Жената в бизнеса се отличава от мъжа по това, че поема нови рискове, след като добре е обмислила съществуващите, убедена е Надя Кошинска, член на УС на Fibank и директор „Банкиране на малки и средни предприятия“

„Жената е негърът на света”, изпя преди години Джон Ленън. Отнася ли се това за жените, които се занимават с предприемачество в България, г-жо Кошинска? Има ли причина те да се чувстват пренебрегнати?

Думите от песента на Джон Ленън се отнасят все пак за жените от едно друго време и най-вече от други ширини. Това, разбира се, не означава, че днес, в нашия свят, вече има абсолютна равнопоставеност между жените и мъжете в бизнеса. На базата на историческия ни опит досега, както и на множество изследвания и анализи, преценихме, че потенциалът на жените предприемачи, както и ролята им са изключително големи, но въпреки това те се чувстват не рядко несигурни и пренебрегнати. Именно затова решихме да ги насърчим и подкрепим, като им създадем повече увереност в бизнес начинанията чрез специалната ни програма Smart Lady.

Колко е трудно днес да си жена предприемач? В България около 30% от хората със собствен бизнес са жени.

Основният проблем пред жените в бизнеса е, че сами си поставят бариери. Понякога са малко неуверени и не им достига самочувствие – сякаш се съмняват, че притежават достатъчно качества, знания и умения, за да седнат на една маса с мъжете в бизнеса и да докажат, че не само са им равни, но в някои случаи могат да бъдат дори по-успешни.

Вие ръководите банкирането на малки и средни предприятия във Fibank. Положителните примери са много важни, особено за жените, които се колебаят и не им достига кураж да започнат свой бизнес. Бихте ли разказали за жени, които са ви впечатлили с качествата или с постиженията си?

От дългогодишния си опит мога да ви дам куп примери за наши клиентки със свой успешен бизнес. Но бих искала да отбележа, че често срещаме жени, които не само впечатляват с качества, достойна конкуренция на мъжете в бизнеса, но и се открояват като по-специални. Например, преди няколко години към нас се обърна за финансиране една дама, собственик на хотел на морето. Бизнесът й беше сезонен – само през лятото, затова тя искаше да го разшири и надгради, като направи хотел и за зимен туризъм. Но основният мотив, който тя посочи за новата си инвестиция, беше, че иска да създаде целогодишна заетост на своя персонал.

Много внимателно го беше подбирала и обучавала в продължение на години и се надяваше именно така, създавайки нов бизнес и поле за изява, да успее да го задържи и да продължи да предлага максимално качествен продукт. В днешно време непрекъснато се говори за проблемите на бизнеса при намирането и задържането на качествена работна ръка, но за първи път чух подобна лична аргументация – именно от жена предприемач.  Вероятно тази история не е кой знае каква новина, но тя показва по какво се отличава жената в бизнеса от мъжа –  тя поема нови рискове, след като добре е обмислила съществуващите. Освен това е предвидлива, силно интуитивна и грижовна – не само към близките си, но и към екипа и служителите си, към тях тя се отнася така отзивчиво и внимателно, сякаш и те са част от семейството й.

Още един пример – вероятно ще ви изненадам, но имаме много успели жени предприемачи в сектори и дейности, които изглеждат запазена територия само за мъже – в металообработването, да кажем. И имам предвид не само присъствие в ръководството от страна на дамите, а успешно цялостно управление от тяхна страна на изцяло мъжки екипи. Представете си какво коства на една жена да управлява и респектира многоброен мъжки екип, при условие че понякога е трудно да „подчиниш“ дори само един мъж!?

Не мога да не споделя още един пример от нашия опит в банкирането. Преди известно време към нас се обърна за финансиране дама, съпруга на успешен предприемач, наш клиент. Твърдо беше решила да поеме риска и да излезе от сянката на  съпруга си, като развие собствен бизнес в съвсем друг сектор, различен от този, в който партньорът й вече бе изградил добра основа за лесна реализация и от нейна страна. И така, тя избра по-трудния път, стартира без готов бизнес модел, но с много желание и хъс, а към днешна дата, след два инвестиционни проекта, вече развива печелившо производство и успя да наложи свой собствен продукт.

Навръх 8 март Първа инвестиционна банка обяви старта на програмата си за жените в бизнеса. Вие също участвахте в събитията около „раждането“ на Smart Lady – какво се промени оттогава насам? Оцениха ли дамите специалното отношение и уникалните продукти, създадени за тях от Fibank?

Изминаха вече три месеца от старта на специалната ни Програма за подкрепа на жените в бизнеса и тя за наша радост и професионално удовлетворение набира доста бързо популярност. Това говори за вярна преценка и навременно предложение от страна на банката. Дамите изключително много оценяват това, че не им предлагаме само и единствено финансови продукти с гъвкави условия за ползване, погасяване и обезпечаване. Smart Lady, като програма, разработена с мисъл и грижа за жените в бизнеса, предлага и много допълнителни бонуси – пакети за банкиране, безплатни здравни пакети, отстъпки при обслужване на финансовите продукти по време на майчинство и т.н. В допълнение конструирахме програмата да предлага и цялостна платформа за обучение, консултации, споделяне на добри практики и менторство. Очакваме тя да е основата на социална мрежа с много добавена стойност за жените в бизнеса.

Какъв е профилът на жените, които имат нужда от окуражаване и подкрепа според вас? Какви жени търсят помощ, за да започнат свой бизнес? Какво очакват те от вас и от банката?

Fibank е добре разпознаваема банка сред българския бизнес като финансираща институция, която предлага гъвкави и бързи комплексни решения за всеки отделен бранш. Със Smart Lady продължаваме тази линия на гъвкавост и партньорство, за да насърчаваме още повече предприемаческия дух и у дамите. За щастие всички социологически проучвания сочат, че българката е добре образована и информирана, тоест тя се нуждае най-вече от подкрепа, адекватно разбиране и добри съвети при осъществяването на своите бизнес идеи и начинания.

Не се ли притеснявате, че някой мъж бизнесмен може да се засегне и да ви обвини в обратна дискриминация?

Не, няма логика. На международния, а вече и на българския пазар се налага все повече тенденцията за нишово предлагане на програми и продукти – към конкретен сектор или към конкретна група от хора. Ние не пренебрегваме нито една клиентска група. Естествено, че за нас са важни всички клиенти, но с програмата Smart Lady целим да насърчим предприемачеството и увереността конкретно при дамите в бизнеса, защото те статистически са все още по-малко от мъжете, а по наша, и не само наша, оценка носят голям икономически заряд.

Като цяло жените по природа са по-предпазливи и по-малко склонни да рискуват. От какво още, освен от добри примери, се нуждаят те, за да преодолеят предразсъдъците – и собствени, и обществени – и да вземат живота в ръцете си, постигайки финансова независимост?

Да, според учени и психолози, жените обмислят доста внимателно всички възможни рискове, преди да предприемат каквото и да било – това е предопределено в мозъчния им код. И за да се реализират професионално и да постигнат материална независимост, се нуждаят от подкрепата на цялото общество и на държавата. В този ред на мисли ние поставихме едно добро начало с нашата програма, макар все пак да не можем да свършим работата на държавата.

В цяла Европа все още има разлика в доходите на мъже и жени на една и съща позиция. Как според вас може да се отстрани тази несправедливост?

Действително все още много често има разлика в доходите между мъжете и жените, когато става дума за заемане на една и съща мениджърска позиция, но, уви, няма еднозначно решение за отстраняването на тази доказана несправедливост. И това не зависи от професионалните качества на дамите, а от факта, че една жена освен професионалист, в повечето случаи е и майка, а в периода на майчинството работата й остава малко на заден план и след завръщането си тя трябва да наваксва.

А как да се преборим с половия стереотип „Мястото на жената е при децата и до печката“? Според изследване на Евробарометър от миналата година – 81% от българите смятат, че работата на жената е на първо място да се грижи за дома и семейството.

Смятам, че съвсем скоро ще оборим мнението на тази немалка част от българите, които все още смятат, че жената е родена да бъде само и единствено домакиня. Със Smart Lady според мен можем да подпомогнем и окуражим достатъчно много жени да развиват собствен бизнес. Защото освен финансов продукт им предлагаме и консултантска помощ при изготвянето и управлението на проекти, както и установяване на бизнес контакти с потенциални партньори, тоест цялостна подкрепа.

Вие самата чувствала ли сте се някога подценена заради това, че сте жена?

Не, за щастие в средата, в която работя, жените сме доказали със знания и умения през годините, че стоим еднакво добре и стабилно наравно с мъжете на всички нива от йерархията.

Каква е цената, която плаща една жена, правейки успешна кариера или бизнес според вас?

Дори да е изключително организирана и да умее да разпределя времето си добре, успешната жена все пак лишава в някаква степен себе си от лично време, а близките си – от внимание и присъствие. Това е цената и тя е висока. Но както всички знаем, монетата винаги има две лица. Ако, от една страна, тя лишава донякъде своите деца от внимание, от друга страна, допринася много повече с личния си пример за изграждането им като мотивирани, независими и успешни хора.

Какви са наблюденията ви за малкия и среден бизнес в България като цяло? От какво черпи сили, кое най-често спъва развитието му? И как Fibank помага на представителите му да надграждат постигнатото и да отстояват позициите си в така динамичната ни и глобализираща се съвременна среда?

Fibank тази година празнува 25 години от създаването си. През това време се развивахме и растяхме заедно с нашите клиенти, именно на базата на дългогодишното партньорство. Затова днес можем да се похвалим с една стабилна и лоялна клиентска база. Българският бизнес еволюира значително, извървявайки нелек път в условията на различни икономически кризи, но именно затова клиентите ни според мен ценят високо партньорското отношение, разбирането ни за нуждите на бизнеса и адекватните решения от страна на Първа инвестиционна банка. Именно от това се нуждае бизнесът в България в най-голяма степен според мен –  Банката да държи отворен чадъра и тогава, когато е дъждовно, а не само при благоприятна икономическа среда.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара