Иновации при авторските плетива представи дизайнерката Аксел Харди. Миксиране на материи, различни методи за обработване и техники за багрене, са в основата на иновативния подход на дизайнерката, която 25 години експериментира в създаването на плетива.

Своеобразен връх в нейното творчество е уникална тъкан – двулицев жакард, разработен лично от нея. Аксел Харди показа ревю с избрани авторски плетива и демонстрира интересни трансформации на многофункционални облекла от умни материи.

Проф. Любомир Стойков, председател на Академията за мода и водещ на пресконференцията, представи дизайнерката Аксел Харди, като подчерта важността на нейния иновативен творчески подход. Той акцентира върху приноса, който тя има за съхраняването на този толкова ценен занаят, какъвто е плетенето и неговото адаптиране към съвременната мода. Любомир Стойков обясни, че този стил е микс от бохо-шик, фънки елементи, лагенлук, етно, готик и авангард.

Аксел Харди демонстрира трансформациите при многофункционална рокля от колекция „Безкрайно въображение“, изработена от иновативния двулицев жакард. Той прави дрехите мултифункционални като начин на обличане и промяна на цветовете.

Двулицевата рокля може да се носи още като пола и сукман, а наметката в горната част става асиметрична и се променя в елек и туника.

Дизайнерката демонстрира също интересни трансформации на двуцветен комплект в натурално и тюркоазено от колекция „Морски бриз“. Блузата може да се носи като топ без ръкави и като болеро, заедно и поотделно. Полата на две нива (мини отдолу и макси отгоре) може да се трансформира в блуза, рокля и туника, както и в панталон с два или с един крачол за по-смела асиметрична визия.

Избрани облекла от колекции на Аксел Харди бяха представени от Ива Атанасова, Никол Предьова и Антоанета Боянова – Lady Bulgaria World 2018.

Всички умни материи, които дизайнерката използва сa естествени терморегулатори, произведени в България. Дизайнерката комбинира традиционно ръчно плетене на една, на две куки и високотехнологично машинно изплитане. Типично за нейния стил е комбинирането на плетива и плат от естествени суровини. Сред иновативните подходи са създаването и на уникален пачуърк – микс от различни материи и плетива. Специфично за Аксел Харди е съединяването на модулите при пачуърка (както и на отделни елементи от една дреха) с декоративен оверлог, изплетен от прежда. Чрез него при облеклата се постига и ефектът на две лица.

Органичното багрене на тъканите е друга сфера, в която дизайнерката прилага иновативни творчески техники. Тя демонстрира нова тенденция „цветни абстракции“, резултат от комбинирана техника за обработване на плетивата, създадена от дизайнерката.

Интересните „цветни абстракции“ се постигат чрез отнемане поетапно на цвят и ръчно рисуване върху плетивата. Любопитно е, че при багренето се използват органични елементи като люспи от орехи, плод бъз, листа от явор, мъхове и лишеи, обелки от лук, билки, чайове и др. Дизайнерката лично комбинира багрене на плетиво и на плат, като е възможно то да става и на готова дреха.

За сезон есен-зима Аксел Харди залага на плътен памук, виржинска свежа вълна, алпака, кашмир, естествена коприна и естествена вискоза, направена от дървесина. Нейна любима суровина за пролетта и лятото е лена, също соята (наричана вегански кашмир), бамбукова вискоза, естествена коприна. Тези суровини се използват и като прежди за смесване и изплитане, и като платове.

За лятото – най-висококачественият сорт памук от Египет – Мако, изключително мек с дължина на влакното 34 мм. Нова суровина като тенденция, която ще присъства в колекция „Еуфория“, е преждата от 70% индустриален коноп и 30 % памук.
Тази колекция за сезон пролет-лято Аксел Харди ще покаже за първи път по време на предстоящия ревю-спектакъл на Годишните награди на Академията за мода – „Златна игла 2019“ през месец март.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара