Новата учебна година да стартира в реална учебна среда е окончателно. Това заяви министърът на образованието Красимир Вълчев пред NOVA.

„Още през юни имахме разговор с колегите от ЕС, че всички страни ще стартират присъствено. Следващата година ще бъде трудно за всички ни, – родители, учители, деца, защото пандемичната обстановка ще се усложнява. Две стратегии избират страните – смесено обучение, което е трудно, но ние се спряхме на втората стратегия – ако има болни деца или учители, веднага преминаваме в обучение в електронна среда, допълни министърът.

Допълнение към тази стратегия е, че вътре в паралелките не може да има дистанция, но можем да приложим разделяне между класовете, – по примера на детските градини, които са отворени още от май“, поясни той.

„С промени в Закона за училищното образование предлагаме обучението в електронна среда да бъде избираемо – това касае деца, които имат компрометирана имунна система – детето, ако е болно, си учи вкъщи, заедно с класа, като за това ще е нужна подкрепата на учителите. С промени в Закона тази форма ще стане много гъвкава и удобна за децата. Нека се прави разлика между дистанционно обучение и такова в електронна среда – в такава среда детето присъства в класната стая чрез електронно устройство.

Само по медицински причини децата ще могат да бъдат извинявани от присъствено обучение„,

уточни министърът. По-големият проблем е с родители на ученици и възрастните им роднини, които имат заболявания, но няма как да бъдат разделени. В края на седмицата ще има работна среща по всички тези въпроси, допълни Вълчев.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара