„Лара“ е книгата, която трябва непременно да вземете в куфара с летните необходимости, които завършват самочувствието Ви на удовлетворен от себе си летовник.

Може и в раницата да я притиснете до спалния чувал, където на изгрев или до появата на първите звезди в планината ще ви прави компания. Защото „Лара“ не е просто книга. Лара (кавичките отсъстват предубедено) е едно мъжко момиче, което ще вземе Мусала преди изпедепцаните катерачи, а в същото време съвсем свойски може да припича безкрайни бедра на шезлонга, по-прелъстителна от модел, достоен за плажовете на Френската Ривиера.

Лара е авторката,  безпощадно искрена, като скалпел на хладнокръвен хирург, който прави дисекция на хлъзгавото и едновремено с това челично, женско себе. Това е роман –риалити, както сполучливо вече го определиха някои критици. Житиепис, който ще ви разходи из панелната социалистическа действителност на момичешкото детство чак до плажовете на Австралия и космично урбанизираните й булеварди. По тях профучават автобуси, от които ще ви хипнотизира зеления поглед на това храбро, крехко, тъжно, еуфорично, обичано, отхвърляно, но неизтощимо в поиска си за среща със себе си момиче-жена.

Жената, която иска всичко, както пояснява в подзаглавието авторката Ния Йотова, за която това е дебютен роман, колкото и да не е за вярване.

Това е не просто женска книга, а откровен разговор със себе си, който звучи като непретенциозно споделяне с приятелка на чаша хубаво вино. Доказва, че когато има какво да се разкаже, когато е ферментирало във времето и процесите на истинския личностен растеж, повествованието обещава вълнение, сравнимо единствено с любовно изживяване – от най-качествените при това!

На моменти неправдоподобни, на моменти брутално реални, епизодите от живота на красивата, несломима (е, и поплакваща си) Лара, така обживяват личните ти спомени, че дълго няма да можеш да се откъснеш от новата си приятелка, сестра по съдба. Но и съперница на пистата на дългия маратон, който елегантно преодоляваме на тънките си токчета, развели рокли на цветя и лъскави къдрици.

И така…вземи със себе си тази книга, за да впечатлиш лятото! Тя ще ти отговори с взаимност.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара