Американската компания „Модерна“ обяви, че е разработила ваксина срещу  COVID-19 с почти 95% ефективност, но тя все още не е одобрена от здравните власти, предадоха световните агенции. Американската биотехнологична компания планира да кандидатства за разрешение пред Американската администрация по храните и лекарствата скоро след като натрупа повече данни за безопасността на препарата.

Резултатите от междинните данни излизат дни след американският фармацевтичен гигант Pfizer и германската компания Biontech обявиха, че тяхната ваксина е показала 90% ефективност. Според световните медии  това, че вече втора ваксина показва над 90% ефективност засилва надеждата, че ваксините могат да помогнат за прекратяване на пандемията.

И двете компании използват изключително иновативен и експериментален подход при разработването на ваксините си.

Очаква се ваксинациите в САЩ да започнат през втората половина на декември и първоначално ще са насочени към високорисковите групи преди ваксината да стане достъпна за останалата част от населението следващата пролет.

В проучването на „Модерна“ са участвали 15 000 доброволци, които са получили плацебо – инжекриране на физиологичен разтвор, който няма ефект. В продължение на няколко месеца 90 от тях развиват Covid-19, като 11 от тях изкарват заболяването тежко. Други 15 000 участника са получили реалната ваксина, като само петима от тях се разболяват от Covid-19, но с леки симптоми. Компанията казва, че ваксината няма сериозни странични ефекти. Малък процент са изпитали болки в мускулите и главоболие.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара