Българската версия на авторската приказка „Икабог“ от световноизвестната писателка Дж. К. Роулинг ще се появи на 18 август на уебсайта на издателство „Егмонт“, което издава книгите ѝ за деца у нас.

Дж. К. Роулинг написва „Икабог“ преди повече от десет години като приказка, която чете преди сън на собствените си деца. В актуалните условия на ограничени възможности за придвижване и забавление поради разпространението на вируса Ковид-19 писателката решава да сподели тази семейна ценност, с което да подпомогне както децата по света, родителите и възпитателите им, така и борбата с пандемията.

Публикуването на цялата история ще се случи поетапно, като първите две глави от „Икабог“, в превод на Красимира Абаджиева, ще се появят на сайта във вторник, 18 август, а всеки делничен ден до 2 октомври историята ще продължава с публикуване на нови части.

Написана с идеята да се чете на глас,

приказката „Икабог“ представлява напълно самостоятелна история, необвързана с други творби на английската писателка. Действието се развива във въображаем свят, като Дж. К. Роулинг се обръща към темите, които я вълнуват в творчеството ѝ – история за храбростта, приятелството, истината, загубите и изпитанията, през които преминаваме. Текстът е особено подходящ за ранно детско четене и млади читатели на възраст между 7 и 11 години, но ще донесе удоволствие от споделените време и история на цялото семейство.

След като историята бъде публикувана онлайн на части,

„Икабог“ ще се появи като книжно издание

(печатно и електронно), което премиерно ще излезе през ноември 2020 г. в няколко държави, сред които се нарежда и България. Писателката Дж. К. Роулинг ще дари всички приходи от авторските си права на проекти, подпомагащи засегнатите от Ковид-пандемията във Великобритания и по света.

Най-вълнуващата част и от българското преживяване „Икабог“ е, че българските деца също са поканени да нарисуват сцени от приказката на Дж. К. Роулинг, като илюстрациите им ще бъдат включени в българското издание на новата ѝ книга. Организатор на българския конкурс за илюстрация „Икабог“ е издателство „Егмонт“, като ще бъдат избрани

34 детски рисунки – българската селекция

към творбите на деца по света, илюстрирали националните издания на „Икабог“.

В България родителите и настойниците на деца на възраст от 7 до 13 г., които желаят рисунката на детето им да се превърне в част от новата книга на Дж. К. Роулинг, могат да прочетат условията на конкурса и подадат заявка за участие на българската уебстраница на „Икабог“, също от вторник, 18 август, когато формулярът ще бъде активиран (след 12,00 ч.). Конкурсът за илюстрация ще продължи до 9 октомври, като за участие е необходимо да се запознаете с правилата и механизма му на сайта на организатора.

Българската страница на „Икабог“: www.egmontbulgaria.com/theickabogstory

Официална страница на „Икабог“:

https://www.theickabog.com/

 

Facebook Twitter Google+

0 Коментара