Хората често се държат по странни и понякога невероятни начини. Класификацията на психологическите разстройства включва състояния като „синдрома на експлодиращата глава“ и вярването, че човек може да се превърне в животно. Все още има много въпроси, свързани с мозъка и психиката, на които нямаме отговор. Сферата се променя ежедневно, като заклеймявани преди лечения като тези свързани с халюциногени, днес намират нови приложения.

Трима международни лектори идват в София, за да ни преведат през тайните на човешката психика в следващите седмици по покана на организацията за популярна наука Ratio.

На 21 август на събитието „Weird Psychological Disorders“ в Kino Cabana американският специалист по абнормална психология д-р Брайън Шарплес ще говори за необичайните и екстремни начини, по които хората се държат понякога. Гостите на събитието ще научат кои от тези поведения са психологически разстройства, както и повече подробности за най-интересните от тях – например синдром на експлодиращата глава, клинична ликантропия и секссомния.

Темата ще намери своето своеобразно продължение на „Freud in 2018. Really?“ в клуб “Грамофон” на 23 август. Тогава на фокус ще е психодинамичната терапия, която се използва за лечение на депресия и тревожност – от Фройд чак до днес. След като обори някои митове за Фройд, д-р Шарплес ще сподели с публиката как този тип терапия се променя днес и как нараства нейното значение за психичното здраве.
За стреса и тревожните разстройства ще говорят и д-р Грег Дън и д-р Крис Морган на 3 септември в клуб “Терминал 1”. Събитието Uprooting Stress With Psychedelics ще разгледа възникването на тези сложни заболявания и предаването им през поколенията в семейството. В опит да лекуват тези широко разпространени състояния, учените изследват нови подходи – като психеделичните лекарства, LSD, MDMA, DMT и други. Възможно ли е в тях да се крие решението, което ще спаси обществото от стресовите разстройства – Грег Дън и Крис Морган ще се опитат да отговорят.

Събитията ще се проведат на английски език, а входът е свободен.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара