Едва на 18 години Дара Екимова носи мъдрост и женственост, които надхвърлят крехката й възраст. Определено 2019-а бе годината на наследницата на Димитър Екимов–Дими, основател на рок-групата „Сленг“. Тоталният летен хит „Sagapao” покори всички радио и телевизионни класации, а началото на 2020 й донесе най-желаната за артистите награда – тази за дебют, връчена й по време на престижната церемония по раздаването на 359 HIP HOP AWARDS. Месец по-късно тя изля душата си в балада, посветена на баща й. В „За теб” тя задава въпроси и споделя емоции, които винаги е искала да отправи към трагично загиналия през 2008-а година музикант.

Снимки: Личен архив

Летният хит „Apology”, който Дара Екимова изпя заедно с Искрен Тончев – Искрата отправи ново предизвикателство пред изпълнителите в родната музикална индустрия. Ценителите на визуалните изкуства го определиха като модерен прочит на естетиката от филмите на италианския режисьор Паоло Сорентино, дал на публиката „La Grande Bellezza”, култовия сериал „Младият Папа” и продължението му „Новият Папа” в съчетание с автентичността и пищността на „Великият Гетсби”.

Младата певица не спира до тук и въпреки натоварения график в последната й година в училище, тя продължава да работи върху новите си проекти.

Каква е жената днес – можете ли да я “нарисувате” с няколко думи? С какъв цвят я асоциирате?

Жената днес, според мен, е силна, обичаща, всестранно развита, адаптивна и красива! Асоциирам я с небесносиньо, какъвто е именно моят любим цвят.

Коя героиня от литературата, приказките (митовете) или историята се доближава най-много до вашата представа за жената днес?

Може би най-много се доближава Дисни принцесата Тиана от „Принцесата и жабокът”. Тя започва с една голяма мечта, преминава през трудности и разочарования, докато накрая стига до сбъдването й. Успешна, силна и борбена, каквато за мен е жената днес.

Днес по-щастливо ли е да си жена, ако се сравните с майка си и баба си? Как се промениха жените през последните 75 години?

Не мога да кажа дали е по-щастливо, защото не съм имала възможността да живея в друго време, но мога смело да заявя, че към днешна дата жените имат доста по-голямо поле за изява и за по-свободно себеизразяване, както и заявяване на позиция в професионалния и в личния си живот. Много жени днес доста умело управляват профилите си в различните платформи, за да дават ценни съвети и полезни знания в различни области на професионалното развитие. В същото време намират подкрепа за кариерен и личностен разтеж.

Какъв е първият ви (или най-силният ви) “женски” спомен?

Може би такъв спомен е първото ми осъзнаване за женската любов и подкрепа, която давам на любимия човек.

Какво наследихте от предишните поколения жени и какъв завет бихте искали да оставите на онези, които сега влизат в света?

Мисля, че от предишните поколения съвсем несъзнателно в наследство са ми останали емпатията, съчувствието, желанието за помощ и подкрепа към онеправданите. Надявам се да живея живота си така, че да оставя след себе си следа, която да вдъхновява жените да преследват мечтите си и да вярват в собствените си възможности.

Достатъчни ли са 75 години, за да пораснем? Как си се представяте вие самата на 75?

Вярвам, че се учим, докато сме живи, а докато се учим – растем. Не знам дали 75 години са достатъчни, но предстои да разбера. Ако стигна дотам, ще споделя отговор на този въпрос.

С какво най-силно привличат и отблъскват днешните жени?

Тук мога да отговоря за себе си – отблъскват ме неграмотността, лошата култура на изказ, безразличието и евентуалното липсващо отношение към книгите.

Какво изгубихме по пътя за себедоказване и равноправие и кои са днешните ни най-големи предизвикателства?

Пътят на себедоказване и равноправие е труден за една жена, защото това е всекиденвна битка с обществото и все още действащите догми за образа на жената. Трудно е да не изгубиш част от нежността си.

От коя традиционна добродетел жената днес не бива да се отказва и защо?

Нежността, деликатността и женското, което носим в нас.

Съществува ли женска солидарност?

Съществува! И не бива да позволяваме да изчезне.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара