Професионалните интереси на Мая Угрюмова са насочени към работа със семейства: как членовете на едно семейство говорят помежду си, как се смеят, боледуват и скърбят, за какво се карат, как избират. В своя лекция пред Академия за родители тя обяснява за емоциите и как да помогнем на детето да се справя с изблиците на гняв.

Какъв смисъл има гневът в човешкия живот? Една от 4-те основни емоции:

  • тъга – функцията ѝ е да накара другите да ни успокоят
  • страх – нещото, което ни пази
  • радостта – свъзрзва ни с другите
  • гневът – кара ни да си сложим граници между себе си и светът наоколо – екстремна реакция

Детски и бебешки гняв – част от развитието; започват да казват не, в една възраст, която е преход между бебешки и детски свят – бебешки пубертет е най-тежкия за родителите.

Този период е изключително важен за детското развитие и по никакъв начин детето не бива да бъде ограничавано да премине през този период – рисковете за личността на детето са много.

Между 2-3 година – бебешки пубертет

Изведнъж детето има контрол над ситуацията и става незвасимио – може само да задоволиш някои от потребностите си – цялото противопоставяне има за цел детето да се отдели от родителите; по този начин се изграждат волевите процеси, и идеята за право на избор. Важно е родителите да си дадат сметка дали това противопоставяне е рисково за детето – как да ограничим реалните рискове, за да може то да бъде оставено да се противопоставя.

Детето ни казва – ти беше дотук,

аз мога сам – това е гневна реакция; този период е много дълъг – две неща родителите, които трябва да покажат:

  • да оставят детето да премине през периода;
  • правилата – не е нужно да плашим детето, но да въведем ясни правила за неговата безопасност – важно е да сме много категорични – за детето е добре да има структурирана среда

Как да покажем на детето да се справя с тези изблици – да показва гнева си без да бъде разрушително?

Вижте всичко по темата тук:

Източник: Академия за родители

 

Facebook Twitter Google+

0 Коментара