Около Рождество Христово 2020-а.

Девети месец локдаун бг версия. Тъжен варненски дъжд се редува с тъжен варненски студ по пустите улици, даже площадът е лишен от обичайната предколедна глъчка – бараките с греяно вино, цвърчащите наденички и обичайните чорапи са преместени на ново място.

Преценявам, че е разумно да избегна струпването, и не стъпвам там.

Предпочитам да съм сред приятели. Ситуацията обаче налага промени – от дълго време съм пред „Приятели“. Купили сме си семеен пакет Нетфликс, което означава филми, сериали и „Приятели“. Понякога в обратен ред, в някои дни само шесторката от Сентръл Пърк.

Решавам, че любимият ситком е много подходящ за поддържане на празнично настроение, когато времето не е за излизане, имаш кафе, вино и меко одеалце на дивана.

Обичам ги – и шестимата.

Въртя сериите безогледно – няма значение до кой епизод съм стигнала, мога да върна до първото влизане на булката Рейчъл в кафенето или да си пусна серията с Брад Пит като гост. Да, особено тази серия.

Чувствам се като геймър, който е превъртял играта, но не му се минава към нова. Гледала съм целия сериал от миналия век, та до последната серия от март 2004-та, когато падна голямото подсмърчане пред малкия екран. След това всяко повторение по всеки от тв-каналите, за които сме абонирани, означаваше много смях и подаване на реплики. „Не го ли знаеш наизуст вече?“, пита синът ми. Сигурно го знам. Когато се вързахме към Нетфликс, пусках „Приятели“ и спокойно излизах от стаята.

Шетане, чистене, простиране – без значение,

сериалът върви, хвърлям едно око и знам, че нищо фатално не съм изтървала. Знам кога Фийби ще учи Джоуи на френски. Помня изражението на Моника, когато разбра за счупения порцелан, нейното постоянно „Да, знам!“ и почти всички лафове на Чандлър. Наясно съм с браковете на Рос и неговата отдаденост на динозаврите и Рейчъл. Знам много добре как модата на прическите следваше тренда, заложен от Рейчъл Грийн.

Всяко сядане на дивана пред телевизора е като среща. Връстници са ми. Когато те бяха млади, и аз бях. Те продължават да са на по 25-30, а всяка половинчасова серия ме връща в моите 20. Говорят моя език, но са разбираеми и за днешните млади. Моите деца, хлапетата на моите днешни приятели приеха историите от кафенето като свои, макар да ги делят две десетилетия. Не приех обвиненията към създателите на сериала, че той е назадничав, не е расово разнообразен и че героите са нетолерантни. Коментираха се

подигравките към някогашната дебела Моника

или към Рос, който късно разбрал, че жена му е лесбийка. Е, днес част от репликите на Чандлър към неговия транссексуален баща биха се възприели като (най-малкото) неподходящи, но г-н Бинг старши бе поканен на сватбата на сина си с непресторена искреност. Рос подкрепи бившата си съпруга. Моника си върна за подигравките, като взе здравето с тренировки на пълнеещия Чандлър. Героите правят неща, които едва започваха през 90-те, но днес са норма – като осиновяването, например. Който не е пуснал сълза, когато Ерика роди второто бебе, да ме изтрие от фейсбука си!

Но изведнъж Нетфликс свалиха „Приятели“.

Видях предупреждението малко след Коледа. Пишеше, че на 31 декември платформата спира да излъчва сериала. Сметнах го за временно решение, което ще отпадне след празниците. Не би. Според дъщеря ми, която е в Англия, практика било на нашия потребител да се предлага различен набор от продукции – сериали, игрални или документални филми. Това, че вързахме семейния пакет към неин акаунт не помогна – на Острова гледат „Приятели“ и в момента, но не и в България.

Това вече е дискриминация.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара