1,2,3 …..12! Традиционният за предишни години възглас, с който зрелостниците обявяват вълнуващите си първи стъпки в света на възрастните, и тази година вероятно ще звучи по-различно. Ще има ли абитуриентски балове с балони, шумни тържества и пищни шествия? Ще се състезават ли девойките да блеснат с креативност при избора на тоалети, някои – поръчани от чужбина? Във втората пролет от началото на пандемията е рано да знаем как точно ще се случи празникът на младите хора, които ще оставят зад гърба си училищния праг тази година.

Дори и ако смятате да сте празнични в съвсем тесен семеен кръг, ето 7 полезни съвета да не останете разочаровани посред приготовленията.

За младите дами

Две са ключовите думи, с които ще трябва да се справите като възрастен човек, какъвто вече сте. Бюджет и срокове. (Баба ви и майка ви със сигурност ще го потвърдят, те също са били абитуриентки, макар и  офлайн!):

Бюджет

  • Онлайн пазаруването следва някои изпитани правила,

проверени и на живо. Преценете внимателно с какъв бюджет разполагате и кое колко би ви струвало реално. Не само когато плащате – а и когато го получите. Готови ли сте да подарите 300 лв. на съмнително изгоден търговец за клъч, който иначе струва 1000 в официалния магазин на истинската марка? И да получите … комплект въдици или изобщо нищо?

  • Проверка.

Вкарайте в действие някои изпреварващи проучвания! Фантастичните стилето обувки, на които попаднахте в реклама в социалните мрежи, буквално са вашите? Пребройте до 12! Импровизираната заявка невинаги завършва добре. Заложете на познати и препоръчани сайтове, от които успешно са пазарували ваши близки и приятели.

  • И пак проверка!

Дори и тогава имайте едно наум – започва ли адресът на сайта с https://(S)? Има ли иконка на катинар в лентата на браузъра? Успявате ли да откриете нещо различно от формуляр за обратна връзка с този онлайн магазин – физически адрес и телефон? Отделете време да проучите на кого смятате да дадете парите си, за да не рискувате да попаднете на фалшиви сайтове в интернет!

  • Цена. Ексклузивна оферта?

Ексклузивен е само вашият ден, не забравяйте това! Ако търговецът се опитва да ви убеди, че ще получите сета с козметика или колието на тази цена „само сега“ , „само вие“ или „само ако поръчате двата продукта заедно“ и така – всеки ден, то най-вероятно нещо не е наред. Това, което поръчвате, трябва да е с обявена крайна цена, да има информация за доставката и за чия сметка е тя. Повтаряме: крайна цена!

Срокове. Поръчката ви е необходима най-късно седмица преди големия ден? Не разчитайте търговецът да го знае – той вероятно е затрупан с поръчки, а и законът е ясен, 30 дни е срокът, в който трябва да ви достави поръчаното и дори може да преговаря за отсрочка. Освен ако предварително не е обявил друго. Ако имате намерение да изпробвате роклята за празника предварително, уверете се, че срокът за доставка не изтича след събитието.

План Б. Връщане на онлайн покупка?

Когато получите продукт, поръчан онлайн, трябва да знаете правилото „14 дни право на връщане“. Ако е дизайнерска рокля, шита по поръчка специално по ваши размери и дизайн, най-вероятно ще ви откажат връщане или замяна. Бекъп-ът е изключително важен! Когато станете студенти, ще видите, че и с онлайн рефератите е същото. Засега се погрижете да документирате и запазите на сигурно място всичко, което има значение за вашата поръчка. Фактура. Потвърждението й по имейл. Извлечение от плащането. Имейлите, които си разменяте с фирмата. Ако нещо се провали, тези документи могат да ви бъдат полезни!

Още четете това, а дори не сте абитуриентка? Значи вероятно сте кавалер на абитуриентка – и темата с празника вълнува и вас. Ако сте решили да изненадате дамата си с бижу, парфюм или билети за двама за спектакъл в чужбина, това с бюджета и сроковете не е за подценяване. Ще е чудесно, ако се ориентирате в правата на потребителите предварително. Събрахме за вас полезни насоки тук итук .

Нещо с поръчката се провали – например не получихте нищо или се очертава да пристигне чак за Коледа? А търговецът е някъде в ЕС, Исландия, Норвегия или Обединеното кралство и не ви съдейства? Без паника, съберете всичко, с което можете да ни разкажете за проблема, и го пратете към Европейски потребителски център тук.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара