Шамани, шарлатани, обикновени мошеници, сладкодумни циганки гадателки. Учтиви, но  настойчиви сектанти или напористи търговци, които са в състояние да влязат през шпионката на вратата, за да измъкнат последните ви 10 лева за нещо абсолютно безполезно. Поне веднъж ви се е случвало…

Не се давайте! Надхитрете го с няколко трика

Как точно се нарича чертата, която ни прави податливи на зомбиране? Наивност? Глупост“? Доброта? Добро възпитание? Нито eдна от изброените дотук, категорични са учените.

Клиничният опит доказва, че най-лесно се поддават на внушение тези, които са способни да възприемат големи количества информация – телеманиаците, любознателните, почитателите на литературата или хора, чиято работа е свързана с непрекъснато усвояване и обработване на нова информация. Благодатни за хипнотично въздействие са и творческите натури, които имат по-развито образно мислене. Изобщо колкото по-голям е интелектуалният потенциал, толкова готовността да позволим разумът ни да бъде приспан е по-висока.

Резултатът от всяко вьншно въздействие зависи също така и от личния опит, от индивидуалната психологическа нагласа. У нас на всяка крачка се срещат хора, които просто искат да бъдат излъгани. Затова и стават лесни жертви на злоупотреби с психиката им. Например циганката, която успява на улицата да ви отклони от пътя ви, да ви спре за секунда и да измъкне някаква сума от вас, постига всичко това не благодарение на някакви феноменални способности. За нея работи самовнушението ви, че тя просто това си го може! А всъщност никой не би успял да ви излъже, ако самите вие не го искате. Най-ефективната защита срещу нечистоплътното използване на хипнозата е здрав скептицизъм с доза хумор. Ето как да приложите на практика тази формула:

Когато започнете да губите нишката на разговора, да ви убягва темата, това е знак, че сте готови да бъдете излъгани.

Обърнете играта в своя полза така:

  • Прекъсвайте натрапника. Особено ако ви спре на улицата и започне бързо да би говори нещо. Прекъсвайте го демонстративно, с жестикулации и гръмки въпроси или откази: “Какво? Не чух. Не, не искам да слушам!”
  • Рязко променете позата, в която се намирате в началото на разговора. Ако сте седнали – станете! Ако сте прави, отстъпете назад или встрани. Всяка продължителна неподвижна поза предразполага към хипнотизиране. Старайте се да правите повече жестове и излишни движения. По този начин ще объркате на свой ред човека, който се опитва да обсеби вниманието ви.
  • Търсете повод да спечелите по-дълга пауза по вре¬ме на монолога, с който ви заливат. Тук, според специалистите, най-помага тактиката, с която нахлувате изненадващо в личното му пространство. Взрете се учудено, загрижено или насмешливо в детайл от дрехата, посегнете да го оправите дори и всичко да му е наред. Така с един куршум убивате два заека: прекъсвате словесното ласо и се освобождавате от този, който се опитва да ви влияе.
  • Отклонете разговора – колкото по-далеч от темата, която се опитват да ви наложат, толкова по-добре. Колкото по-непредсказуемо реагирате на думи и действия, толкова по-трудно ще постигнат контрол над вас. Например ако уличен търговец е успял да ви притисне до стената в буквалния смисъл на думата, разчистете си пътя с думите “вече си го купих”, независимо какво ви предлага.
  • Отблъснете внушението със самовнушение. Представете си, че между вас и досадника, който иска да ви гледа на ръка или ви пробутва четка за коса с батерии, стои огледало. Вие не говорите с реален човек, а с отражението му. А то, както добре знаете, няма власт над психиката ви.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара