Децата могат да разпознават дали човекът срещу тях е болен, установи научно изследване, съобщи „Медикъл Експрес“, цитирано от БТА.

Според Световната здравна организация (СЗО) инфекциите са водещата причина за смърт при децата. Децата са и по-уязвими на заразяване.

Разбирането на способността на децата да разпознаят дали човекът срещу тях е болен и да го избягват, е важна за детското и общественото здраве. Според по-ранни проучвания възрастните могат да разпознаят признаците на заболяване у човека срещу тях и съответно да избягват контакт с него.

Учени от университетите в Маями, Хонконг, университета „Дюк“ и университета „Джеймс Мадисън“ са подготвили колекция от снимки на хора, болни от вирусни заболявания като КОВИД-19, както и на напълно здрави или вече излекувани пациенти. Резултатите от научното изследване, публикувано в сп. „Чайлд Дивелопмънт“ показват, че възрастните и децата, навършили 8-9 години, са в състояние да разпознаят „болното лице“. Изследването е сред първите, използващо снимки на едни и същи хора в различни фази – болни, излекувани, напълно здрави.

Участниците в проучването са били 160 – деца на възраст 4-5 години, деца на възраст 8-9 години и възрастни. Участниците са отговаряли на въпросите онлайн.

На децата са показвани две снимки на един и същ човек – болен и здрав, и им е задаван въпросът „До кого от близнаците искаш да седнеш на вечеря?“

Втората част от проучването е включвала въпрос на коя от снимките човекът не се чувства добре.

Според резултатите деца на 8-9 години са в състояние да разпознаят и да избягват болните хора. Възрастните са още по-наблюдателни, а най-малко наблюдателни са децата от групата 4-5 години. Това показва, че наблюдателността се развива с годините.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара