Прочетох една статия, написана от мъж, която още в заглавието си казва нещо, което си мислим, но никога не казваме на глас: нека си признаем, жените са брутални една към друга на работните места.

Да, нека си признаем извън коридорите, че жените се държат ужасно една към друга на работното място в огромна част от случаите. Коя от нас не знае потресаващи, наистина потресаващи истории за неколегиално поведение между жени?

Генезис

Причините са много, но донякъде според мен е важна еволюцията. дори и най-духовно развитите са в плен на хормоните си, а при жените това е ежемесечно. Сексистко е обаче да обвиняваме или оправдаваме? менструалните си цикли лошото поведение една към друга. Причината е дори по-дълбока: жените са спокойни, когато са сигурни, а липсата на сигурност е една от константите в живота ни.

Затова много жени си създават познато усещане на война. Точно по време на война се оформят приятелства и така постепенно се оформят истински пунически войни, които, като в старата история, продължават дълго. Не винаги целта е победа (изгонване или уволнение на противната страна), а ежедневно доказване кой е по-добър. И трябва да си кажем – много често в това е замесено желанието за харесване на някой мъж. Забелязала съм, че далеч не е нужно интересът към този мъж да е сексуален – достатъчно е той да е с мъжествена фигура или да е на алфа (шефска) позиция и ето че около него има рояк пеперуди, които жилят като оси…

Добре, а не може ли всичко да е мирно и тихо?

Не съм убедена. Умереният конфликт е полезен за оставането на чувство за състезание. Жените обичаме да се състезаваме и печелим, но в големи екипи с жени единственият начин конфликтът да е в рамките на нормалното е създаването на много ясни правила на поведение и яснота кое е приемливо и кое не, което може да тръгне само от ръководството на всяка организация.

Как се живее така?

Трудно в повечето случаи. Понякога става невъзможно. Котешкото съскане ядосва всички, но главният потърпевш – и най-важен си самия ти. Преди да си кажеш, че си тръгваш, си струва да видиш какво можеш да направиш, за да промениш ситуацията сама за себе си с помощта на терапевт или консултант или коуч експерт.

От сайта на Детелина Стаменова

Facebook Twitter Google+

0 Коментара