Храната е източник на удоволствие и на любов. Храната е афродизиак. Храната е изкушение. Тя ни дава енергия и вещества, чрез които да живеем пълноценно.

Любовта е източник на сила и вдъхновение за душата и тялото. Любовта е изкушение. Любовта е предизвикателство. Любовта е горивото на сътворението.

Храната и любовта си приличат.

Прилика номер 1:

Всеки ден се храним. Всеки ден обичаме. И от двете изпитваме предимно удоволствие, но се случва и да ни е срам. Понякога се крием, за да се храним и обичаме. Но го правим заедно. Най-хубаво ни е, когато се храним заедно с любимия човек. Тогава съпреживяваме насладата от храната. Радостта заедно да купим продуктите, заедно да сготвим и заедно да си доставим удоволствие. Самотата не е порок. Самотата е временна. Винаги ще имаме нужда да се храним и да обичаме. Храната и любовта са необходимост.

Прилика номер 2:

Храната и любовта не са за бърза консумация. Живеем в консуматорско общество, в което всичко е на показ в социалните мрежи. Правим снимки на храната, която ядем; правим си селфита. Но, както е казал Малкият принц, най-важното е невидимо за очите. Опаковката не показва същността. Любовта и храната са важни, за да живеем пълноценно и в хармония.

Италианците казват: „рiano, piano” (бавно, бавно). Наслаждавайте се! Петър Дънов взима ябълката. Първо я помирисва, разглежда я, наслаждава й се и чак тогава я отхапва. Всички сетива имат отношение. Бързото хранене отдавна не е на мода. За бързата любов не знам! През 60-те години на XX век, когато е създадена първата верига за бързо хранене, хората са считали, че това е правилното хранене. Бързо и по много! Близо 60 години по-късно бавното е новото бързо.

Прилика номер 3:

Любовта на любимия човек минава през стомаха. Всички сме чували тази сентенция. Когато се храним, в нашия организъм се синтезират молекулите на удоволствието… енкефалините и ендорфините. Първо се отделят от стомаха, където е попаднала и храната. После попадат в кръвта и оттам до мозъка, където отново се синтезират молекулите на удоволствието. И ето, любимият човек изпитва наслада. Малко преди това от клетките на нашия стомах се отделя един хормон, който по същия път стига до мозъка и му предава сигнал, че сме гладни. Представете си следното: красива маса с красиви прибори, малки фини блюда и… любовта. Той е гладен. Грелинът напира към мозъка и направо крещи. Вие поднасяте плавно и без напрежение ордъовъра, основното, десерта. Той вече се храни. Грелинът е победен. Постепенно от клетките на мастната тъкан се отделя друг хормон. Лептин, от гръцки лептос, означава слаб. Лептинът намалява апетита, направо го потиска. Той попада в кръвта и бърза да достигне мозъка, за да му нашепне „нахраних се“. Той е вече сит.

Прилика номер 4:

Българската поговорка гласи „Здрав дух в здраво тяло“.  Храната носи здраве. Любовта също. Здравословното хранене сега е на мода, даже се е превърнало в клише. Здравословното хранене, което се базира на разнообразие, балансираност между въглехидрати, белтъчини и мазнини, сезонност и регионалност е пътят към дълголетното здраве. Здравословното хранене е нормалният начин да съществуваме пълноценно. Когато се храним качествено, сме готови да обичаме и да бъдем обичани качествено.

Любовта доставя здраве на душата и на тялото. Любовта ни обгръща и пази като щит. Всекидневната грижа за тялото и душата води до прилив на енергия, добро самочувствие, правилна себеоценка и хармония.

Прилика номер 5:

Храната води до хармония на тялото. Любовта води до хармония на душата. Бебето има две основни нужди, за да расте и да се развива: храна и любов. Двата източника на живот. Чрез любовта се ражда живот, а чрез храната животът се развива. Бебете става дете, което освен мама и тати, обича и приятелите си. През този дълъг път детето започва да се храни освен с мляко и с голямото разнообразие от храни. Детето става възрастен, който постоянно се стреми да разнообразява живота си. Такава е човешката природа.

Разнообразието може има негативни последици. Балансът да стане дисбаланс. В медицината последните десетилетия децата започнаха да страдат от заболявания, които са характерни за възрастните – затлъстяване, захарен диабет тип 2, високо кръвно налягане и депресия. Всички тези болести са свързани освен с генетична предразположеност, но и с прекомерна консумация на храна. Храна, която носи бързо удоволствие, но не носи здраве. Храна, която е евтина, висококалорична, с много захар и сол. Едно от три деца в европейския регион страдат от наднормено тегло или затлъстяване. Доказано е, че затлъстялото дете става затлъстял възрастен. Затлъстяването не е козметичен проблем. То е заболяване, което постепенно води до други болести.

Храната и любовта си приличат. Нуждаем се от тях през целия си живот. Стремим се към тях, наслаждаваме им се, отглеждаме ги…  Живеем чрез храната и любовта!

Facebook Twitter Google+

0 Коментара