В сандъчета, в стъклени, глинени, емайлирани и други съдове се поставят различни растения и след като изникнат първите зелени листенца, се отрязват за ядене. Твърди се, че са богати на витамини и други ценни съставки и се препоръчват особено през зимата, когато липсват пресни плодове и зеленчуци.

Листенцата могат да се консумират по различни начини: ситно нарязани, поставени върху филия с масло или сирене, като прибавка в салати или като самостоятелна салата, подправена с лимонов сок и зехтин. Едро нарязани се смесват с майонеза и малко горчица. Поднасят ги и за гарнитура на печени и варени меса и риба.

Пшеница

Сее се в плитки съдоВе, в рохкава пръст и веднага се полива леко. Листенцата се режат с ножица, когато стъбълцето достигне височина 3-4 сантиметра. Младата пшеница има приятен сладък вкус и може да се прибави в кисело мляко или айран. Листенцата внасят В организма витамин Е, фосфор, калций, магнезий.

Като застарее пшеницата, вече не е така вкусна и може да остане като зелена украса.

Соя

Най-напред семената на соята трябва да се натопят във вода и да престоят 24 часа, покрити с тензух. След това се посяват в плитък съд и докато покълнат, се оставят покрити с тензух. Поливат се всеки ден. Листенцата се режат след 8-10 дни. Съдържат много витамин Е.

Анасон

Освен в пръст и пясък анасонът може да расте и на влажна попивателна хартия или памук. Трябва всекидневно да се напръсква леко с вода, която не е варовита (може минерална). Температурата на помещението да е около 20 градуса. Реже се след 10-15 дни. Употребява се като ароматна подправка на печено месо, особено свинско. Рязаният анасон може да се запази в хладилника за няколко седмици в стъклен съд.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара