През 2060 година моите деца ще са точно 60-годишни. Надявам се, че все още ще са много жизнени, активни и… млади. Тепърва ще навлизат в кризата на „средната възраст”, която в днешни дни ни сграбчва около 40-ия ни рожден ден.

divine-486226_1280

Прогнозата, че вече родените деца ще живеят по-дълго и ще са по-здрави от настоящите зрели хора, е правена от много учени. Струва ми се обаче, че тяхното качество и продължителност на живот няма да се дължат само на успехите на медицината, но и на нещо друго, нещо, което набира все повече сила и популярност от началото на века и трупа критична маса от последователи. Т. нар. ню ейдж, или вярата, че със силата на мисълта можем да градим живота си; че енергията не е нещо, което движи само двигателите на машините, а е в основата на живота ни, че в душите ни, съзнанията ни и природата се крият ключовете за нашето здраве, щастие и дълголетие. Че

ние причиняваме болестите си

и е в нашите ръце да ги преодолеем. Казват, че това са хилядолетни знания, които имаме, но просто сме забравили. И че е по силите на крехките ни физически обвивки да съществуват много по-дълго на тази земя.

Някой някъде се беше опитал да обобщи какво изповядват последователите на ню ейджа: всичко е едно и всичко е Бог. А крайната цел е да се трансформира Аз-а, а след това да се трансформира светът. Ню ейдж няма организация, седалище и някакъв папа или патриарх. Хиляди хора търсят трансформацията на съзнанието си чрез десетки практики, най-вече произтичащи от Изтока, но адаптирани и към забързания и материалистичен бит на Запада.

Не знам какъв е процентът хора, които са нужни, за да се получи промяна в колективното съзнание, но силно се надявам да го достигнем в близките десетилетия. Дано не съм твърде голям оптимист.

Мисля, че е неизбежно скоро класическата материалистична наука и духовните експерименти да се слеят в единна изследователска пътека. Може би за целта ще помогнат и чисто научни експерименти от рода на тези с Големия адронен ускорител на ЦЕРН, търсещ „Божията частица” или тайната на Сътворението. „Ние, природата и въпросителните: Как се е родил космосът? Къде е изчезнала антиматерията? Какво е тъмната материя и тъмната енергия? Има ли вселената 5, 6, повече измерения? Това не са заклинания. Съвременната физика разбира, че нещо липсва в стандартния й модел, и иска да го попълни чрез ускорителя чудовище. Например Хигс бозонът, онази тайнствена частица, която дарява маса на другите. Затова я наричат Божията частица,

частицата Бог

Съществува ли тя? Или теорията греши?” – това са въпросите, които си задава един от участниците в проекта в ЦЕРН.

Извън търсенето на „Божията частица”от физиците има нарастваща маса от научни изследвания за силата на човешкото съзнание, за резултатите от медитацията, мислите, молитвите. Руски физици например доказаха, че молитвата „Отче наш” и кръстният знак убиват болестотворни бактерии във водата и храната. Може би не от невежа религиозност за нашите предци молитвата на трапезата е била ритуал. В един научен експеримент за силата на мисълта пък група жени бяха увеличили обиколката на бюстовете си. Правени са много опити за въздействието върху реалността чрез мислите или молитвите на много хора, едновременно насочени към едно и също нещо. Напоследък чувам и чета за все повече физици, за които божественото далеч не е „опиум за народа”.

Колкото хора обожават Дан Браун и смятат романите му за едва ли не пророчески, толкова други го приемат за „чалга” в литературата. За мен той е чудесен разказвач, който прави много задълбочени проучвания за нещата, за които пише в романите си. Точно от последния му бестселър повечето от нас чуха за науката ноетика. Името произлиза от гръцката дума „ноетикос”, която означава „вътрешно, интуитивно познание”.

Институтът по ноетика в Сан Франциско е основан от астронавта от „Аполо 14” Едгар Мичъл през 1973 година след неговото мистично преживяване на връщане от Луната през 1971 г.: ”…На отиване към Луната бях прагматичен пилот-изпитател, инженер и учен като много от колегите си. Но когато видях как планетата Земя се носи в безбрежния космос… почти осезаемо долових присъствието на божеството и осъзнах, че животът във вселената не е просто случайност, основаваща се на произволен процес.”

Институтът по ноетика изследва същността на съзнанието и участва с различни реномирани университети в програми, които за прагматика материалист звучат почти фантастично: проучвания за

„виждане от разстояние”,

терапия чрез визуализация при нелечимо болни от рак, въздействието на молитвата и решителността върху лечението и т. н. „Институтът по ноетика ще бъде връзка и умело ще демонстрира как промяната на светогледа може да осигури по-добро здраве, творчески способности и мир за всички човешки същества”, казва неговият председател Джеймс О’Дийн.

Силно се надявам през 2060 г. тези думи да са факт в живота на нашите деца. А може би и в нашия?

Изкушавам се да кажа и кои открития на техниката вярвам, че до половин век ще станат достояние на човечеството: чистата възобновяема енергия (да ме прощават петролните магнати и фондовите борси); универсален преводач, който ще ни спаси от дългото и трудно учене на чужди езици; персоналните летящи чинии (не само Ахмед Доган мечтае за такава), които ще освободят земята за любителите на ходенето и ще спестят доста пари за строеж на магистрали; чип (малко преди телепатията), който ще интегрира всичките ни комуникационни нужди. А защо не и мечтаната телепортация, която май не е въпрос на технология, а на духовно израстване. Казват, че някои тибетски лами я могат…

Facebook Twitter Google+

0 Коментара