От 23 август до 15 септември Меркурий е ретрограден в Дева, най-практичния и задълбочен знак на зодиака.

Меркурий е предприемчива и енергична планета, която управлява Близнаци и Дева. По време на ретрограден Меркурий ходът на всички процеси се забавя, по-често се появяват пречки. Но в същото време по-дълбоко се осъзнава какво се случва, информацията се усвоява по-добре.

Планетата Меркурий е наречена в чест на римския бог Меркурий (гръцко име Хермес), бързоногия небесен куриер, посредник между боговете и хората. Известен е също като бог на пътуването и търговията, общуването и красноречието, сръчността и хитростта. Един от известните присъщи на бог Меркурий атрибути са крилатите сандали – на тях той може да се придвижва, където пожелае, със скоростта на мисълта.

Девизът на Меркурий е: „Аз се интересувам!“.

Меркурий е планетата, която прави едно пълно завъртане около Слънцето по-бързо от всяка друга. Меркурий никога не се отдалечава от Слънцето, а за да го направи, планетата трябва да бъде ретроградна три пъти годишно в продължение на три седмици. През това време има проблеми с документите, отмяна на полети, закъснения и други технически неприятни истории. Някои хора развиват страх от пропуснати възможности.

Девата е земен знак, Меркурий е планетата на въздуха и земята. Влиянието на транзита на Меркурий през Дева благоприятства запазването на собствеността и умножаването на ресурсите чрез неспешна, отговорна работа. Добри резултати се постигат във всички области на размяната или покупко-продажбата, търговските сделки и паричните разплащания. По време на ретроградния Меркурий обаче

по-успешни са старите проекти,

продажбите на оборудване втора употреба или на апартаменти на вторичния жилищен пазар, както и сътрудничеството със стари партньори. Ефективността е висока по всички въпроси, по които не е необходима бързина.

Някои трудности, свързани с ретроградния Меркурий, продължават много по-дълго от трите седмици на ретроградното движение на планетата. Цикълът на ретроградния Меркурий

започва на 4 август и завършва на 30 септември,

като новият цикъл на планетата спрямо Слънцето е на 6 септември. През този период трябва да обърнете внимание на домашните проблеми, да помислите за здравето си, да преосмислите отношението си към работата. Разрешаването на всички актуални въпроси и задачи, реализирането на плановете, изясняването на събитията от първата седмица на август, ще се случи едва към края на септември.

На 23 август, в деня на фазовата промяна на Меркурий, в 12:01 ч. Слънцето навлиза в знака Дева. Съединението на ретро Меркурий и Слънцето в Дева на 6 септември ще открие нов цикъл на планетата,

който ще продължи приблизително 4 месеца.

През втората декада на септември ще се появят нови идеи, ще се открият възможности за приключване на делата и излизане от кръга на проблемите от предишния цикъл. По време на ретроградните периоди същите качества на Меркурий са насочени навътре, така че хората са склонни да стигнат до дъното на нещата.

Ретроградният Меркурий значително възпрепятства всички области, които се управляват от тази планета: търговията, ежедневното общуване, транспорта, технологиите, пътуванията и мисленето. Именно транзитите на Меркурий оказват влияние върху това как ще се развият събитията, свързани с тези области на живота. През периода от 23 август до 15 септември ретро влиянието на Меркурий предизвиква различни видове закъснения, закъснения, недоразумения, сривове и неизправности. Неприятности и непредсказуеми обстоятелства могат да ви изкарат извън релси. Сами по себе си те често не причиняват голяма вреда, но в комплекс са напълно способни да нанесат осезаеми щети.

Струва си да помним, че

Венера също е в ретроградно движение от 23 юли до 4 септември.

Двете ретроградни планети от групата на Земята през втората половина на август и началото на септември могат да бъдат доста разрушителни. През тези дни много проекти, на които се възлагат големи надежди, ще се провалят, а ресурсите и времето ще бъдат загубени. По-добре е да се оттеглите от бизнеса през този период, да си починете, да натрупате сили и енергия и да се подготвите за продуктивна есен.

Ретроградният Меркурий засилва негативните реакции, разкрива слабите качества на човека – това може да е емоционална нестабилност, непостоянство, уклончивост, приказливост, превключване на вниманието. Често се наблюдава смяна на настроението от възбуда към потиснатост и обратно. Енергията на Меркурий, в зависимост от обстоятелствата, може да бъде творческа или разрушителна. Тази планета ви кара да мислите и да правите изводи, да се хвърляте от страна на страна, да установявате контакти, в търсене на отговори на много въпроси.

Ретроградният Меркурий обаче не е причина за обезсърчение, защото наред с очевидните проблеми той носи и много възможности. Например, това е добро време да възстановите контактите си със стари познати. Ще има добри възможности за пътувания до места, където вече сте били, както и за срещи с роднини, ако не сте ги виждали отдавна.

Ретроградният Меркурий оказва най-голямо влияние върху знаците Дева и Близнаци,

както и върху всички, които се концентрират върху учене, работят с цифри и документи, занимават се с бизнес, доставят стоки, съхраняват ги и ги разпространяват. По това време хората възприемат информацията по-емоционално, но и субективно я оценяват.

Знакът Риби (мутабилна вода) е противоположен на знака Дева (мутабилна земя) – в астрологията това е оста на службата, която се свързва с помощта и разбирането на нуждите на хората. Тази ос подчертава най-важните женски качества – грижовност, способност да създаваме комфорт и да облекчаваме стреса. През периода на ретро Меркурий в Дева социалните въпроси се изучават по-внимателно, обръща се внимание на поддържането на живота и се засилва работата на доброволците, социалните работници и лекарите.

В същото време хората, родени под знака на Риби, трудно се справят с опозицията на ретро Меркурий към тяхното рождено Слънце. В Риби планетата има слаби статуси на изгнание и падение. Ретро-Меркурий в Риби ви кара да правите трудни избори, да жертвате нещо, да се сблъсквате с критика и осъждане. За да сведете до минимум неприятностите, изразявайте се ясно, не се отказвайте, ако нещо не се получи от първия път. Опитайте се да си починете поне малко и в спокойно състояние да обмислите стратегия на действие.

Стрелците също трудно преживяват дните с ретрограден Меркурий, особено когато планетата преминава през Дева, Риби или Близнаци. Това се дължи на факта, че Меркурий е пряко свързан с характеристиките на Стрелеца, защото в този знак има статут на изгнаник. Затова е по-добре в този период да сведете до минимум социалните дейности, да отложите решението на важни въпроси за по-подходящо време и най-важното – да избягвате конфликти, да се грижите за репутацията си. В противен случай следата от неприятности ще се проточи много дълго време, а помирението едва ли ще успее в обозримо бъдеще.

Ретро Меркурий набляга на ежедневните дела, така че всеки ще усети вибрациите му в някаква степен. Възможно е да има усещане за скованост, безнадеждност, но каквото и да се случи, няма безнадеждни ситуации, има изход, който не е много приятен. През този период е необходимо да проверявате и препроверявате няколко пъти какво подписвате, на кого превеждате пари, в кои дни и дати купувате билети.

Постарайте се да имате резерв от време преди важна среща, влак или самолет, прочетете документите, които подписвате, не се бавете да проучите внимателно всички въпроси, както и да се уверите, че данните са верни. По време на ретроградния Меркурий тези мерки са абсолютно подходящи: вероятността от грешки е по-голяма от всякога.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара