Да се поразходим в магазина и с внимание да разгледаме и прочетем състава на готовите храни, които ни се предлагат. Хубаво е да сме обективни и да не се ръководим от това, че като е разрешено за продажба, значи е полезно за нас и децата ни.

Естествените продукти и техните заместители.

Основа за здравето на всеки човек – дете или възрастен е пълноценното, балансирано хранене. За нормалното физическо и умствено развитие, добрата работоспособност и самочувствие е необходима проста и естествена храна – около 30 хранителни продукта в суров или обработен вид – месо и риба, яйца, мляко и млечни продукти, пресни плодове и зеленчуци, зърнени и бобови храни, ядки, растителни масла и краве масло, мед и др. От храната организмът извлича за собствените си нужди енергия, аминокиселини за синтеза на белтъка, както и витамини, полиненаситени мастни киселини, микроелементи и др.- вещества, без които не може да бъде осъществена нормална жизнена дейност.

За съжаление, все по-трудно става намирането на такива продукти в супермаркетите. Даже ако на опаковката е написано 100% естествено, не винаги може да се вярва.

Все по-често се говори за намаление на качествените показатели за състоянието на здравето на населението, в частност и особено на децата.

Небалансираното и непълноценно хранене води до нарушение състоянието на имунитета, което от своя страна води до инфекциозни заболявания, проблеми при развитието, много деца с метаболитни нарушения в ранна възраст, в това число с наднормено тегло.

Една от причините за това влошаване на здравословното състояние, особено на децата е качеството на храната. Никой не е отрекъл още истината, че

„ Ние сме това, което ядем”.

Прекомерната употреба на силно рафинирана и предимно въглехидратна храна с използването на изкуствени подобрители и консерванти (предимно от групата Е-добавките) има своите резултати. Добър пример за това са децата, а и не само те, които се хранят с макдоналдси и др.подобно бързи и готови храни ( фаст-фууд, джънк-фууд). Те са дебели, тази храна не се усвоява нормално от организма и се складира в различни депа, като по този начин той се опитва да се спаси от нея. Никой не може да каже със сигурност, какви точно продукти се образуват в нас като следствие от тези реакции.

Особено трябва да се обърне внимание на Е- добавките, които се използват за консерванти, оцветители и овкусители. Те не са естествени продукти и човешкия организъм не се е срещал с тях в природата.Те нямат биологична или хранителна стойност. Въздействиято на много от тях върху метаболизма на тялото са слабо изучени. Проучването и изпитанието на нови хранителни добавки изисква много финансови средства и време. Освен токсичния аспект на много от тях, в последно време все по-голямо значение придобива опасността и неизвестното им въздействие в един по-дълъг период от време върху здравето на хората.

Газираните напитки

Едни от най-често употребяваните продукти. Нашите деца много ги обичат. Рекламирани и маркетирани като най-бързия начин за утоляване на жаждата, газираните напитки всъщност са точно обратното. Те са източник на празни калории, т.е. пълни са с калории без никаква хранителна стойност.

Но е добре да знаем какво всъщност се случва в организма след като се изпие известно количество от добре оцветеното газирано питие:

 • десетина минути след изпиването на чаша газирано питие започва усвояването на захарта, която в тези напитки е в излишни количества,
 • след 20 минути инсулина „подскача”сериозно и черния дроб, за да спаси тялото, бързо превръща цялата захар в мазнини и ги складира в депата,
 • след 40 минути се вдига кръвното налягане,
 • след 45 минути в организма се увеличава отделянето на допамин, стимулиращ центъра на удоволствието в мозъка. Средата в тялото се подкиселява, а за оптимално здраве трябва да се поддържа оптимално ниво на алкалното състояние рН 7.4.
 • около час след приема, фосфорната киселина започва да се свързва с калция, магнезия и цинка в червата и след около час и половина започва се отделя от организма, но заедно със свързаните минерали, електролити и вода / основни съставки на костите/.

Само 200 мл газирана напитка може да измени състава и нивото на киселинност на организма.

Стомахът се раздразва и противодейства като си набавя калций от кръвта. За да се запази мозъчната и мускулната дейност в организма, кръвта си набавя калций от костите. Обикновено, обаче никога не се спира с една чаша, заради жаждоусилителите, ”подобрителите”, които се добавят. Те усилват още повече жаждата и поради киселия състав на газираното, от тялото се отделят много повече течности, отколкото се внасят.

Така става ясно, че кисело-сладките газирани напитки не само дразнят лигавицата на храносмилателната система, стимулират отделянето на инсулин /високите нива на инсулин водят до затлъстяване/, но и извеждат структурни макро- и микроелементи необходими за организма.

Установено е, че само недостигът на калций в организма участва в развитието на 150 заболявания.

Особено внимание заслужава състава на газираните напитки. Например, тези с вкус на портокал съдържат синтетичния подсладител (Е102) татразин и оцветител (Е110) сънсет жълто, които няма да открием в нито един сорт портокали. В състава на газираните напитки също влизат синтетични вещества като: аспартам (Е951), ацесулфам (Е950), цикламат (Е952). Последния е забранен като канцерогенен в САЩ.

Между хранителните добавки има голяма група вещества, които се използват като добавки,но отсъстват от природата, т.е. нямат естествени аналози. Част от тях вече е забранена в много страни. Ето какво пише за (Е110) оцветител с романтичното название „жълт слънчев залез” – „използва се при производството на енергийни напитки на плодова основа, в тестените изделия, пекарството, сладкишите, сладоледа, консервираната риба и още много продукти. Често е използван в комбинация с (E123) известен повече като Амарант. Възможни странични ефекти: уртикария, астма, екзема, хиперактивност, сенна хрема, изпотяване, хромозомни увреждания, гадене …”.

Ето и още – алергични реакции могат да предизвикат следните хранителни добавки : консерванти с антибактериално действие (натриев бензоат), оцветители (тартразин (Е102), кармин (Е120)- прави се от бръмбари), консерванти спиращи ферментацията (метабисулфит, калиев сулфат, серен диоксит), подсладители ( аспартам, захарин), жаждоусилители ( натриев глутамат) и др.

Ако внимателно се разгледа информацията в различни официални сайтове ще се направи връзка между масовото използване на такива консерванти и оцветители с едно от най-често срещаните в детството нарушения на невропсихологичното развитие – Синдрома на хиперактивност с дефицит на вниманието /ADHD/,за който все повече се говори. Тартразина , използван като оцветител се понася лошо от астматици и хора с повишена чувствителност към аспирина. Консервантът натриев бензоат (Е211), съдържащ се в почти всички газирани напитки, много трудно и бавно се дезактивира в черния дроб на детето.

Така, всякакъв вид лимонада може спокойно да се нарече продукт на химическата промишленост, но не и на хранително-вкусовата.

Не е нужно да се заблуждаваме като сменяме цветните газирани напитки с безцветни или диетични.

Диетичните газирани напитки са дори по-вредни. Производството им е по-евтино, защото използването на подсладители струва по-евтино. Именно от подсладителите идва опасността. Аспартамът (Е951), например, при преработката си в човешкото тяло отделя метилов алкохол. Той оказва влияние и на невротрансмитерите и може да повлияе мозъчните функции. Изследвания са показали връзка между продължителната му употреба и ракови заболявания.

Какво може да бъде алтернатива, хем по-полезна, хем безвредна- домашно приготвените лимонада и оранжада, прясно приготвени фрешове от плодове и зеленчуци, шейкове, компоти и много др.

Колбаси и местни изделия

Стигаме до щандовете с колбаси, шунка, пушени меса, кренвирши и други готови местни продукти. Децата обичат тези неща, възрастните също ги използват често. Трябва обаче да знаем, че 80 грама шунка може да съдържа дневната доза готварска сол – 5-6 грама.

В кренвиршите и наденичките има много мазнина, соя, подобрители, оцветители и какво ли още не, само месото не е сигурно, и най-неприятното е, че то може да е с изминал срок на годност или да е направено от застояли други месни продукти, а ние няма как да го разпознаем, когато така добре е маскирано, боядисано и овкусено.

Колбасите съдържат задължително оцветители и консерванти, като натриев нитрат (Е250), дневната доза, на който не трябва да е повече от 0,2 мг/кг. Бензапирина също е в токсични дози, в 200 грама пушен колбас количеството е горе- долу колкото се вдишва за една година от жител на голям град.

Алтернативата е само една, ако държите на месото си го купувайте само от сигурни източници, приготвяйте си го сами в къщи, а за готовите колбаси и местни изделия забравете до по-добри времена. Още повече това се oтнася за храненето на децата.

Опасните сладки

Следваща спирка – рафтовете за бисквити, кексове, вафли и др. сладки неща.На опаковките на повечето сладкиши – срокът на годност е до 90 дни. Преди време сроковете на годност на подобни изделия варираха от 15 до 30 дни. На някои опаковки добавките, осигуряващи толкова удължен срок на годност не са описани. От това можем да заключим, че производителят е безотговорен и да се купува този продукт не е желателно.

Родителите трябва да знаят, че хляба, според СЗО, до започване процеса на разваляне (ферментация и гниене) – може да се съхранява в продължение на 7 дни след изпичането. Във всички хлебни изделия с дълги периоди на съхранение, най-вероятно има добавяне на консерванти. Освен това в хлебните изделия има и добавяне на безобразни количества набухватели, за създаване на повече обем.

Трябва внимателно да се подхожда към избора на бисквити за детето. В голям брой от бисквитките, независимо от цената, има маргарин, хидрогенизирани, хидрирани мазнини, т.е. втвърдени растителни мазнини.

Според последните данни, транс-мастни киселини / произведени от растителните чрез редица химични реакции / са по-благоприятни за развитието на атеросклероза, отколкото наситените мазнини и холестерол, но също така и са канцерогенни, т.е. могат да предизвикат рак. Установено е, че трансмазнините също така се предават от майчиното мляко на кърмачето. Ето защо, кърмещите майки трябва да знаят, че “безвредните” кроасани, чипс или крекери са опасни за децата, както и маргарина за готвене и мазане. И нашите деца, ядейки бисквитки с хидрогенирано масло, се излагат на риск от ранна атеросклероза.

Нека погледнем кексовете, които се предлагат, с ягоди, шоколад и др.. Срок на годност 3 месеца. В състава влизат много Е- добавки: освен безвредни, пектин (440) и лимонена киселина (E330), те съдържат калциев цитрат (E333), консерванти (Е 202), ароматизатор ягода, оцветител (E124) Ponce (с него трябва да внимават астматиците и тези, които не могат да понасят аспирин), пропилен гликол (E1520) (използван като охлаждаща течност, антифриз, в козметичната и хранително-вкусовата промишленост, мазнини най- често маргарини, сгъстители. Прекрасен съвременен кекс за Франкенщайн! Само от името “пропилен гликол” възниква асоциация с петролни продукти, но не и с храна. А децата ядат такива неща с удоволствие, защото те съдържат допълнително и т.н. „настървители” и водят до зависимост.

Алтернативата естествено са домашно приготвените печива, за които нашите баби имат много рецепти и все още с удоволствие правят. Хубаво би било да имате и домашна хлебопекарна, вече има много модели и са много по-достъпни.

Млечни продукти

Отиваме до рафтовете с най-често използваните “детски ” храни – млечните продукти. Между другото там присъстват- прясно мляко със срок на годност 6 месеца при стайна температура, кисело мляко с годност две седмици до месец, различни плодови млека с разнообразие от цветове и аромати от добавки, идентични на естествените (съществуващи в природата, но произведени по химически начин) … мисля, че без да се задълбочаваме се вижда,че споменатите по-горе продукти имат много далечна връзка с естествените млечни продукти.

Алтернатива: да се търсят – прясно мляко със срок на годност не повече от 5 дни, кисело мляко със срок на годност до 7 дни, извара и други млечни продукти с възможно най-кратък срок на годност.

Мляко, сирене, извара ако може да се купуват от естествени, сигурни источници или да се правят свои собствени.

За малките деца най- добре е тези продукти да са домашно приготвени, за да сте сигурни. Да, това отнема време, но цената е твърде висока – здравето на вашите деца!

Съществуват естествени, създадени от природата хранителни оцветители и консерванти. Това са оцветители, извлечени от соковете на растения:

 • E140 – пигмент от хлорофила на зелени растения, като коприва, спанак или люцерна;
 • E162 – боя от червено цвекло;
 • E100i (куркумин) и E100ii (куркума) – жълти и оранжеви бои, получени от куркума и шафран;
 • E160b – екстракт анато, получен от тропически храст Bixa Orellana;
 • E160aii – екстракти естествен каротин, получени от моркови, палмово масло и водорасли;
 • E163 – антоцианини, получени от червено грозде, касис, арония, червено зеле, и т.н.

Има и естествени подсладители: E960 Stevioside, получени от екстракт от мед. билка.

Стевия, E958 – глициризин, получени от билката сладък корен. Естествени консерванти могат да бъдат E296 ябълчена киселина, млечна киселина, E270, природни сорбинова киселина от офика, бензоена киселина в червените боровинки. Природни сгъстители и стабилизатори – са пектините от ябълки и цитруси 440, естествени дървесни смоли E410, E411.

Следователно, налице са регламентирани хранителни добавки от естествен произход, но може би не носят толкова печалба.

В заключение можем да обобщим с няколко думи: Основно модерната храната, предлагана в супер и хипермаркетите:

 • Предизвиква зависимост;
 • Включва опасни съставки;
 • Съдържа малко полезни и жизнено важни минерали, витамини и макроелементи: калий, калций, магнезий, натрий.

Такива продукти водят до развитие на болестите на цивилизацията, разрушавайки организмите и на деца, и на възрастни. Особено – ако се консумират късно вечер и през нощта …

Вредата от такава хранана не винаги е незабавна. Грижата за безопасността на храните днес е задача на първо място на потребителите, и родителите като такива, за да променят своята политика и производителите и да се обмислят световните екостандарти.

Нищо не е по-вкусно и по-здравословно от храната, приготвена от майчините ръце от биологични храни, отгледани без използване на химикали.

Източник: Homeo Art

Facebook Twitter Google+

0 Коментара