашно-чревно неразположение, автоимунни заболявания, ставни и репродуктивни проблеми). Лектините пък са антинутриенти (токсични вещества), които се съдържат по естествен път в зърнените, бобови култури и картофите.

Във втората група забранени храни попадат захарта и преработените храни. Това са всички храни, извадени от нормалното им състояние и преработени по неестествен за тях начин: различните видове снаксове и чипсове, колбасите, полуфабрикатите и т.н. Режимът изключва също така алкохола и млякото и млечните храни, като на последните ще отделим по-специално внимание.

Казусът с млечните продукти

Аргументът тук е ясен – древните пещерни ловци не са доели крави. Всъщност, никой друг животински вид не пие мляко в зряла възраст. Затова може би и голяма част от нас (около 60%) имат лактозна нетолерантност или някакъв вид алергия към млякото. И все пак, някои палео експерти разрешават включването на млечни продукти, когато тялото има нужда от допълнителни калории.

Позволени храни

Без зърнени храни, без бобови, без мляко… Какво тогава изобщо се яде при тази диета???!!! Ето какво остава:

  • Прясно червено месо
  • Птиче месо
  • Риба
  • Яйца
  • Зеленчуци
  • Растителни масла (зехтин, кокосово масло и т.н.)
  • Плодове (за предпочитане сезонни; ограничават се при сваляне на килограми)
  • Ядки и семена (тежка храна; не се прекалява с тях)
  • Кореноплодни (моркови, ряпа, цвекло; някои включват и картофите особено при спортуващи, които трябва да възстановят гликогена след тренировка)

Но тогава как си набавяме енергия без зърнени и бобови храни?

Всъщност, нашите тела са направени така, че могат да функционират и с доста по-малко въглехидрати. А и да не забравяме, че въглехидрати има (макар в по-малки количества) и в плодовете, зеленчуците и кореноплодните. А тези продукти са съществена част от пещерното меню. Ако целта ви е сваляне на килограми, плодовете са единственият компонент от диетата, който е необходимо да ограничите.

Обещанието на палео диетата: Отслабване без броене на калории

Ако се разровите в интернет, в повечето палео сайтове ще прочетете, че ако приемете принципите на палео диетата, повече никога няма да ви се налага да броите калории. „Яжте от позволените храни колкото желаете, без угризения – и пак ще отслабвате“.

Разбира се, няма как да не подходя скептично към това твърдение. Знаете, че балансът между приети и изразходени калории винаги е най-важен, когато говорим за отслабване. Причината за успеха на палео диетата не се крие в „магическите свойства“ на палео храните. Те пак носят калории. Просто на практика е невъзможно да преядете с тях.

Комбинацията от протеин (меса, морски храни и яйца) в комбинация с богати на фибри плодове и зеленчуци, както и здравословни мазнини е изключително засищаща.

Хапнете една средно голяма пържола с неограничено количество салата и малко зехтин и ще сте сити часове наред. Хапнете голяма порция спагети и след няколко часа ще сте гладни отново, защото кръвната ви захар първо ще скочи до небето, а после рязко ще падне.

Няма как да не отбележа и сходствата на палео диетата с нисковъглехидратните и кетогенни диети, които използвани разумно за кратки периоди от време вършат добра работа при редуциране на теглото (стига да знаете какво правите!).

Крайната присъда: Заслужава ли си палео диетата?

Ако трябва да дам моето лично мнение – то палео диетата има някои интересни предимства (елиминира преработените храни, трансмазнините, бялата захар, полезна е при автоимунни заболявания и т.н.), но със сигурност не е необходима, особено при спортуващи хора като вас. Да не забравяме, че когато сме физически активни, се подобрява чувствителността ни към инсулина и по-големия прием на въглехидрати под формата на зърнени и бобови храни не е чак такъв проблем.

Не казвам, че може да се тъпчете с бял хляб, картофи и ориз до безкрай и въпреки това да отслабвате. Но можете стратегически да включвате зърнените и бобови храни в храненето си след тренировка и в зареждащите дни.

Вместо да разчитате на някакви предварително зададени диети, нагаждайте храненето си според нуждите си и това как се чувствате. Какво означава това? Ако страдате от автоимунни заболявания, имате непоносимост към глутен и лактозна нетолерантност, тогава палео диетата ще е точната диета за вас. Но означава ли това, че трябва непременно да прежалите зърнените храни и млякото, ако сте иначе здрави и спортувате – не мисля. Винаги се стремете да взимате от всяка диета и информация за хранене това, което е полезно за вашия конкретен случай.

Кои са най-популярните личности и блогове в палео обществото?

Ако се справяте с английския, в някои от палео блогове ще откриете наистина полезна информация за здравословния начин на живот – дори да не сте големи фенове на палео диетата. Да си призная, понякога ги посещавам, когато събирам идеи за нови статии или правя проучване по даден въпрос:

Марк Сисон (Mark Sisson) – Mark’s Daily Apple

Роб Уолф (Robb Wolf) – Robbwolf.com

Paleo Leap – Paleoleap.com

Джули Бауер (Juli Bauer) – PaleOMG.com

Както и вече споменатият д-р Лорън Кордейн – thePaleoDiet.com

Facebook Twitter Google+

0 Коментара