Внимание, всички, които попадате в световната статистика на „неизпитващите удоволствие от работата си“! Един клик онлайн ще ви подскаже, че не сте сами! Според различни източници между 50 и 70% от хората имат усещане, че работата им е зло, което трябва да изтърпят. Това ли е присъдата ни, да преживяваме някак си? Не е ли този живот за това, за да го живеем с пълни шепи, приключенски, със силна емоция? Тръгваме по следите на спасението!

Теди Димитрова е холистичен бизнес стратег, основател на бизнес клуб „за будни души“, както тя самата го нарича, АХА бизнес клуб. Автор е на над 200 обучения за бизнес и небизнес хора, а с екипа й са работили с повече от 1000 бизнес предприемачи.

Теди, какво всъщност означава „холистичен бизнес стратег“?

Има предистория. Аз съм бизнес стратег – кажи ми къде си сега и къде искаш да стигнеш и аз ще ти начертая пътя. Но преди няколко години имах случай с клиентка, който за мен се превърна в драма. С дамата работехме за развитие на нейното йога студио. Всяка седмица се срещахме онлайн, разработвахме план и създавахме конкретни стъпки за изпълнението му.

Аз имам един принцип – всеки успех се състои от три стъпки! Прототип – тоест това е твоята чернова, първото ти действие, което няма да е съвършено, но трябва да се направи. Втората стъпка е анализ на резултата – след първия ни опит искаме да разберем дали е бил удачен. Третата стъпка е тази, която повечето хора пропускат – и тя е корекцията! Опитваш, преценяваш резултата, коригираш за по-добър резултат и така… завинаги!

С тази дама, с която работех тогава, никога не стигнахме до стъпка номер две. Седмица след седмица се въртяхме около това да мотивираме поне един единствен опит. Тя не можеше да предприеме действие, нямаше време, обмисляше, колебаеше се.

И знаеш ли, това не беше изолиран случай! По-голямата „борба“ в работата ми се състоеше точно в преборване на страхове, ниско самочувствие и ограничаващи вярвания.

Тогава за първи път реших, че ми трябва холистичен инструмент – тоест цялостно решение на казуса на предприемача. Защото и най-перфектният бизнес план няма да те доведе до никъде, ако енергията ти е ниска, скоростта ти на действие е отрицателна и излъчваш неуспех.

Сега работя първо през енергията, с други думи през „холистичното“. Едва тогава преминаваме към бизнес действията.

Сигурно ще се съгласиш, че се намираме на прага на поредната икономическа криза, инфлация, несигурност. Намаляха ли хората, които искат да имат собствен бизнес?

Напротив! Ние, българите, сме изключително привилегировани в това отношение. Ние преминаваме от една в друга криза, това е животът ни. На Запад не е съвсем така – аз живея във Великобритания. Ние имаме издръжливостта и опита, че светът не свършва с една криза.

В последните няколко години наблюдавам тъкмо обратното на страх – стремеж към свобода, към собствена отговорност, към изместване на границите на възможното. Все повече хора тръгват да търсят мисията си – и я намират!

Какво значи да търсиш мисията си?

На първо време това означава да разбием мита, че работата е необходимото зло! Че животът е оцеляване и т.н. – това е програмирането, на което сме подложени в последните стотина години.

Колкото повече хората се събуждат, търсят връзка с интуицията си, конфронтират се с истините на новата биология, новата квантова физика, новата епигенетика, толкова повече отказваме да бъдем жертва и приемаме да бъдем господари на живота си. Винаги съм твърдяла, че бизнесът не е цел. Бизнесът е следствие от новото ни чувство за свобода. И дори да работиш като част от екип – да работиш като равен, свободен човек, а не като човек, излежаващ присъда!

Когато работиш това, което усещаш като ценно, имаш съзнанието за дълбок смисъл и всяко действие в тази посока не е работа за теб, а вътрешна необходимост – ето тогава си намерил мисията си!

Какво казваш на хората, които усещат, че не са на правилното място в момента, но не знаят коя всъщност е тяхната мисия?

Казвам, че имате само два варианта! Само два! Първо, влезте в среда от правещи хора. Защото средата ни претопява в енергията си и ни дава идеи. Огледайте се кои са хората около вас – бавни, мрънкащи, нищоправещи, преживяващи, оцеляващи? Или правещи, дейни, преследващи цели и идеи? Моделите ни на поведение идват от кръга около нас, много малко се говори за модели на поведение. Но всъщност това е нашият автопилот – в 99% от времето си ние сме на автопилот! Твърдя го, не само защото това са най-новите научни изследвания, но и защото съм тествала лично и сред членовете на нашия АХА бизнес клуб. Това значи, че автопилотът, който си инсталираш, е жизнено важен.

Второто, което можете да направите, е да тествате! Наистина, няма какво друго. Колкото повече тествате, толкова повече се доближавате до натрупването на опит, аха моменти, импулси. Вие можете да тествате да бъдете билкар, учител по футбол, занаятчия, пчелар или йога инструктор – и в крайна сметка можете да намерите мисията си съвсем другаде! Но точно тези опити ще ви отворят сетивата за една идея, която ще ви осени съвсем неочаквано. Да седиш и да чакаш да те осени „мисията ти“, е като да чакаш кораб в блато. Движението ражда идеите!

Какво би препоръчала на хората, които сега тепърва стартират бизнеса си? Кои са първите най-важни стъпки?

Повечето хора, които стартират бизнес, се хващат за мантрата „трябва ми сайт, трябва ми реклама“. Не! Сайтът няма да ти донесе продажби, той е една визитка и едно удобство на по-късен етап от развитието ти. Рекламите в момента са скъпи и не съветвам никой да започне от там, преди да е свършил малко предварителна работа.

А предварителната работа е първо работата ни с нас самите! Случаят, в който дамата не успя да се мотивира да свърши каквато и да е работа по бизнеса си, е показателен.

Първо се научете как работи ума, как работи мозъкът ни. Разберете, че ние излъчваме нашата реалност така, както прожекционният апарат в киното излъчва филма! Това го знаем от квантовата физика – и отдавна не е новост, ще се говори все повече и повече за това.

Изберете какво искате да излъчвате. Упражнете успешния си бизнес наум! Това се наричат ментални тренировки, изследванията показват, че мозъкът и тялото ни реагират на тях все едно менталната тренировка е реална.

Това е ключово. Когато наум си успешен, с вече разработен бизнес, печелиш, хората са щастливи с теб, следващите ти стъпки са лесни. Правиш план, започваш да го изпълняваш стъпка по стъпка. И не забравяш трите стъпки на успеха – прототип, анализ, корекция.

Какви са новите ти проекти?

Два от най-новите ни проекти в АХА бизнес клуб са Да бъдеш Велик Магьосник и Училище за будни деца. Да бъдеш Велик Магьосник е програма, която ни напомня как да манифестираме, или с други думи – как да излъчваме реалността, която искаме. И както винаги, наблягаме на действието, на изпробването. Една от странните ни задачи през последните седмици, например, беше да „появим“ синьо копче в живота си. Нормално синьо копче за дрехи. Защото начинът да появиш копче е същият, като да появиш пари, здраве, партньор, продажби и какво ли не.

А Училище за будни деца е един проект, който силно ме вълнува и всеки може да следи в нашия канал в YouTube #HouseOfLight – училището в днешно време не ни подготвя за реалния живот, мисля, че всеки родител има това усещане в различна степен. А ние искаме децата ни да бъдат будни, свободни, умни, да управляват реалността си, да постигат максимума, да умеят сами да създават здравето си и да намират радост.

Теди, за финал имам един неудобен въпрос. Ти всъщност си завършила право в Германия и по професия си юрист. В момента се занимаваш с бизнеси, личностно развитие, проектите ти са свързани със „свободния човек“, както казваш. Не e ли това твърде разнопосочно?

Това е много хубав неудобен въпрос и илюстрира точно това, което се опитвам да предам нататък. Да, по образование съм юрист и понякога ми става забавно, когато клиенти предполагат, че съм завършила маркетинг или подобна специалност.

Малко хора знаят, че всъщност аз съм възпитавана в духа на предприемачеството! Имам късмета да съм отраснала в бизнес среда. У дома на масата се говореше за стратегии, за продажби. Затова и имам някои изключително полезни автопилотни програми – като например да усещам емоциите на хората. И никога да не се отказвам преди успеха.

Поглеждайки назад, всичко, което съм правила, ме е водело до тук, до момента, в който мога да си кажа: да тренирам хората да бъдат силни, непобедими, управляващи собствената си съдба е моята мисия!

Правото ме научи да бъда систематична. Научи ме да преговарям. И ако вие си дадете възможност просто да изпробвате нови неща, да не спирате да се движите, това е напълно достатъчно!

Дори и в началото да изглежда малко хаотично, малко като движение заради самото движение, процесът ще ви даде преживявания. Преживяванията ще ви променят. Неприятностите ще ви дадат сила, но и контраст, за да разграничите кои не сте.

И един ден ще се събудите и ще разберете, че целият път, който сте изминали, всъщност ви е оборудвал за най-ценното – това, заради, което си струва да се живее. Вашата мисия.

 

 

 

 

Facebook Twitter Google+

0 Коментара