Д-р Росен Венелинов е стоматолог с утвърдено име в естетичната дентална медицина, създател и управител на Стоматологично студио Венелинов във Варна. Дългогодишен лектор на национални и международни дентални форуми. Учредител е на Българското Ендодонтско общество.

Роден е във Варна през 1973 г., завършил Денталния факултет на МУ – Пловдив. Женен, с две деца, две кучета, фотокамера и китара. Отскоро – и голф ентусиаст.

Д-р Венелинов, през 2021 г. вашето Стоматологично студио навършва 20 години. С какво тези две десетилетия ви промениха?

Това е много време, въпреки че имам усещането сякаш преди 5-6 години направих първия си кабинет. Като с децата е – уж онзи ден се родиха, вчера бяха първолаци, а вече са пълнолетни. Големи, умни хора със собствен път напред.

От днешната си позиция виждам колко по-дълбоко съм навлязъл в детайлите на професията, интересуват ме все повече неща, които в началото съм смятал за второстепенни. С колегите отдаваме все повече внимание на комфорта и спокойствието на пациентите – те да се чувстват обгрижени, когато пристъпят прага на нашата клиника. Забелязваме, че именно връзката, която създаваме помежду си ги запазва като наши пациенти и приятели. Въпреки че Стоматологично студио Венелинов се намира във Варна, при нас идват хора от цяла България. Веднъж спечелени, те водят своето семейство и своите приятели. Получава се верига на доверието.

Това, което ни направи водеща клиника, е отношението към хората, избрали да се лекуват при нас. Отсъствието на страх и болка е неизменен приоритет. При нас някои пациенти заспиват, докато работим в устата им. Звучи невероятно, но е факт. Промяната в мен, а и развитието на стоматологията у нас естествено промени и нашите пациенти. Те търсят здраве не на всяка цена. Те очакват резултат за своята усмивка без агресивна намеса, без излишно вадене на зъби, изпиляване или поставяне на импланти.

Приоритет само на младите ли е желанието за естетична корекция на усмивката?

В никакъв случай. Младите по напълно естествени причини са много по-ангажирани с добрия си външен вид – което изисква и здрава и красива усмивка. Давам пример – младите искат подредена и бяла усмивка, но знаят, че с това ще получат по-лесно почистване, по-добра хигиена и функция. Те знаят, че това се оценява и от околните – приятели, колеги, обществото. Ако си отговорен за здравето си, това значи, че ще си отговорен и в живота си, в професията си. Това очакват да получат и хора над 40, 50 и 60-годишна възраст. При нас идват пациенти над 45-50 години, които са осъзнали, че е дошло време да обърнат внимание на своята усмивка. Желанието за естетика е свързано с нормалната потребност от самочувствие, усещането, че си още млад и в разцвета на силите си.

Натъквам се на мнения, че възрастта е пречка за подреждането на зъбите. Това далеч не е така. Подреждали сме зъбите на пациенти дори на 65 години. Аз самият носих брекети на 38 г., а съпругата ми – след 42 г. Няма горна граница, при възрастните просто не можем да получим резултатите, които имаме при тийнейджърите или 20-годишните. И се налага да включим и бондинга или фасетите като финален щрих.

Заради все по-честите запитвания и очаквания на пациентите ни заложихме на наша визия за подреждането на зъбите. Създадохме и предлагаме Clear V Smile – прозрачни шини, които успешно заместват познатите брекети при супер леки до тежки отклонения в позицията на зъбите. Те имат няколко преимущества – невидими са, стоят в устата по-кратко и са по-достъпни. Наши пациенти ги предпочитат, защото носенето им не създава неудобства, не пречат на работата, не променят говора, дори стават повод за шеги –  казват, че приятелите им не вярват, че са с шини. Пациентите ни залагат на тях, когато лечението с Clear V Smile шините е възможно, тъй като периодът му е доста скъсен спрямо конвенционалната ортодонтия.

Какво ги отличава от познатите алайнери и метални или прозрачни брекети?

Clear V smile шините имат няколко основни плюса, когато ги сравняваме с най-добрите системи като Invisalign например.

Първо – те са невидими! Основното им качество е, че са абсолютно прозрачни. Дължи се на материала и обработката му. Това ги прави напълно невидими. Наскоро имахме пациентка, която се интересуваше за тях и аз помолих една от нашите асистентки, която в момента носи такива шини, да се усмихне. И пациентката не ги видя! Е, тя вече е с шини.:)

Второ – те не ви пречат да говорите! Това много добре си личи при колегата д-р Веселин Кателиев, който също носи такива. Той преглежда и работи с много пациенти ежедневно, без никой да разбира, че има нещо в устата си. Идеални са за хора, на които се налага да се срещат и разговарят с колеги и клиенти.

Трето – те са по-бързи! В сравнение с другите прозрачни шини, те движат зъбите по-бързо. За да местим зъбите, по тях се залепват малки “копчета” (ние ги наричаме атачмънти), с които направляваме прецизно зъбите. Те се правят от фотополимер, като материала за пломби – неразличим от цвета на зъба. Благодарение на тях натискът върху зъбите е по-малък. С това се получава по-малко съпротивление на тъканите и зъбите се придвижват по-бързо. Затова лечението с тях продължава от 1-2 месеца до 1 година, в зависимост от сложността. В нашата клиника са идвали пациенти, които са били лекувани по 5, 6 за съжаление и по 9 години с брекети. Вие бихте ли искали толкова дълго да сте с тях?

Четвърто – лечението с тях е по-евтино! Когато кажа на някой пациент, че те са по-евтини от другите системи, те се чудят. Поради прецизното и по-бързо движение на зъбите се прави по една шина на стъпка, която се носи по 2-4 седмици, т.е. по 1-2 шини на месец. При други системи се правят по 3 шини на месец. При Invisalign е възможно да се стигне до 50-70 шини за цялото лечение срещу 25-35 Clear V Smile шини. Бързото местене на зъбите, по-малко на брой шини, ето от къде идва и по-евтиното лечение. Без компромис с крайния резултат!

Пето – не убиват, не дерат, не боцкат! Хората, който са носили брекети (дори и прозрачни) знаят, че те малко или много травмират устните и бузите, което води до един, макар и слаб, все пак дискомфорт. При Clear V Smile шините това го няма. Няма остри или грапави ръбове, които да ви “напомнят” за себе си. Шините са гладки и не дразнят.

Шесто – не пречат при хранене и не затрудняват хигиената на зъбите! Шините не са фиксирани като брекетите. Те се махат при хранене. След това можете да си измиете нормално зъбите. Добра хигиена означава здрави зъби. За съжаление това не винаги се отнася и за брекетите. Виждал съм пациенти с брекети и влошена хигиена, в резултат на което около брекетите се получават бели, кафяви петна или кариеси. С Clear V Smile – нямате този проблем.

Седмо – те са подходящи при супер леки до тежки случаи! Разработването и изчистването на всички детайли по изработването и лечението с Clear V Smile шините ни отне в клиниката и лабораторията около 2 години. Успяхме да прецизираме много фино движението на зъбите, което ни отвори вратите да лекуваме не само супер леки и леки проблеми, както е при другите системи. Това са някъде около 20-30% от всички пациенти, нуждаещи се от подреждане на зъбите. С Clear V Smile  вече може да лекуваме и средно тежки, а дори и някои тежки проблеми. Това обхваща вече до 80% от пациентите. В момента имаме пациент от Бургас, който е с доста разкривени зъби и сложен план за лечение и все пак ще носи шините само 9 месеца. Разбира се, че има ситуации, в които без брекети не става и тук идва нашата роля като специалисти. Ние ще ви кажем кога можем да използваме шините и кога трябва да ви сложим брекети.

И не на последно място трябва да кажа, че няма значение къде живеете. Clear V Smile  шините се създават благодарение на специален софтуер. Това дава възможност много точно да планираме цялото лечение и да ви изработим всички шини наведнъж. Достатъчно е да дойдете до клиниката за отпечатъци, рентгенови снимки и анализ. Когато всичко е готово, е необходимо второ посещение за залепването на “копчетата” и след това не е необходимо да идвате на всеки 4 седмици за проверка. Така, ако сте от друг град или държава, ще имате подредени зъби с минимум загуба на време, пътуване и разходи. Можем гордо да се похвалим, че вече имаме пациенти живеещи в САЩ, Англия и Ирландия, в София, Велико Търново и Петрич, които носят нашите шини и ще имат подредени зъби.

Доколко пациентът е свободен да избере начина на лечението си?

Решението е съвместно – на доктора и пациента. Денталният лекар прави анализ на рентгенографиите, моделите от челюстите и захапката, в софтуер се изработва стратегия за действие и план за лечението. Обсъждаме го с вас и заедно решаваме как е най-добре да се проведе подреждането.

Нашата лаборатория работи и с други колеги от цялата страна, които също поръчват Clear V Smile шини за своите пациенти. Не е необходимо да имате ортодонт под ръка. Просто вашият зъболекар трябва да вземе отпечатъци, да подготви снимките и да ни ги изпрати. Когато е готов анализа да ви направи “копчетата” и след това ще имате шини. Подреждането на зъбите стана много по-лесно, бързо и предсказуемо.

Траен ли е резултатът от лечението с Clear V Smile шини?

Завършекът на лечението с тях не се отличава от този при стандартните брекети. При всяко ортодонтско лечение  постигнатият резултат трябва да бъде стабилизиран. Както след брекетите, използваме вакуумни ретейнери – твърди прозрачни шини за всяка челюст, които се слагат само по време на сън, или телени ретейнери – фиксирана телчица по вътрешната повърхност на зъбите. Те не дразнят, не се виждат, не пречат на говоренето и храненето. Периодът на ретенция зависи отново от сложността на случая. Минималният срок е поне колкото е била продължителността на носенето на Clear V Smile шините.

И тук отново искам да се върна на първият ви въпрос как ме промениха последните 20 год. В началото въобще нямах представа, че мога да помагам на пациенти с криви зъби. Впоследствие си мислех, че шините са нещо много ограничено, но с годините всичко се промени. Навлязохме в дигитална ера на стоматологията и започнахме все по-често да използваме шините за подреждане на зъбите.

Може да прозвучи като шега, но след като си махнах брекетите преди около 10 години, единият ми кучешки леко се изкриви. Това е нормално да се случи понякога, особено при зъболекар.

Е, съвсем скоро и аз ще имам Clear V Smile шини, за да го оправя. Само трябва да си запазя час в графика!:)

Facebook Twitter Google+

0 Коментара