Косопадът ни докарва стрес, а борбата с него не е лесна. Причините са различни, видовете също. Някои са свързани с дефекти в структурата на косъма. Това може да се наблюдава през първите две години от живота на детето и да е свързано с генетични аномалии или мутация на космите, обяснява дерматоголът д-р Бан Камуна, специалист по лечение на косопад от клиника Jewel Skin.

Другият тип е придобит – със или без промяна в кожата. И при него генетиката оказва влияние, но има и много други причини като хормонален дисбаланс, психично натоварване, психични заболявания, автоимунни заболявания, медикаменти, инфламаторни процеси по кожата на скалпа. Включително физическо натоварване, операции и инфекции. Вдигането на висока температура (39-40 градуса) може отключи косопад, предупреди д-р Бан Камуна. За щастие процесът е обратим, успокоява специалистът.

Сезони

Сезоните въздействат на косата. Д-р Камуна обяснява, че тя има растежен цикъл и цикъл на почивка и цикъл в който косъмът се приготвя да пада. Първият започва през зимата и продължава до март. Напролет е възможна да губим повече коса. Следва нов цикъл на растеж  до края на август и началото на септември. Това са нормални процеси, които не бива да ни притесняват, успокоява специалистът. Тя допълва, че при нормално разпределение на космите в скалпа на ден можем да губим около 100. Честото миене на коса не е проблем, но е възможно непрекъснатото й опъване със сешоар и преса да отключат косопад.

Ето защо д-р Бан Камуна препоръчва на дамите пресата да не се използва ежедневно, а само, когато има повод. Важен е начинът на грижа за косата – това дърпане с четка и сешоар може да доведе до косопад. Колкото повече дърпане има, толкова космите стават по-тънки. В един момент спират да растат и започват да падат, казва дерматологът. Наблюденията показват, че по принцип блондинките са надарени с повече коса. За всички обаче е важна превенцията. А тя се крие в начина ни на живот. Здравословното хранене и спортът са полезни и за косата.

Витамини

Блюдата на трапезата ни трябва да се богати на витамини и аминокиселини. Физическите упражнения отговарят за циркулацията на кръвта и за това повече кислород достига до космения фоликул. Менюто трябва да е богато на селен, цинк. Ядките са чудесна храна за косата. Тя трябва да приема Витамин Д, който стимулира растежа и намалява възпалителните клетки около космите. Витамин Б12 също е необходим, както и желязо, и фолиева киселина. Трябва да има баланс в диетата – повече плодове, зеленчуци, повече вода, препоръчва д-р Камуна от Jewel Skin Clinic .

Лечението на косопада може да включва локална терапия и орални таблетки. Но разбира се това зависи какъв тип е той. Ако говорим за най-честия тип ендрогенна алопеция може да споменем и модерните методи, обяснява специалистът.

Терапии

Първо – мезотерапия. При нея се инжектират минимални количества лекарства, които помагат в борбата срещу косопада. Те или спират възпалението около космения фоликул, или помагат за по-добро подхранване и растеж на косъма. Има и допълнителни, локални средства с доказан ефект. Те действат върху мускулите на артериолите и това води до по-голямо подхранване на космите. Орална терапия се прилага, когато имаме хормонален дисбаланс и трябва да го коригираме, ако искаме да намалим малко ендрогенния ефект на тестостерона върху космения фоликул, казва д-р Бан Камуна.

Има друг тип мезотерапия – РRP плазмотерапия. Известна е още и като „вампирска“. „Вземаме кръв от пациента, слагаме го в лабораторна центрофуга, отделяме плазмата, която е обогатена с растежни фактори, и я инжектираме обратно около космения фоликул. Това е собствената плазма, обогатена с растежни фактори, която се инжектира в косата. Тази процедура има противовъзпалителен ефект и помага за растежа на косата“, обяснява специалистът.

Модерен метод за лечение е и лазерната терапия. С диод се предава енергия, която намалява възпалението върху космения фоликул и пак помага за циркулацията на кръвта.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара