Чия семената са малки, тъмносиви до черни, които са богати на хранителни вещества и носят много ползи за здравето. Те са богати на Омега-3 мастни киселини, протеини, фибри, антиоксиданти и витамини и минерали.

Чия семената могат да бъдат включени в различни ястия и напитки. Те могат да се добавят към овесена каша, йогурт, смутита, зърнени храни, салати, десерти и др. Чия семената могат да се използват и за приготвяне на хляб, бисквити, торти и други сладкиши.

Ето някои от ползите за здравето на чия семената:

  • Омега-3 мастни киселини: Чия семената са богати на омега-3 мастни киселини, които са полезни за сърцето, мозъка и очите. Омега-3 мастните киселини могат да помогнат за намаляване на риска от сърдечни заболявания, инсулт, депресия, тревожност и други хронични заболявания.
  • Протеини: Чия семената са добър източник на протеини. Протеините са важни за изграждането и възстановяването на мускулната тъкан, както и за производството на хормони и ензими.
  • Фибри: Чия семената са богати на фибри, които са полезни за храносмилането. Фибрите могат да помогнат за регулиране на нивата на кръвната захар, да намалят риска от рак на дебелото черво и да подобрят здравето на сърцето.
  • Антиоксиданти: Чия семената са богати на антиоксиданти, които могат да помогнат за защита на клетките от увреждане. Антиоксидантите могат да помогнат за намаляване на риска от рак, сърдечни заболявания и други хронични заболявания.
  • Витамини и минерали: Чия семената са добър източник на витамини и минерали, включително калций, магнезий, желязо, фосфор и цинк. Тези витамини и минерали са важни за здравето на костите, мускулите, нервната система и имунната система.

Чия семената са здравословна и питателна храна, която може да бъде включена в различни ястия и напитки. Те са богати на хранителни вещества, които могат да имат редица ползи за здравето.

 Семената чия могат да се използват в различни рецепти, включително:

  • Чия пудинг: Чия пудинг е вкусен и здравословен начин да започнете деня си. За да приготвите чия пудинг, смесете 1/2 чаша семена чия с 1 чаша мляко, 1/2 чаша плодове и 1/4 чаена лъжичка мед. Оставете сместа да престои в хладилник за една нощ и се насладете на вкусен и здравословен десерт.
  • Чия брашно: Чиа брашното е чудесен начин да добавите фибри и хранителни вещества към вашите печени изделия. За да приготвите чиа брашно, смелете семена чия в блендер или кафемелачка. Чиа брашното може да се използва вместо брашно от пшеница в повечето рецепти.
  • Чия гел: Чия гелът е чудесен начин да добавите влага и хранителни вещества към вашите смутита и шейкове. За да приготвите чия гел, смесете 1/2 чаша семена чия с 3 чаши вода. Оставете сместа да престои в хладилник за 30 минути или повече. Чия гелът ще набъбне и ще образува гъста, кремообразна текстура.
  • Чия семена: Чия семената могат да се добавят към салати, зърнени храни, йогурт и други ястия. Чиа семената ще добавят хранителни вещества и текстура към вашата храна.

Семената  чия са здравословна и универсална съставка, която може да се използва в различни рецепти. Добавете семена чия към вашата диета, за да подобрите здравето си.

 

Facebook Twitter Google+

0 Коментара