„Зазоряване на нещо, което няма да залезе.“ Така е написал Йордан Камджалов в приложението на албума „Етюди на бъдещето“ за песните на учителя Петър Дънов.

Те бяха  високата провокация за един безпрецедентен концерт в Музикферайн преди две години, на който, за първи път пред европейска публика, бе представено самобитното, привидно неангажиращо и неретенциозно творчество на Петър Дънов, претворено от гениалният български диригент и създадената от него Музикална лаборатория за човека и Генезис оркестър.

„Като нещо, „заченато“ преди почти 20 години. Подготвяно с години. Нещо, по което един изключителен екип работихме месеци с ум и сърце. С вдъхновение. С абсолютна всеотдайност. Екстремно (на моменти безумно). С благодарност и пълното съзнание защо го правим. Водени от споделен стремеж към красотата, към чистотата…от копнежа на човешката душа… от един идеал, нещо от бъдещето, до което вече можем да се докоснем или То нас да докосне.“ – така маестрото обясни последната си творба, събрана в диск с продължителност 58 минути и 58 секунди.

След концерта във Виена, легендарната Лиза Джерард, с която Камджалов направи невероятния спектакъл по Скръбните песни на Горецки, на който спектакъл отново прозвуча Вехади на Дънов, коментира музикалния експеримент като „Нещо, което не е възможно“.

„Вие сте невероятни и това, което правите е нечувано“ – казва носителката на Грами.

Музикалната лаборатория за човека е съставена от непрофесионални певци по модела на лондонския хор към филхармонията, което е начинът да се запази живата емоция и силата на човешкия глас, като звукоизвличане от най-съвършения, божествен инструмент, обясни идеята си Маестрото.

Мая Василева, диригент на Лабораторията, разказа за работата си по проекта, като за най-голямото щастие и същевременно най-тежкото изпитание в професионалния си път, а Александър Карагьозов, диригент на ансамбъла към Лабораторията, сподели, че това не е просто музикален албум а концептуален, философски и естетически продукт.

Златната обложка на албума, която символизира носителя на духа на новото време чрез холограма на Витрувианския човек със зародиш в центъра, превръща диска в завършен артефакт, изпреварил времето си.

„Музиката е инструмент за моделиране на красотата“, цитират Учителя авторите на обложката а ние се съгласяваме, че Маестрото е изваял поредния шедьовър на съвременната българска класика.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара