Годежът и сватбата несъмнено са част от най-важните ни житейски стъпки. Оказва се, че дори при този толкова личен акт съществува известна „сезонност“. Близо 40% от всички предложения за брак се правят между ноември и февруари. Празникът на Св. Валентин е сред най-предпочитаните дати за поднасяне на скъпоценния подарък. „Дали тя ще каже „да“ и „Дали пръстенът ще ѝ хареса“ са само част от въпросите, които терзаят евентуалния младоженец. И ако добавим още няколко детайла – тип шлифоване, форма, цвят на камъка и избор на метал… неизвестните в това красиво уравнение стават твърде много, особено в емоционалните дни около Свети Валентин.

За да направи задачата им малко по-лесна, Николай Пирянков, основател и изпълнителен директор на Taylor & Hart, една от най-успешните бижутерски къщи във Великобритания, споделя своите пет съвета:

Напишете си домашното

Никой не познава човека до вас по-добре от вас самите. Вземете под внимание стила на обличане и типа бижута, които вашата половинка предпочита. Съобразете се с нейния лайфстайл и дори с тена на кожата. Ако дамата работи предимно с ръцете си, металът и формата на пръстена трябва да са съобразени, за да се избегнат евентуални бъдещи повреди. Тематичните пръстени бързо ще станат демоде, затова е по-добре да заложите на класиката. За да изберете правилния размер, просто вземете някой от пръстените на приятелката си и го занесете на бижутера. Но ако се притеснявате, че липсата може да бъде забелязана, тайно измерете вкъщи диаметъра от вътрешната страна. Ако искате да направите бижу по ваш модел, трябва да си предвидите няколко месеца в аванс. Не бързайте в избора си, защото това е навярно една от най-важните покупки в живота ви.

Не изневерявайте на бюджета си

Финансовата дисциплина не означава компромис с качеството! Тъкмо обратното, така ще се фокусирате към най-важните елементи на пръстена и ще отстраните всичко излишно. Постарайте се да научите възможно най-много за произхода и стойността на всеки компонент.

Изберете правилния камък

Камъкът се определя от четири елемента  – шлифоване, бистрота, цвят и големина на карата. Не правете компромис с първите три компонента, нека те отговарят на вашите желания! Каратът определете накрая, когато сте наясно с оставащия ви бюджет. Ако предпочитате смели и ярки пръстени, може да се спрете на сапфир, рубин, изумруд или турмалин.

Изберете правилния метал

Пръстените, които се носят всеки ден, е препоръчително да бъдат изработени от бяло, жълто, розово злато или платина. Това са издържливи метали, които имат отличен блясък и дълбочина на цвета.

Бъдете креативни

Пръстенът, направен по поръчка, е начин да изразите себе си и чувствата си. Бижуто ще стане още по-специално ако вградите малък скъпоценен камък от вътрешната страна или изберете изцяло персонализиран гравиран модел. Малките щрихи ще внесат наистина уникален завършек. Бъдете смели и може да се изненадате от собствената си креативност.

Независимо дали сте индивидуалист или ще се доверите на установените тенденции, трябва да знаете, че дори вечните диамантите се подчиняват на модните капризи. Тази година на почит ще са изчистените, деликатни модели, изпълнени с тънки линии. Актуални са пръстените, които комбинират класически дизайн с модерни нотки, а цветните камъни в леко претенциозни форми ще бъдат тотален хит. В унисон с класическото синьо, което Pantone обяви за цвят на 2020, очакваме засилване на интереса към сапфирите с този отенък. При използваните метали, от известно време се наблюдава тенденция към връщане на жълтото злато, която ще се запази и през тази година, допълват още от Taylor & Hart.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара