За пръв път чух за него на панаира на нумизматите, фалеристите и букинистите във Верона. Американският антиквар Краузе ми разказа, че го купил през 30-те от вдовицата на Войнич, Естел /авторка на романа „Стършел“/ за 24 000 долара. Не успял да го препродаде и го подарил на библиотеката за редки книги и ръкописи „Бейнеке“ в Йейл.

„Ръкописът на Войнич“ е неразчетена книга, от неизвестен автор, на неизвестен език, с неизвестна азбука и неизвестно съдържание. Полският антиквар Войнич я е закупил през 1912 година от библиотеката на Ватикана. До днес текстът не е разшифрован, въпреки усилията на хиляди професионални криптографи, между тях и най-добрите американски и английски криптоаналитци от Втората световна война.

Ръкописът е книжка с невзрачна корица, с размери 15 на 23 см и дебелина 3 см, написана с паче перо, на 240 страници от тънък пергамент и много цветни илюстрации. Ако се съди по тях, в книгата има няколко раздела: билкарски, астрономически, биологически, космологически, фармацевтически и рецептурник. Илюстрациите са единственият вероятен ключ към възрастта на книгата. Ако се съди по крепостните стени с бойниците и дрехите на жените, тя е писана между 1450 и 1520 година.

Първият точно определен неин притежател е алхимик от Прага, приятел на Анастиуис Кирхер, средновековен енциклопедист, сравняван в Леонардо да  Винчи, разчел египетските йероглифи и издал Коптски речник. В писмо между двамата за първи път се споменава „Ръкописът на Войнич“. В някакъв момент срещу 600 дуката /стотици хиляди сегашни долари/, тя е станала притежание на крал Рудолф Втори, а после и на Ватикана..

Сред предполагаемите автори

на книгата са знаменитият францискански монах Роджър Бейкън, Джон  Дий, математик и астролог от двора на кралицата на Британия Елизабет, и алхимикът Никола Фламел.

Книгата е възможно да бъде фармакопея, ацтекски травник, алхимичен трактат, алгоритъм за производство на философски камък и злато, музикална партитура  и астрологическа ботаника.

Тя е оказала голямо влияние върху масовата култура. Хауърд Лъвкрафт я използва като прототип на книгата си „Некрономикон“. Композиторът Кубурз написва музикално произведение върху нея. Рисунки и шрифт, подобни на тези в „Ръкописът на Войнич““ се появяват във филма „Индиана Джоунз и последния кръстоносен поход“. В компютърната игра „Страшният меч“, хакер разчита шифъра й и затова е убит от неотамплиери.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара