Голфът е игра, изискваща умения, прецизност, както и доза умереност, внимание и владеене на специфичен етикет. Въпреки че овладяването на техническите аспекти на играта е важно, също толкова важно е да се разберат неписаните правила и етикета, които управляват поведението на голф игрището – както отношението към околните, така и отношението към самото игрище и съоръженията.

Като се придържаме към правилния етикет на голф игрището, можем да осигурим приятно изживяване за себе си и за другите. Ето кратки насоки и информация за това какво да може да се прави и какво да е недопустимо да правим на голф игрището, за да оставим добро впечатление – ако не на феноменални професионалисти и бъдещи голф-звезди, то поне на вежливи, възпитани и любезни хора, които имат отношение както към този спорт, така и към останалите хора на тревата.

Първо и най-важно правило: спазвайте курса!

Всеки има определен курс, по който се движи и трябва да го следва, за да не пречи на околните играчи. Поправяйте следите от удари и следите от топките, абсолютно всеки път, когато направите удар, който води до създаване на следа от топка на зелената трева. Никой не е перфектен играч, още по-малко в началото, затова поемете отговорността да го поправите незабавно, ако нараните терена, като внимателно натиснете тревата обратно, а не я оставяте изкоренена и мястото – надупчено и кално.

Следвайте правилата на игрището,

особено ако използвате количка за голф. Това означава да стоите на обозначените пътеки и маршрути, когато е възможно, и избягвайте да шофирате твърде близо, разминавайте се внимателно с останалите играчи и внимавайте къде спирате количката.

Изхвърляйте отпадъците на правилните места, ако имате такива, или ги носете със себе си, докато намерите кофа за боклук и не си и помисляйте да хвърлите каквото и да е на тревата. Поддържането на голф игрището чисто, както изхвърлянето на боклука е само началото и най-елементарният признак за добро поведение. Това грижа на всеки играч и говори особено много за отношението му към играта – и не само. Оставянето на отпадъци на игрището не само показва липса на уважение към другите играчи, но издава ниво на лична култура. Не бива да забравяме, че голфът е спорт, изискващ повече внимание и обикновено се практикува от хора, които имат отношение не само към играта, но и към заобикалящата го среда.

Ако играете в група, бъдете в крак с темпото.

Голфът е игра, която изисква разумно и умерено темпо – нито прекалено бързо, нито прекалено бавно. Уверете се, че сте в крак с групата и нито избързвате, още по-малко „юркате“, нито бавите останалите играчи. Ако вашата група е по-бавна, позволете на по-бързите играчи да играят първи. Внимавайте със собствената си скорост на игра, за да поддържате плавно преминаване от дупка на дупка, без твърде много забавяния на едно място и след това избързване за наваксване а следващото. Бъдете подготвени и когато е ваш ред да играете, бъдете готови с избрания от вас клуб и оборудването си. Това минимизира закъсненията и поддържа играта да се движи с ефективна скорост, без да се създава напрежение в околните.

Не разсейвайте другите!

Избягвайте ненужно разсейване, което може да наруши концентрацията на другите играчи. Бъдете тихи и търпеливи по време на нечие замахване и се въздържайте от говорене или резки движения, които биха могли да повлияят на фокуса му. Груби шеги и подвиквания не са на място на голф игрището, запазете ги за футболните стадиони.

Бъдете учтиви и внимателни към другите, независимо дали са от вашата група или са друга група играчи. Покажете добро спортсменство, като бъдете учтиви и уважителни към останалите голфъри, както и към персонала на игрището. Поздравявайте другите за добрите удари и, независимо от резултата, запазете добрите си обноски.

Спазвайте тихите зони, които често голф игрищата имат.

Това са определени тихи зони, където играчите могат да се концентрират. Спазвайте тези зони и избягвайте ненужен шум, включително силни разговори, телефонни обаждания или пускане на музика с висока сила на звука. Изобщо музика и телефони не са на място на голф игрищата, освен ако не искате да ви запомнят като шумните невъзпитани хора, които явно с дошли на игрището, за да си направят снимки за Инстаграм и явно никога повече няма да се върнат обратно. По повод Инстаграм – определено голф игрищата могат да бъдат много красиви и често изключителни места за снимки, но не прекалявайте с продължителността на фотосесиите!

Носете подходящо облекло и най-вече подходящите обувки!

Голфът е известен като един от най-елегантните спортове, а екипите обикновено са по-скоро минималистични, в класически кройки и изработени от висококачествени материали. Тениска и панталон са желателни, през по-студените месеци – пуловер и яке препоръчителни, а обувките – със специални подметки за голф – задължителни!

Не забравяте, че преди за започнете да играете, можете винаги да прегледате правилата на сайта на голф-клуба, както и да помолите персонала за насоки, в случай, че имат по-специфични изисквания.

Като следвате тези указания, можете да си осигурите положително изживяване на голф игрището, като същевременно демонстрирате уважение както към играта, така и към другите играчи. Не забравяйте, че голфът не е игра, фокусирана само вашето индивидуално представяне, но и има доза ангажираност към осигуряване и поддържане на гостоприемна и приятна среда за всички останали играчи. Практикуването на добър етикет на голф игрището демонстрира любовта, или най-малкото интереса и уважението към този спорт. Така че следващия път, когато стъпите на зелените игрища, имайте предвид тези съвети и се насладете на играта си, запазвайки вежливост и учтивост.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара