Играчките са неизменна част от детството. Те са много повече от източник на забавление. Всъщност са пособия, без които нито едно дете не бива да остава, защото спомагат за нормалното му развитие. От най-ранна възраст малчуганите научават нови неща и придобиват умения най-ефективно посредством играта. Ето защо изборът на играчки за деца до 5 годишна възраст изисква повече от една бърза обиколка из магазина и грабване на първия шарен, голям, свирещ и пеещ или скъп артикул, който ви привлече вниманието.

Днес ви предлагаме да направите разумна покупка, като се вслушате в препоръките на експертите. Попитахме специалистите от един от най-големите онлайн магазин за детски стоки – Патиланци – кои са десетте най-популярни играчки, подходящи за възраст до 5 години. Получихме списък със страхотни предложения, от които и вие можете да почерпите вдъхновение за детската стая у дома или ако търсите подарък за мъничето на ваш близък. Нека ги разгледаме.

Плюшени другарчета  

Има ли дете, което си няма любима играчка, без която не заспива, не тръгва на път и не заменя за нищо друго на света, дори тя вече да е стара и похабена? Обикновено това е плюшеното мече, с което си ляга от самото раждане, малкото зайче, стоящо до възглавницата в леглото или симпатична парцалена кукла – най-вярната приятелка на едно малко момиченце. Специалистите от екипа на Магазин Патиланци дори ни разказаха за случаи, в които родители отчаяно търсят точно определени плюшени играчки с надеждата да заменят изгубеното вярно „приятелче“ на своите деца. 

За момчета

Докато плюшените играчки са подходящи и за двата пола, количките са си запазена марка за момченцата. Разбира се, много момичета също проявяват интерес към тях, но той обикновено е краткотраен. Момчетата не просто обичат колички, но ги възприемат за трофеи, събират ги като ревностни колекционери, а като поотраснат дори си ги разменят с приятелите навън. 

За момичетата

Кукли, бебета, за които да се грижат, както родителите се грижат за тях, и дървени кухни са сред най-често срещаните предпочитания от момичетата на възраст до 5 години. С тях малката принцеса най-често се опитва да подражава на мама, което всъщност е един от най-естествените процеси в развитието и израстването на всяка млада дама.

Като възрастните

Същевременно играчките в стил „като мама и тате“ не са любими само за момичетата. Момчетата също ги харесват и често с тях показват дали предмета, който са хванали на прощъпулника, наистина ще предвещае далечното бъдеще. Причината е, че игри тип „като възрастните“ малчуганите се асоциират с любима професия. Момчетата обожават да се занимават с лекарски комплекти, със строителни инструменти и с аксесоари за пожарникар или полицай. Създадените условия за ролеви игри носят и своите ползи. Те развиват социалните умения и помагат на децата да научат по забавен начин как е устроен светът около нас.

Образователни активности

Според редица изследвания и проучвания съвременните родители все по-често обръщат внимание на образователните играчки. Днешните майки и татковци предпочитат не просто да затрупат децата си с вещи, а да им създадат условия и среда, която е едновременно привлекателна, и полезна за развитието им.

От тази гледна точка и пазарът на образователни играчки се пораздвижи през последните години. Днес можем да открием страхотни предложения, а не само традиционните книги, пособия за рисуване и смятане. С тях всеки индивидуален детски и интерес и предпочитание е задоволен, а ранното образование става приятно и ефективно.

Творчество и механика 

Ако детето ви трудно стои на едно място за дълго време, опитайте да развиете фокуса и концентрацията му с конструктори. С тях няма да познаете своя палав син или постоянно търсещата внимание дъщеря. Освен за сглобяване, можете да заложите и на пособия, развиващи креативното мислене и механичната работа. Детските творчески комплекти са страхотен вариант за целта.

Интерактивни

Експертите твърдят, че е по-добре да заложите на две-три на брой, но качествени, отколкото да отрупате детската стая с много играчки от този тип. Причината е, че те са твърде шумни, светещи, блестящи и изобщо създаващи твърде хаотична атмосфера, която да „унищожи“ желанието за тихи игри. Имайте на предвид, че спокойно можете да заложите и на образователни интерактивни стоки – например, таблет с въпроси и игри, телефон, който учи на азбуката и числата от 1 до 10, музикална книжка, разказваща приказки…

За навън

Не забравяйте, че всяко дете има нужда от ежедневната здравословна доза движение и свеж въздух. С правилната играчка ще успеете да изкарате навън и най-големия домошар сред малчуганите вкъщи. За момчетата препоръчваме акумулаторни коли, а за момичетата – комплект с кофичка и лопатка. Преди прохождане за децата се препоръчват атрактивни играчки за бутане, а след първите самостоятелни крачки – подходящи и удобни тротинетки, триколки и колела за баланс.

Популярни герои

Колкото и да се стараем да държим децата си далеч от екрана, рано или късно те се сблъскват с него. И не е нужно вашият мъник да седи часове наред пред телевизора, за да влезе във всеобщата мания по Пес Патрул или Пепа Пиг. Ще трябва да се примирате с тези покупки, защото по-късно темата за любимите герои ще се премести и в гардероба на вашето дете. Много е възможно дъщеря ви да не иска да ходи на градина с друга, освен с блузата на Елза без значение кой сезон е.

Музикални играчки

Музиката има доказано положително влияние върху нашата психика и живот. Не я изключвайте от детството на вашите деца. Задължително им купете поне една музикална играчка. Без значение дали ви проглушава ушите с постоянното блъскане по барабаните, или превърта една и съща песничка от детския синтезатор, детето ви ще извлече много ползи занапред. Музиката развива емоционалната интелигентност у най-малките и ги учи как да разпознават красивото и стойностното в околния свят.

За финал ще напомним, че изкупуването на целия детски щанд няма да запълни празнотата в душата на вашето мъниче, ако не прекарвате достатъчно време с него. Игрите с мама и тате са не по-малко важни от всички изброени образователни и стимулиращи двигателната активност стоки. Бъдете с децата си. Играйте си с тях. Хубаво е!

 

Facebook Twitter Google+

0 Коментара