Когато Христос Пападопулос облича костюма на кентавър и излиза пред пълните трибуни на Олимпийския стадион в Атина за откриването на най-големия спортен форум в света, той едва ли усеща какво предстои. Годината е 2004-а, Пападопулос тъкмо е завършил танцовото училище Амстердам. Още като възпитаник на драматичната школа към Националния театър на Гърция преди това,  неговият талант ясно се откроява.

LARSEN C на Христос Пападопулос. Снимка: © Pinelopi Gerasimou for Onassis Stegi

Съвременните изпълнителски изкуства в Гърция са в подем. Местните артисти работят все по-креативно и смело. Христос е забелязан от Димитрис Папайоану и участва в няколко негови творби – 2, NOWHERE и INSIDE. Паралелно работи в театъра с водещи гръцки режисьори. И открива, че неговата истинска сила всъщност е зад кулисите.

Така нова звезда изгрява на танцовата сцена. Днес Христос Пападопулос e канен от престижни фестивали, но не защото е имал добри учители, не защото е попаднал на точното място в точния момент, а защото от ден първи в своята хореографска практика е наясно какво и защо иска да направи.

Летящ старт

Дебютната му хореографска творба ELVEDON (2016) прави силно впечатление и Пападопулос е селектиран от паневропейската танцова мрежа Aerowaves 16. На пръв поглед ELVEDON е движенчески преразказ на „Вълните“, великия роман на Вирджиния Улф. Но само на пръв поглед. И в книгата, и в спектакъла неизбежният ход на времето е пресъздаден през историята на шестима приятели от детството до зрелостта.

Пападопулос обаче изчиства наратива от подробностите и персонажите от техните характери, модели на поведение и атрибути, за да предложи на зрителите не римейк на една класика на танцовия килим, а абстрактно поле за медитация. Използвайки определен ритъм, преливащи движенчески партитури и внимателно композирана музика, той превръща безкрайното време в протагонист. Като сезоните, деня и нощта, прилива и отлива, човешкото съществуване също се движи в последователност и свързаност със себе си и другите. Това е пулсът на сърцето, ходенето, влюбването и всичко онова, което тече, преминава и се появява отново. Като живота.

Като вечността.

ELVEDON е безкомпромисна творба и съдържа всички елементи в хореографския почерк на Пападопулос. Затова успехът й не е случаен. Работата на гръцкия артист включва няколко акцента – повторения, минимализъм, медитация и връзка между природния и човешкия свят. Простотата, пречистена от излишното, е висша ценност – нейната предвидимост създава комфорт, в който да се усети истинската вътрешна свобода.

LARSEN C на Христос Пападопулос. Снимка: © Pinelopi Gerasimou for Onassis Stegi

Хореографията на Пападопулос се състои от деликатни движения, подчинени на определена форма и идея, дори привидно да изглеждат ограничени и сдържани. Тялото не е просто инструмент на сценичния разказ, а медиум, който трепти с различни честоти, предава различни смисли, изгражда различни въображаеми пространства. Липсват пищни декори, костюми и специални ефекти. Музиката не е фон, а паралелна реалност в унисон с хореографията.

В OPUS (2018) гръцкия хореограф изследва как слушаме музика и какви неосъзнати и импулсивни реакции тя поражда в нас. Представлението е визуализация на Изкуството на фугата на Йохан Себастиан Бах, но без да я интерпретира или да повлиява на емоционалния й заряд. По интересен начин Пападопулос успява да накара телата да функционират сякаш са музикални инструменти. Така той опитва да дешифрира

строгата композиционна структура на опуса на Бах,

създавайки пространство на спокойствие и уединение, далеч от проблемите и ежедневието на зрителя.

Повторенията в творбите на Пападопулос не са самоцелни. Те не са замислени да бъдат пълнеж в хореографията или доказателство за публиката колко съвършена е синхронизацията на изпълнителите и колко добри са всъщност. Те не са прелюдия към определена точка от градацията на сюжетната линия, не са и камуфлаж. Еднаквите движения всъщност са заредени с множество значения. Докато се натрупват или едва забележимо се изменят, те освобождават зрителя от очакването какво ще се случи, каква емоция ще се взриви пред очите им, какво послание ще им бъде отправено. Това е така, защото Пападопулос цели чрез повторението да обърне събитията на сцената към зрителя, да го потопи в медитативна атмосфера и да го срещне със самия себе си.

По-малкото е повече

Има хореографи, които експериментират с физическите лимити на тялото, бомбардирайки публиката с канонада от действия. Пападопулос обаче избира минимализма. В неговия случай това не означава пестене на енергия от страна на танцьорите или улесняване на изпълнението им. Точно обратното. Той доказва, че микродвиженията, синхронът и танцът в ритми и модели също са предизвикателство, защото изискват изключителен самоконтрол, техника и дисциплина, че те също са силни „оръжия“ на въздействието.

В свои интервюта Пападопулос говори за кинезиологичната основа на движенията. Тя идва от практиката – от привидно рутинни действия на телата и жестове, еволюиращи в нови и абстрактни движения чрез импровизация, интерпретация и обмен на идеи с екипа. Наричат го концептуалист и новатор, но тъй като страни от етикетите и определенията, Пападопулос предпочита да обобщава, че неговата работа е своеобразно пътуване към човешкото.

LARSEN C

Отличителният и завладяващ хореографски език на Христос Пападопулос изгражда и най-новата му творба – LARSEN C, танцова репрезентация на неизбежното чрез метафора на разтапящ се отвътре ледник. На пръв поглед, LARSEN C е измамно семпла творба, съсредоточена върху упоритото изследване на ритмичните нюанси на движението. Човешкото тяло се превръща в метафора на абстрактни понятия като „време“ и „живот“ или в природни явления като потока на водата, ерозията на земята или избледняването на светлината при залез слънце. Христос Пападопулос се фокусира върху променящия се обем на детайлите, позволяващ на окото и ума да се скитат, понякога и поотделно.

Гледайте LARSEN C на 22 октомври 2021 в Пловдив, Дом на културата „Борис Христов“.

Билети ще намерите на касите на ЕasyPay в цялата страна, както и онлайн в мрежата на EPAYGO.

Гостуването на Христос Пападопулос в рамките на ONE DANCE WEEK 2021, както и специалният ФОКУС ГЪРЦИЯ, се реализират с подкрепата на ONASSIS STEGI, Атина

Платформата ONE FOR ALL представя видео съдържание и полезна информация за света на съвременното танцово изкуство. Проектът се реализира с подкрепата на Национален фонд “Култура”.

Източник: Текстът е на Цветана Георгиева ONE DANCE WEEK

 

 

Facebook Twitter Google+

0 Коментара