Блогът на Даниела Ламбова Dani’s Cookings е номиниран в конкурса Годишни награди за кулинарни блогове 2018 в следните категории: С аромат на ванилия – Най-добър блог с печива и десерти; Сладко удоволствие – Най-добър блог с рецепти за торти и Визуално пиршество – Блог с най-добро визуално представяне на рецептите (food styling).

Петите годишни награди се осъществяват с помощта на МЕТРО.

Представяме ви менюто за закуска на Даниела Ламбова.

Повече от вечерята обичам закуската: сутрешна или следобедна. Основната причина е, че винаги съм предпочитала храните, които се сервират сутрин или между храненията, пред готвените ястия. Най-голямата ми страст са десертите, както е видно от съдържанието на моя блог.

Разбира се, не можем да оцелеем само на сладкиши. Всички знаем, че захарта не е полезна за здравето, колкото и да я обичаме. В последно време се опитвам да приготвям сладкиши с по-високо съдържание на полезни вещества и да заменям захарта с други подслаждащи продукти. Често използвам зехтин вместо олио, както и различни видове брашна с по-високо съдържание на полезни съставки. Получиха се много чудесни рецепти.

Това не означава, че бих се отказала от бялата захар: напротив, в много случаи тя е незаменима в сладкарството. Смятам обаче, че във всичко трябва да има мярка и това важи особено силно при яденето на десерти.

Мечтаната ми закуска е съставена от повече сладки и по-малко солени рецепти. Реално погледнато, това би било нещо средно между брънч и декадентски кетъринг. Порциите от всяко печиво или десерт ще бъдат съвсем малки, за да може да се насладите на цялата феерия от вкусове.

Бих започнала с две солени рецепти: Солен кекс с крема сирене и салвия и Вити банички “Принцеси”. Първият е много вкусен класически солен кекс с интересен аромат на салвия. Той беше едно случайно мое хрумване, което се оказа много сполучливо.

Баничките пък създадох по повод едно посрещане на скъпи гости. Нарекох ги “Принцеси”, защото пълнежът им е подобен на любимите на всички сандвичи, но пък са с по-различна форма.

В една закуска винаги има сладък кекс, затова бих предложила този прекрасен Кекс със сушени кайсии и глазура от фурми. Той ще ви зарадва с приятна мекота и невероятен аромат на зрели плодове. Комбинацията от фурми и кайсии е неочаквано сполучлива. Макар да е с ниско съдържание на захар, този кекс буквално се топи в устата.

Със сигурност бих добавила и неповторимите Лешникови сладки с ванилов сладолед. Сладолед за закуска? Защо не, особено ако е приготвен с истински ванилови семена и с него са гарнирани тези вкусни и почти здравословни сладки.

В тази мечтана закуска няма как да пропусна и един от фаворитите ми: Чийзкейк-мус с шамфъстък и брауни хапки. Това е истински десерт-мечта, представляващ брауни, покрито с прекрасен шамфъстък мус. Комбинацията от двата вкуса и различните консистенции е несравнима!

Накрая, разбира се, няма как да пропуснем тортата. Още по-хубаво е ако тя не е само една. Първото предложение ще е Здравословна морковена торта с лешници и бадеми, която е един лек вариант на класическия десерт. Втората пък е лека, свежа и вкусна: Лесна ягодова шарлота

Може би след моята закуска ще се наложи да пазите диета за цяла седмица, но пък със сигурност ще си заслужава!

Facebook Twitter Google+

0 Коментара