За 13-та година Каменица, която тази година празнува своя 140-годишен юбилей, дава началото на своята социално-отговорна кампания „Алкохолът е лош шофьор“. И докато през 2020 г. посланията на каузата за отговорно шофиране бяха популяризирани чрез специално създадената песен „Ключът е в теб“, то през 2021 г. „Каменица“ АД залага на друг вид изкуство – графитите.

Целта на кампанията е да провокира обществения диалог по темата и да напомни за важността от справяне с проблема с пътната безопасност, като ангажира младите шофьори на възраст между 18 и 25 години по подходящ и интересен за тях начин. Тазгодишното издание на кампанията е под надслов

„Алкохолът е лош шофьор. А ти?“

Продължава тревожната статистика за катастрофите, причинени от шофьори, употребили алкохол. По данни на МВР от началото на годината до края на месец юли т.г. на територията на страната са настъпили 3191 тежки пътнотранспортни произшествия, при които са загинали 264 и са ранени 3941 участници в движението по пътищата. Спрямо същия период на 2020 г. произшествията са повече със 152, броят на загиналите се е увеличил с 46 души, а на ранените – със 139. Поради основно нарушение

управление на МПС след употреба на алкохол,

довело до пътен инцидент, през седемте месеца на 2021 г. са настъпили 31 тежки пътнотранспортни произшествия, при които са загинали 2 и са ранени 35 участници в движението по пътищата. За съжаление, тази статистика за пореден път показва нуждата от активни кампании и инициативи в обществото, на първо място, за да се постигне положителна промяна в мисленето и отговорността на участниците в движението и, на второ място, да се намалят инцидентите на пътя.

Дългогодишните партньори на кампанията, които и тази година я подкрепят, са Министерството на вътрешните работи и Главна дирекция „Национална полиция“, Българският Червен кръст и Съюзът на българските автомобилисти.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара