Може би знаете, че митохондриите са едни от най-важните органели във всяка клетка – те са клетъчните фабрики, в които се произвежда енергията за организма. Но производството на енергия е невъзможно без гориво. Има два източника на енергия за -митохондриите – кислород и глюкоза. В тази статия ще разгледаме глюкозата и ролята й при контрола на кръвната захар.

Къде е проблемът?

С епидемичното разпространение през последните десетилетия в западния свят на заболяванията като диабет и метаболитен синдром, кръвната захар и инсулинът привлякоха вниманието на широката общественост. Принципът за поддържане на умерени нива на кръвна захар лежи в основата на почти всяка диета, за която се сетите (Зоната, Аткинс и други). И с пълно основание: високата кръвна захар стои зад редица заболявания и състояния, включително и затлъстяването.

В практиката си често работя с клиенти, които имат проблеми с кръвната захар. Но може би ще се учудите, ако ви кажа, че понякога става въпрос за хора, които иначе се хранят правилно, спортуват редовно, имат нормално телосложение и приемат хранителни добавки. Но как е възможно здрави хора, които не страдат от наднормелно тегло, да имат проблеми с кръвната захар?

Възможностите са две

Казано просто, когато говорим за проблеми с кръвната захар, съществуват две възможни обяснения:

 • Инсулинова резистентност, която се характеризира с хронично високи нива на кръвна захар и високи нива на инсулин, секретиран от организма в отговор на завишената захар.
 • Хипогликемия, клинично състояние, при което нивата на кръвна захар са под нормалните стойности, но в действителност при хипогликемиците нивата на кръвна захар са нестабилни — понякога ниски, понякога високи.

И при двете състояния е налице прекомерно количество инсулин в кръвния поток. Но докато при инсулиновата резистентност това е хронично, при хипогликемията нивата на инсулин рязко се повишават, а след това спадат. Въпреки че нарушенията в обмяната на веществата при инсулинова резистентност и хипогликемия са различни по характер, крайният резултат е идентичен: до митохондриите не достига константен приток на глюкоза за производство на аденозинтрифосфат (АТФ) – носителят на енергия в човешкото тяло.

Инсулинова резистентност

Когато сме резистентни към инсулин, глюкозата не може да навлезе ефикасно в мускулните и мастните клетки. При хронично завишени нива на инсулин рецепторите, разположени върху повърхността на клетките, привикват и губят чувствителността си към инсулин. И тъй като кръвната захар не навлиза в клетките, тя продължава да циркулира в кръвта. Това принуждава панкреаса да секретира по-големи количества инсулин, за да изчисти глюкозата от кръвния поток, което допълнително задълбочава проблема. Симптомите на инсулинова резистентност са:

 • Отпадналост след хранене
 • Сънливост
 • Ненаситен апетит към сладки храни
 • Жажда
 • Често уриниране

Хипогликемия

Клинично, хипогликемията се характеризира с резки колебания в нивата на кръвна захар. При хипогликемиците се наблюдават симптоми като:

 • Замаяност
 • Раздразнимост
 • Треперене на тялото
 • Физическа слабост

Обикновено тялото отговаря на ниските нива на кръвна захар, като отделя по-големи количества кортизол, който повишава кръвната захар. С течение на времето функцията на надбъбречните жлези се затормозява и те секретират все по-малко кортизол (състояние, познато като адренална умора). Тялото започва да разчита на адреналина, за да повиши нивата на кръвна захар между храненията – това причинява симптомите на замаяност и треперене при хипогликемиците. Симптомите обикновено отшумяват след хранене, защото чрез храната тялото си набавя необходимата глюкоза, която не може да произведе само.

Всичко е един порочен цикъл

Дори да изглеждате напълно здрави, да спортувате и да се храните здравословно, това не ви гарантира нормални нива на кръвна захар! Причината е порочният цикъл, който се среща при повечето хора в днешно време. Въпреки че механизмите са далеч по-сложни, ще разгледаме опростена версия.

Високата кръвна захар предизвиква секреция на инсулин. Инсулинът от своя страна води до отделяне на кортизол, а кортизолът повишава кръвната захар, с което цикълът се затваря и всичко започва от начало.

Има два начина да се въвлечем в този омагьосън кръг. Първият е чрез неправилно хранене. Ако редовно злоупотребяваме с въглехидратните храни с висок гликемичен индекс, нивата на кръвна захар се повишават, което инициира отделянето на инсулин и кортизол.

Вторият начин да започнем цикъла е чрез кортизола. Всичко, което повишава нивата на кортизол (стрес, паразитни инфекции, хранителни алергии, възпаление), повишава съответно и кръвната захар и инсулина. С други думи, можете да спазвате перфектен хранителен режим и тренировъчна програма, но ако нивата ви на кортизол са хронично завишени, е напълно възможно да страдате и от проблеми с кръвната захар.

Дозата прави отровата

Инсулинът е жизнено важен за функционирането на човешкото тяло. Без него, животът не би бил възможен. Но както повечето хормони, нивата на инсулин трябва да са добре балансирани. Излишъкът от инсулин води до редица нежелани последствия за тялото: хронично възпаление, затормозена функция на черния дроб, повишено кръвно налягане, повишен LDL холестерол, оксидативен стрес, повишен естроген (при мъжете), повишен тестостерон (при жените)

Какво е решението

Най-сигурният начин да проверите, дали имате проблеми с кръвната захар, е чрез кръвни изследвания. Преди това е необходимо да се консултирате с личния ви лекар, но за по-любопитните от вас ще приложа и основните маркери за проблеми с кръвната захар.

* Колкото по-близки са триглицеридите до холестерола, толкова по-лошо. В идеалния случай съотношението им трябва да е 2:1 или повече (например общ холестерол = 180 мг/дл, триглицериди = 90 мг/дл)

Имайте предвид, че тези кръвни показатели дават само за начална насока – има и  допълнителни фактори, които трябва да се вземат предвид. За точна диагноза се насочете към медицинско лице.

В заключение

Ако до митохондриите на клетките не достигат адекватни количества кислород и глюкоза, нищо в тялото не бил функционирало нормално. Това са фундаменталните основи на доброто здраве и спортна форма. Вместо да се чудите коя тренировъчна програма или хранителна добавка ще ви помогне повече в горенето на мазнини, първо се уверете, че всичко с кръвната ви захар е наред. В случая това е много по-важно за резултати ви.

Източник – Страхил Иванов.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара